סוף למלחמה בין כלבי השמירה לראמים בצה"ל
בעקבות חשיפת ynet ומאבקה של עמותת "תנו לחיות לחיות", הציב חיל האוויר גדר חוצצת בבסיס בצפון הארץ, בו אירעו במשך שנים התנגשויות קשות בין ראמים משוטטים לכלבי שמירה הקשורים בכבלים לאורך הגדרות
שלושה חודשים לאחר שנחשפו ב-ynet היתקלויות קשות בין כלבי שמירה הקשורים בכבל לאורך גדרות בסיס חיל האוויר בצפון הארץ, לבין להקת ראמי סהרה, המשוטטת בשטח הבסיס, הציב צה"ל גדר שאמורה למנוע את המשך המקרים.
בעמותת "תנו לחיות לחיות" המנהלת בחודשים האחרונים מאבק משפטי וציבורי כדי להגן על בעלי החיים בבסיס, טוענים כי במסגרת פעילותה נגד החזקת כלבי הכבל בבסיסי צה"ל, התגלה במהלך דיון בבית המשפט בנושא, כי הקונפליקט בין כלבי השמירה לראמים בבסיס המדובר, החל כבר ב-2008, אך למעט טיפול רפואי לחיות הפצועות, לא הותקנו אמצעי מיגון שימנעו את הפגיעה בחיות.
חיילים התלוננו: ראם ננשך למוות וכלבים נפגעו ע"י ראמים
לפני מספר שנים הובאו במסגרת פרויקט משותף לרשות הטבע והגנים וצה"ל, להקת ראמי סהרה מהספארי ברמת-גן, על מנת שיסייעו בהשמדת העשבייה הפראית במקום במטרה לצמצם שריפות של חורש וצמחייה. הלהקה שמנתה כשישה פרטים, בהם מספר זכרים ונקבות בעלי קרניים ארוכות וחזקות, גדלה במרוצת השנים וכיום מונה יותר מ-20 פרטים.
לעמותה ול-ynet הגיעו בחודשים האחרונים תלונות של חיילים המשרתים בבסיס בהן תועדו לכאורה כלבים שנפצעו ומתו כתוצאה מפגיעות הראמים, וכן ראם שהומת לדבריהם לאחר שננשך על ידי כלב שמירה. בתגובה, דובר צה"ל הכחיש בתוקף את התופעה, ציין כי מדובר במקרים בודדים וכי לא הומת אף ראם.
בעמותה הסבירו כי למרות שאחד הראמים שנחשד בפגיעה העיקרית בכלבים, הוצא מהבסיס על ידי רשות הטבע והגנים, אירועי התקיפה עדיין לא פסקו. בעקבות כך, הגישה העמותה בתחילת החודש בקשה לצו מניעה נגד צה"ל וחיל האוויר בדרישה למנוע את המשך הפגיעות בחיות. לדבריהם, רק הקמה של גדר חוצצת בין החיות תפתור את הבעיה, אחרת תידרש הוצאה של הראמים או של הכלבים מהבסיס.
המאבק הגיע לבית המשפט - חיל האוויר הקים גדר
בשבוע האחרון הקימו בחיל האוויר גדר ארוכה שהוצבה בסמוך לתוואי השמירה של הכלבים, ומטרתה למנוע חיכוכים בין הכלבים לראמים. בנוסף, נערך סיור משותף בשטח הבסיס בנוכחות נציגי העמותה שבחנו את הגדר החוצצת. בעקבות כך, הוחלט בעמותה להפסיק את ההליכים המשפטיים נגד משרד הביטחון וחיל האוויר. בעמותה בירכו על פעולת חיל האוויר שתמנע פגיעה עתידית בבעלי החיים בבסיס וכן את פעילות רשות הטבע והגנים ותמיכת הציבור בנושא.
יעל ארקין, מנכ"לית העמותה, הוסיפה כי "יחד עם זאת, נורא לדעת שבמשך שלוש שנים, וגם אחרי שהדבר נודע לנו ביוני האחרון ופנינו בדחיפות לצה"ל, נהרגו ונפצעו בעלי חיים בבסיס, וצה"ל לא עשה דבר כדי למנוע את הישנות המקרים האלו עד שפנינו לבית המשפט", היא אמרה וציינה כי בעמותה מתכוונים להמשיך לפעול נגד המשך אחזקת כלבי הכבל בבסיסי הצבא. "קשירת הכלבים מהווה את המקור לכל הבעיות והפגיעות הקשות בכלבים, ויש לחדול מכך".
אתי אלטמן, דוברת העמותה הדגישה כי "על צה"ל בכלל ועל חיל האוויר בפרט לקיים תהליך מעמיק של בחינת תנאי החזקת הכלבים. העמותה מעדיפה לעולם שינויים כתוצאה מהידברות על פני מאבקים".
בצה"ל מסרו כי בתגובה כי "בתחילת השבוע נערך סיור יזום בבסיס צה"ל בצפון הארץ, בו שוהים ראמי סהרה לצד כלבי אבטחה. לסיור הוזמנו גורמים מעמותת "תנו לחיות לחיות" על מנת לצפות בחיץ שהוקם ביוזמת צה"ל ובתאום רשות הטבע והגנים לצורך הגנה על הכלבים".
ברשות הטבע והגנים מסרו בתגובה לפניית ynet כי ראם אחד החשוד בפגיעות בכלבים הוצא מבסיס צה"ל וכי "לאחר הצבת החיץ בין החיות, הרשות תמשיך לעקוב אחר הראמים. במידה שתימשכנה הפגיעות, נבחן הליך להוצאת החיות ומציאת מקום חלופי עבורן. יש לציין כי מדובר בפעולה מורכבת".