ישראל שותקת: "ניתן לארדואן הבריון להשתולל"
השמינייה דנה בקרע עם טורקיה, ובחרה לא להגיב רשמית. גורמים מדיניים הסבירו: "אם הסיסמאות הבריוניות יעברו למעשים, נשקול את צעדינו". ראש הממשלה הטורקי נפגש עם אבו מאזן והאחים המוסלמים, ארה"ב פנתה אליו: "תירגע"
ישראל הרשמית לא מגיבה על ההתקפות המילוליות של רג'פ טאיפ ארדואן, אבל בירושלים יש מי שמסרב להותיר את השטח הבוער רק לראש הממשלה הטורקי. השמינייה המדינית-ביטחונית דנה היום (ד') במשך שעות ארוכות בקרע עם טורקיה, והחליטה שלא להגיב, לפחות בינתיים, על דבריו של ארדואן.
ארדואן רוצה להיות הסולטן - כתבות אחרונות:
- באירופה מפחדים מארדואן: "מאצ'ו מסוכן"
- האחים המוסלמים נגד ארדואן: רוצה מדינה חילונית
- ראש ממשלת טורקיה בקהיר: ישראל מסכנת את עתידה
- נתניהו: השכל הישר פועל גם אצל ארדואן
גורמים מדיניים הסבירו את אותה החלטה, אבל במקביל תקפו בחריפות את ראש הממשלה הטורקי, שמבקר בקהיר ומנסה להפוך למנהיג העולם האסלאמי והערבי. "ניתן לארדואן להמשיך להשתולל", אמרו בירושלים. "לישראל אין כל כוונה לדרדר את המצב, ומי שעושה זאת הוא ארדואן. ההתבטאויות שלו הן בגדר סיסמאות בריוניות".
מאז פרסום דו"ח פאלמר הבינלאומי, שקבע כי הסגר של ישראל על עזה חוקי והיא אינה חייבת התנצלות לטורקיה על אירועי המשט לעזה אשתקד, נקט ארדואן שורה של צעדי ענישה נגד ישראל, והשמיע נגדה הצהרות קשות. הוא וממשלתו גירשו את שגריר ישראל והורידו את דרג היחסים איתה, השעו את קשרי הצבא והסחר עם ישראל והודיעו כי יפעלו גם לתבוע אותה במוסדות משפטיים בינלאומיים על אירועי המשט והרג הפלסטינים.
בנוסף, ארדואן כינה שוב ושוב את ישראל "ילד מפונק", האשים אותה בהפרת חוזים ביטחוניים, הזהיר כי היא מסכנת את עתידה, וגם הודיע כי טורקיה תשלח יותר ספינות קרב למזרח הים התיכון, והן ילוו ספינות סיוע לעזה.
בישראל אומרים כי בעקבות דבריו של ארדואן על המשחתות הטורקיות שיסיירו במזרח הים התיכון, ואחרי שהנחה לבטל את המערכת בחיל האוויר הטורקי המונעת הפלת מטוסים ישראליים, הועברו לו מוושינגטון מסרים חריפים, בדרישה
"להירגע". כמו כן, מסר דומה הועבר מנאט"ו גם לצבא טורקיה. "אם המצב יעבור מסיסמאות למעשים אופרטיביים, נשקול את צעדינו", אמרו בישראל.
ארדואן, שזכה לקבלת פנים חמה במיוחד במצרים, נפגש היום בקהיר עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, ודן עמו בפנייה המתוכננת של הפלסטינים לעצרת האו"ם בבקשה שתכיר בהם כמדינה. אבו מאזן הביע את הערכתו לטורקיה על תמיכתה בסוגייה הפלסטינית. בהמשך נפגש ראש הממשלה הטורקי גם עם האחים המוסלמים, שמתחו ביקורת נוקבת על המלצתו למצרים להישאר מדינה חילונית.