הבדיקה חשפה: צלבים על "שמע ישראל" במזוזה
יותר מ-16 אלף מזוזות מכל הארץ נבדקו במבצע מיוחד של צעירי חב"ד, ורק 40 אחוז מהן נמצאו כשרות. בין היתר התגלו מזוזות עם צלבים, קלפים חתוכים ונוסחים מקוצרים. ומה עם זו שלכם?
חודש הרחמים והסליחות בשיאו, ויש המפשפשים לא רק במעשיהם, אלא גם במזוזה שעל הדלת. תנועת חב"ד, המקיימת בימים אלו את המבצע השנתי של בדיקת המזוזות, פירסמה "דו"ח ביניים" על הממצאים - ובהם כמה מקרים מפתיעים - ספק משעשעים, ספק מצמררים. בין היתר נמצא כי יותר ממחצית המזוזות שנבדקו לא היו כשרות, וכי בעשירית מבתי מזוזה כלל לא היו יריעות הקלף שעליהן פרשיות "שמע ישראל".
עוד בערוץ יהדות - קראו:
בחצי הראשון של חודש אלול בדקו 276 בתי חב"ד ברחבי הארץ 16,642 מזוזות ב-4,986 בתי מגורים ומשרדים. מנתונים שנאספו על-ידי "צעירי חב"ד" התברר כי 40% בלבד נמצאו כשרות, ב-14% נדרשו תיקונים קלים, 31% היו פסולות ללא תקנה ו-4% מזויפות (מצולמות או כתובות על נייר רגיל). ב-11% מהמקרים כלל לא נמצאה מזוזה אלא רק "בית" ריק.
בודקי המזוזות נחרדו לגלות בין אלה שנפסלו אחת שבה צוירו צלבים מעל פרשיית "שמע ישראל". במקרים אחרים נמצאו מזוזות שנחתכו באמצען לכל רוחב יריעת הקלף – ככל הנראה משום שה"בית" היה קטן מדי עבורן – ונפסלו. בחלק מהמזוזות נכתב רק הפסוק הפותח, "שמע ישראל", ולא כל הפרשיות שאמורות להיכתב בהן.
מרכז הפעילות, מנחם קרמר, ציין כי בימים שבשגרה לא נמצא בדרך כלל שיעור גבוה כל-כך של מזוזות שאינן כשרות, ויש לכך הסבר: "כל השנה אנו מטפלים בבדיקת מזוזות של ציבור שיש לו מוּדעות לאיכות המזוזות, ואילו במבצע הזה פנו אלינו מגזרים פחות מסורתיים, שרבים מהם לא בדקו את המזוזות מעולם". לדבריו, בין המזוזות הפסולות יש שמעולם לא היו כשרות, ויש שהחום והלחות פגעו בהן.
שליח חב"ד בכפר סבא, הרב יוסי ליפקין, הסביר את תופעת בתי המזוזה הריקים: "אנחנו מוצאים את זה בעיקר בדלת הכניסה הראשית לבית. הדיירים נדהמים לגלות כי נרתיק המזוזה ריק, בשעה שהם עצמם הכניסו לתוכו בשעתו את המזוזה. מתברר כי גנבים מתוחכמים פותחים את הנרתיק, שולפים החוצה את הקלף – שערכו יכול להגיע למאות שקלים - ומחזירים אל משקוף הדלת את הנרתיק הריק".
פחות זיופים
בחב"ד מצביעים גם על גילויים חיוביים במבצע, כמו הירידה במספר המזוזות המזויפות. "בשנים האחרונות הציבור כבר לא מתפתה לקנות מזוזות מצולמות או מודפסות על נייר", אומר מנהל בית חב"ד בחולון, הרב
ירחמיאל גורליק, "התופעה הזאת כמעט נעלמה לגמרי, והמזוזות המזויפות שאנחנו מוצאים כיום הן בדרך-כלל ישנות".
יו"ר צעירי חב"ד, הרב יוסף יצחק אהרונוב, קרא לציבור לפנות למוקד הארצי (בטלפון מספר 3770*) ולבדוק את המזוזות במחיר סמלי ובשירות עד הבית. "התוצאות מוכיחות כי מזוזה אינה מוצר לנצח", אמר, "גם מזוזות טובות ואיכותיות נפסלות עם השנים, ועל-אחת-כמה-וכמה מזוזות פשוטות וזולות. לכן חשוב לבדוק מעת לעת את המזוזות, שהן חלק אינטגרלי מכל בית יהודי".
שאלות על מזוזות - משו"ת ynet-צהר: