מהם 9 המזונות הבריאים ביותר שדורשים סבסוד?
בישראל 2011 זול יותר לקנות מזונות עתירי קלוריות, שומן וסוכר מאשר מוצרים בריאים. לחם מקמח מלא עולה פי 2 מלחם לבן, מחיר היוגורט התייקר בכ-50% והילדים סובלים מהשמנה. אבל אפשר גם אחרת - הנה הצעה לסל מזון בסיסי במחיר שפוי
מחיריהם של מזונות בסיסיים שנקנים בכל בית בישראל גבוהים מדי. לפיכך הממשלה שוקלת לפקח על מחירם של מוצרי מזון, וגם רשתות השיווק קשובות לצורך ויוצאות במבצעי הוזלה משמעותיים של מוצרים הנחשבים "חיוניים בכל בית".
- כל הכתבות בנושא דיאטה
- בערוץ הבריאות ב-ynet
זמן לעבור למוצרים בריאים:
- לסבסד קמח לבן וסוכר? עדיף להוזיל מזון בריא
- נא להכיר: חומרי טעם וצבעי מאכל מסכני בריאות
- סיכון לשבץ והתקף לב ממשקאות דיאט מוגזים
ממבצעי ההוזלה האלה אפשר ללמוד הרבה על הרגלי התזונה שלנו, שכן לצד הוזלתם של מוצרים בסיסיים, כגון קוטג' וחלב, נוצר לחץ צרכני להוזיל גם מוצרים כמו ממרחים, משקאות קלים וחטיפים מלוחים. ומה הבעיה עם זה? הבריאות שלנו.
בסקר הבריאות הלאומי שערך משרד הבריאות בשנים 2007 ו-2008 נמצא שיותר מ-30% מכלל המבוגרים בישראל סובלים מעודף משקל (BMI 30-25), וכ-15% סובלים מהשמנת יתר (BMI מעל 30). ומדאיג עוד יותר - ההשמנה לא פוסחת גם על הילדים שלנו, אפילו הקטנטנים שביניהם.
במחקר שערכו בשנת 2010 פרופ' אלון אליקים ופרופ' דני נמט ממרכז הספורט לבריאות הנוער במרכז הרפואי מאיר בעבור משרד החינוך, נמצא ש-28% מילדי הגן בישראל סובלים מעודף משקל, ו-10% מהם סובלים מהשמנת יתר! הבעיה חמורה עוד יותר בקרב השכבות החלשות: בעוד שבקרב המעמד הסוציו-אקונומי הגבוה 23% מהילדים סובלים מעודף משקל, הרי שבקרב המעמד הסוציו-אקונומי הנמוך השיעור מתקרב ל-30%.
בני הנוער בארץ צורכים יותר משקאות ממותקים מפירות, ולמרבה האבסורד, בישראל 2011 מזונות עתירי קלוריות, שומנים וסוכר זולים ממזונות בריאים.
סל המוצרים שנמצא בפיקוח משרד התעשייה והמסחר כולל, נכון להיום, רשימה קצרצרה של מוצרים, ביניהם לחם (לבן ואחיד) וחלות, מלח, חלב וכמה מוצרי חלב ניגר (אשל, גיל ושמנת חמוצה), גבינה צהובה (עמק וגלבוע של תנובה), חמאה וביצים.
לעומת זאת, דווקא מוצרי מזון שמוגדרים זה שנים על ידי כל ארגוני הבריאות בעולם כמועילים למניעת מחלות ובריאות טובה, כמו לחם מחיטה מלאה, אורז וקמח מלא, פירות וירקות, גבינות דלות שומן, דגים ועופות, אינם נמצאים בפיקוח ומחיריהם הולכים ומאמירים. הפערים בין מחיר האורז המלא לאורז הלבן מגיעים לכ-40%!
על פי דו"ח הכנסת בנושא עליית מחירי המזון בישראל, מאז שנת 2005 ועד היום עלה מחיר הביצים (שנמצאות בפיקוח) ב-30%, מחיר העוף הטרי ב25.90%, מחיר הגבינה הלבנה הרכה ב-32.20% ומחיר היוגורט ב-46.20%!
אז מה אנחנו מציעים?
אנו במגזין מנטה, בשיתוף עם עמותת עתיד, עמותת התזונאים והדיאטנים בישראל, קוראים ופועלים להוזלת מחירי המזונות הבריאים בישראל ומזמינים אתכם להצטרף אלינו.
בעמודים הבאים מופיעה הצעה לסל מזון בסיסי, הכולל מזונות בריאים ומומלצים שכדאי מאוד לצרוך על בסיס קבוע.
רשימת המזונות גובשה על ידי עמותת עתיד לאחר מחשבה ובדיקה מעמיקה. הרשימה מבוססת על המלצות התזונה העדכניות של רשויות וארגוני בריאות מרכזיים בעולם ובארץ, והיא מכילה "מזונות עוגן", שחשיבותם לבריאות הוכחה במחקרים רבים. מזונות אלה מהווים גם את הבסיס לדיאטה ים תיכונית ולדיאטת DASH - דיאטות הנחשבות כיום ליעילות במיוחד בשמירה על הבריאות ובהפחתת ההיארעות של מחלות לב וכלי דם.
קטניות
עדשים, גרעיני חומוס ושעועית יבשה
הקטניות עשירות ברכיבים תזונתיים חשובים מאין כמותם: פחמימות מורכבות, שמתפרקות ונספגות בדם בקצב איטי ולכן מייצרות תחושת שובע; חלבונים איכותיים בכמות גבוהה יותר מכל מזון צמחי אחר (כ-25% חלבון), וכאשר משלבים אותם עם דגנים, שמכילים גם את חומצת האמינו מתיונין, מתקבל הרכב חלבון מלא שיכול להחליף את זה המושג מבשר; סיבים תזונתיים מסיסים במים, שתורמים להורדת רמת הכולסטרול והסוכר בדם, בהפחתת הסיכון ליתר לחץ דם, סוכרת, השמנה ודלקת - בעיות שבתורן קשורות לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם.
דגי ים
בקלה ודגים משומרים (טונה וסרדינים)
הדגים מהווים מקור חשוב לחלבון ומכילים גם ברזל, ויטמין B12, אשלגן ומגנזיום. בנוסף, דגי הים עשירים בחומצות השומן מסוג אומגה 3 (DHA ו-EPA), שאינספור מחקרים הדגימו את חשיבותן הרבה לבריאותנו: יש להן תרומה לתקינות התאים, למערכת העצבים ולהשפעה על מצב הרוח, לפרופיל השומנים בדם, לעיכוב תהליכי דלקת בגוף כגון סוכרת או סרטן, להתפתחות המוח ולפעילותו התקינה ולמניעת מחלות לב וכלי דם.
טחינה גולמית
הטחינה עשויה משומשום, המהווה מקור חשוב לסידן, שיש לו תפקיד חשוב בשמירה על בריאות העצם, וגם במניעת סרטן ובהפחתת הסיכון להשמנה וליתר לחץ דם. בנוסף, הטחינה עשירה בחומצות שומן חד בלתי רוויות וגם מכילה לא מעט ברזל, מה שחשוב בעיקר לצמחונים שלא צורכים ברזל מן החי.
ירקות ופירות
ארבעה סוגי ירקות ושלושה סוגי פירות, לפי העונה
הירקות והפירות הם המקור המיטבי לכל הטוּב שהטבע יכול לספק לנו: החל משפע של ויטמינים ומינרלים, דרך סיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים, וכלה בכימיקלים צמחיים ונוגדי חמצון שאינספור מחקרים מהשנים האחרונות מלמדים על חשיבותם העצומה לבריאותנו.
דוגמאות לא חסרות, למשל: הליקופן שמצוי בין היתר בעגבניות ובאבטיחים ומקנה להם את צבעם האדום האופייני. נוגד חמצון זה הוא בעל יכולת מופלאה לנטרל רדיקלים חופשיים, ויש לו תרומה רבה למניעת סרטן הערמונית ושמירה על בריאות העין. דוגמה נוספת: ויטמין C, המגן מפני מחלות לב וכלי דם ומצוי בירקות ובפירות, בהם פלפלים, פירות הדר, כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, ברוקולי, עגבניות ותותים. מומלץ לצרוך לפחות שמונה מנות ביום.
חלב (עד 3%) ומוצרי חלב
יוגורט לבן עד 3%, גבינות לבנות עד 5% וגבינות צהובות עד 16%
החלב ומוצריו מהווים מקור זמין ויעיל לסידן שלו חשיבות רבה בבניית השלד ובמניעת שברים ואוסטיאופורוזיס בגיל המבוגר, ובהפחתת הסיכון להשמנה. בנוסף, הם מכילים גם את חלבון הקזאין שנחשב לאחד החלבונים המלאים והעשירים ביותר, ומינרלים וויטמינים שונים.
הדו"ח האמריקאי על תזונה מונעת סרטן קבע כי למוצרי חלב יש ככל הנראה השפעה מגינה מפני סרטן המעי הגס והחלחולת, וההשערה היא שהסידן שבחלב מנטרל את חומצות המרה וכך מונע את גירוי דופן המעי, גירוי שלאורך זמן מהווה את אחד הגורמים לסוגי סרטן אלה.
בעקבות הממצאים הללו ממליצות כיום רשויות הבריאות בעולם לצרוך בעיקר מוצרי חלב רזים. לילדים מגיל שנתיים-שמונה מומלץ לצרוך שני מוצרי חלב ביום, ומגיל תשע ואילך לשלב לפחות שלושה מוצרי חלב בתפריט היומי.
בשר לא מעובד
עוף שלם והודו אדום
החלבון המצוי בשפע בבשרים למיניהם, כולל בשר עוף והודו, הוא בעל חשיבות רבה לבניית מסת שריר (בייחוד אצל ילדים ובני נוער) ולשימורו. בנוסף, הבשרים מהווים מקור חשוב גם לברזל ולוויטמין B12, שלהם תפקידי מפתח בגופנו בייצור הדי.אן.איי וכדוריות הדם האדומות, בפעילותה התקינה של מערכת העצבים, במעבר חמצן בגוף, בייצור אנזימים רבים, בפעילות מערכת החיסון ובתהליכי הגדילה של תינוקות וילדים (גם מזונות צמחיים מכילים ברזל, אך זמינותו של ברזל מן החי לגופנו גבוהה בהרבה).
חסר תזונתי בברזל הוא החסר השכיח ביותר, בייחוד בקרב תינוקות, ילדים, מתבגרים, נשים בגיל הפריון וקשישים.
מינרל נוסף שהבשרים עשירים בו במיוחד הוא אבץ, המשמש כמרכיב חיוני בפעילות הגוף, בבניית העצם, בהבטחת התפתחות וגדילה תקינים בילדים, בוויסות רמות הסוכר בדם, במראה העור, בריפוי פצעים ובתפקוד תקין של חוש הטעם והריח.
ביצים
הביצים מכילות חלבון שהוא בעל ערך ביולוגי גבוה - חלבון שלם שהרכבו מספק את כל אבני הבניין לחלבון האדם, וכן ויטמינים ומינרלים שונים. בנוסף, הן מכילות כמות נמוכה יחסית של שומן רווי ומחצית ממנו חד בלתי־רווי, כזה המסייע לשמירה על ערכי HDL תקינים ולמיתון עליית ה-LDL.
ההמלצה התזונתית: עד חמש ביצים לשבוע לאדם בריא ועד שלוש ביצים למי שסובל מסוכרת, מחלת לב כלילית או יתר כולסטרול שאינו מאוזן תרופתית.
דגנים מלאים
אורז מלא, חיטה, בורגול, כוסמת וגריסים, קמח מלא ולחם מחיטה מלאה
דגנים מלאים הם דגנים שלא עברו עיבוד ולא הוסרו מהם הקליפה והנבט. כאמור, השילוב בין דגנים לקטניות מאפשר להשיג הרכב חלבון מלא ומיטבי.
בנוסף, מכילים הדגנים חומצה פולית, שלה תפקיד חשוב במניעת תאים סרטניים, טרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם. בנשים בגיל הפריון ובנשים הרות, החומצה הפולית חיונית למניעת הפלות ולמניעת מומים בעובר. הדגנים המלאים מכילים גם סיבים תזונתיים בלתי מסיסים במים שמפחיתים את הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס.
שמנים (שמן קנולה)
שמן קנולה עשיר בחומצות שומן בלתי רוויות. מחקרים אפידמיולוגיים הוכיחו כי במדינות הים התיכון כגון קפריסין וכרתים, שבהן צריכת חומצות שומן אלה גדולה ומהווה 80% מכלל צריכת השומנים, רמות הכולסטרול ושכיחות התקפי הלב היא מן הנמוכות בעולם.
שמן קנולה מכיל כמות גבוהה (60%) של חומצות שומן חד בלתי רוויות ונמצא כמפחית את רמות הכולסטרול "הרע" (LDL), מונע את חמצונו, ומעלה את רמות הכולסטרול "הטוב" (HDL). בשל יתרונות אלה ממליצים איגוד הקרדיולוגים בישראל ועמותת עתיד לצרוך אותו על בסיס יומי.
ביחד נכונן סל בריא וזול לישראל
אם גם אתם חושבים שחשוב וראוי לכונן סל מזונות בריא במחיר אפשרי, הביעו תמיכה, הגיבו והציעו הצעות בדרכים הבאות: