שתף קטע נבחר

 

חמישה מאסרי עולם לרוצח משפחת פוגל באיתמר

חכים עוואד ירצה בנוסף עוד 5 שנות מאסר. בבית המשפט הצבאי אמר כי הוא אינו מתחרט: "זה בגלל הכיבוש". עורך דינו: "הוא קורבן בדיוק כמו משפחת פוגל". התביעה הזכירה כי התינוקת הדס נדקרה בראשה: "עוואד ידע מי הקורבנות, ורצח בכל זאת"

130 שנה בכלא על הטבח באיתמר: בית המשפט הצבאי בשומרון גזר הערב (יום ג') חמישה מאסרי עולם מצטברים ועוד חמש שנות מאסר על חכים עוואד, בן 18 מהיישוב עוורתא שבשומרון, שיחד עם בן דודו אמג'ד עוואד רצח לפני חמישה חודשים באיתמר את בני משפחת פוגל - האב אהוד, בן 36, האמא רות, בת 35, והילדים יואב בן ה-11, אלעד בן ה-4 ובת החודשיים. רגע לפני מתן גזר הדין, הספיק עוואד לומר כי הוא אינו מצטער, ולהסביר כי רצח את החמישה "בגלל הכיבוש".

 

הטבח שזעזע את המדינה - כתבות אחרונות:

 

קיבל חמישה מאסרי עולם, ובצאתו סימן "וי". בית המשפט, היום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בדיון בבית המשפט הצבאי בסאלם, טען עוואד בין השאר כי אנשי ביטחון קשרו והרגו לפני כשנה שני צעירים מכפרו. "אני בן 18, ונמצא בגיל ההתבגרות שלי. לא כל בחור צעיר בגיל הזה חושב על רצח, רק בחור פלסטיני שאדמתו נכבשה. זה מה שהמדינה עושה לי כל יום. כשאני רוצה לצאת מהכפר שלי, אני צריך לעבור חיפוש שתמיד מלווה במכות". בצאתו מבית המשפט סימן עוואד "וי" באצבעותיו, לאות ניצחון.

 

השופטים ביקשו מעוואד, שהודה והורשע בחודש שעבר ברצח, לשמוע דברים על עצמו ולא על משנתו הפוליטית, אך הוא הוסיף: "אני אדם כמוכם, אין לי שום בעיה נפשית, אף פעם לא הייתה לי מחלה רצינית. המחלה היחידה שלי זה הכיבוש הישראלי". לשאלת השופטים הוסיף בסוף דבריו כי אינו מתחרט על המעשה.

 

התובעים, סגן אלוף רוברט נויפלד ורב סרן אלון רווה, דרשו לגזור על עוואד חמישה מאסרי עולם מצטברים בגין הרצח ועונשים נוספים על העבירות הנוספות שבהן הורשע, בהן סחר בנשק ואף קשירת קשר לירי נוסף.

 

הרוצח בדיון. "אני אדם כמוכם" (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
הרוצח בדיון. "אני אדם כמוכם"(צילום: חגי אהרון)

 

בתחילת הטיעון לעונש הגיש רב סרן רווה מכתב שכתב אליחי, אחיה של רותי פוגל, וכן מכתב מהמטפלת של הילד אלעד. "הילדים נרצחו כשהם נאבקים על חייהם וזועקים. קשה לתאר סיטואציה שבה האדם שעומד לפניכם נאבק עם ילד בן 4 או עם ילד בן 11 שנרצחו. חטאה היחיד של התינוקת, שהייתה בת חודשיים, היה שבכתה. תינוקת חסרת אונים שנרצחה בדקירות סכין בראשה, זה רצח שקשה לתאר אותו במילים", הוסיף רב סרן רווה.

 

זה לא מטען, המחבל ידע מי הם קורבנותיו

"בסופו של דבר, כשרואים את הרצח ואת התוצאות שלו", אמר רווה, "מאסר העולם הוא עדיין עונש קל. האירוע העלה את הרצח למדרגה קיצונית. זה לא מטען נפץ שהמפגע לא יודע מיהם קורבנותיו. כאן ידיהם של הרוצחים מגואלות בדם". הוא קרא לשופטים שלא להתחשב בעובדה שהיה קטין בעת ביצוע המעשה ולהתעלם מהפן השיקומי, "שכן הנאשם, במעשיו הרחיק עצמו מחברת האדם ופעל מתוך אידיאולוגיה שטנית וזדונית שראויה לעונש שדורשת התביעה".

 

הסנגור, עו"ד ריאד ערדא, טען גם הוא כי הגורם לרצח הוא הכיבוש. הוא הזכיר כי גם בית המשפט העליון קבע כי מעשי רצח בשטחים הינם בגדר פעילות מלחמתית. "התובע ציין שרציחת תינוק היא מעשה אכזרי וקשה, אבל כל מעשי הרצח הם קשים - לא משנה אם זה תינוק, צעיר או אדם מבוגר", אמר, "מכאן או משם, כולנו בני אדם, והדם שלנו שווה. אין דם יותר אדום".

 

בני משפחת פוגל שנרצחו, והבית כפי שנמצא אחרי הרצח ()
בני משפחת פוגל שנרצחו, והבית כפי שנמצא אחרי הרצח

 

הסנגור הצליח לעורר את חמתם של השופטים כשטען שהנאשם הינו קורבן, כפי שמשפחת פוגל עצמה הייתה קורבן. השופטים דרשו כי יסביר את ההשוואה. לדבריו, "כשאתה בונה יישוב יהודי בתוך עשרות יישובים ערביים ואתה לא מספק לו ביטחון כפי שצריך, אתה יכול לצפות שדבר כזה יקרה. בונים בתים על האדמות שלהם, אין עבודה, אין לימודים, הכיבוש לוחץ על האנשים מכל כיוון, וילד כמו הנאשם יוצא לעשות מעשים כאלה מבלי להבין את ההשלכות שלהם".

 

השופטים נמנעו מעונש מוות: "על אנשים כאלה, זה לא אפקטיבי"

אב בית הדין, השופט רב סרן מנחם ליברמן כתב כי אף שבתי המשפט בישראל מורגלים בטיפול במקרי רצח חמורים, "יש מקרים שמזעזעים את המצפון ומותירים בני תרבות פעורי פה בראותם את הרוע אשר בני אנוש מסוגלים לו". הוא ציין כי בית המשפט נותר המום כשנחשף לתמונות שצולמו בזירת האירוע, ודחה את טענות הרוצח: "הוא מצא לנכון להאשים כל גורם אחר במעשיו. הוא האשים את הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ ברצח, האשים את ראש הממשלה נתניהו, את הכיבוש, את המתיישבים באזור, את כולם - רק לא את עצמו".

 

נידון ל-130 שנות מאסר. חכים עוואד, היום (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
נידון ל-130 שנות מאסר. חכים עוואד, היום(צילום: חגי אהרון)

 

רס"ן ליברמן ציין כי אף שניתן במקרים מסוימים להטיל עונש מוות, במקרה זה האפשרות הזו לא עלתה על הפרק, משום שחכים עוואד ביצע את המעשה לפני שמלאו לו 18 שנה. השופט ציין כי שותפו של חכים עוואד, אמג'ד עוואד, רצח במו ידיו שלושה מתוך חמשת בני משפחת פוגל שנרצחו בטבח, "וסייע בידי הנאשם לרצוח את אלעד ורות לאחר שהנאשם לא

הצליח להרוג אותם בעצמו". משפטו של אמג'ד עוואד עדיין מתנהל, והוא טרם הורשע. השופט ציין כי חכים עוואד היה שותף מלא לתוכנית, ואחרי מסכת הרציחות גם החביא את הנשק וניסה לטשטש עקבות.

 

שופט נוסף בהרכב, סגן אלוף יעקב קורן, התייחס גם הוא לאפשרות של הטלת עונש מוות על עוואד, וציין: "מקרה זה מציג בפני כל הרכב פיתוי רב להזדקק לעונש שכזה בגין מעשה שכמעט לא ניתן לעלות על הדעת חמור ממנו... אין זה ודאי קל ועיקר כי עונש מוות הוא התשובה האולטימטיבית לכל מעשה זוועה... אנשים שבאים לפגוע מתוך ידיעה כמעט ברורה כי יש סיכוי רב שייהרגו אגב ביצוע הפעולה או מתאבדים שאין להם אפשרות זולת להיהרג אגב ביצוע משימתם הנפשעת - אלמנט ההרתעה שבעונש המוות לא יהיה אפקטיבי לגביהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חכים עוואד. "אני לא חולה, רק הכיבוש הוא מחלה"
צילום: חגי אהרון
מומלצים