שתף קטע נבחר

 

בלגיה: פריצת דרך במשא ומתן להקמת ממשלה

אחרי 459 ימים בהם זכתה בלגיה בתואר המפוקפק של המדינה המתנהלת הכי הרבה זמן ללא ממשל מרכזי, נראה כי יש אור בקצה המנהרה. הפלמים והוואלונים סיכמו על האוטונומיה שתינתן להם בבירה בריסל. ברקע: איום בהורדת דירוג האשראי

אחרי יותר מ-15 חודשים ללא ממשלה מתפקדת, האם הפלמים והוואלונים עומדים בפני פריצת דרך שתמנע את פיצולה של בלגיה? שמונה המפלגות הפלמיות והוואלוניות הודיעו הבוקר (יום ה') כי הגיעו להסכמה היסטורית על אחת מאבני הנגף המרכזיות שבין דוברי ההולנדית לדוברי הצרפתית - מעמדו החוקתי של מחוז בריסל וסביבותיו.

 

לקראת פיצול? בלגיה במשבר:

 

מאז הבחירות שהתקיימו ב-13 ביוני 2010 חלפו 459 ימים בהם מתנהלת בלגיה ללא ממשלה מכהנת. אף מפלגה לא הוכרזה כמנצחת ברורה, אולם 45% מתושבי פלדריה תמכו במפלגות הקוראות לאוטונומיה רחבה יותר של החבל ואף לפיצול המדינה. הדבר הוביל למשבר חריף והדיונים הקואליציונים נקלעו למבוי סתום ומתמשך. בפברואר השנה חלפה בלגיה על פני עיראק וזכתה לתואר המפוקפק: "המדינה שמתנהלת ללא ממשלה מכהנת במשך פרק הזמן הארוך בהיסטוריה". 

 

הוויכוח בין הפלמים לוואלונים הוא ארוך שנים ובעל היבטים תרבותיים ופוליטיים. במרכזו עומד רצונה של פלדריה, החבל העשיר מצפון, להגדיל את מידת האוטונומיה שלו בתוך או מחוץ למבנה הדו-לאומי של בלגיה. מדובר בעיקר בהרחבת הסמכויות בתחומי המשפט, בריאות, רווחה, מסים ועבודה. הוואלונים, החבל העני יותר דובר הצרפתית, מתנגדים לכך ומעוניינים בשמירת הסטטוס קוו.

 

"רוצים פיתרון", הפגנה בבריסל בחודש ינואר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"רוצים פיתרון", הפגנה בבריסל בחודש ינואר(צילום: רויטרס)

 

בעיה נוספת היא כאמור מעמדה של בריסל, בירתה של בלגיה, המהווה קו תפר בין פלמים לוואלוניים ואחד ממוקדי החיכוך בין הצדדים. במסגרת ההסכם החדש נקבע כי מחוז הבחירה של בריסל במתכונתו הנוכחית יבוטל, ויחולק מחדש בהתאם לשפה השלטת בשכונות המרכיבות אותו. פרטי הסיכום טרם פורסמו.

  

אף על-פי שמדובר בהתקדמות משמעותית, בין הפלמים לוואלונים יש עדיין פערים בסוגיות כלכליות וחברתיות והצדדים הודיעו כי בכוונתם להמשיך במגעים. "עבודתנו רחוקה מלהסתיים. אנו זקוקים עדיין למשא ומתן רב", נכתב בהודעה משותפת שפרסמו המפלגות.

 

ראש הממשלה הזמני, איב לטרם, נשמע מעודד מאוד חרף ההערכות כי המשבר הכלכלי באירופה יפגע גם במאמצים לשמור על איחודה של בלגיה. "זו פריצת דרך היסטורית, חשובה וחיובית", אמר לטרם שהודיע מוקדם יותר השבוע כי בכוונתו לעזוב את תפקידו עד בסוף השנה לטובת תפקיד ב-OECD.

 

גם ראש מפלגת CDH הוואלונית, ג'ואל מילקה, וראש המפלגה הסוציאליסטית הוואלונית, אליו די רופו, נשמעו אופטימיים. "חצינו גשר חשוב מאוד", אמרו. לעומתם, ראש המפלגה הנוצרית-דמוקרטית הפלמית, וואוטר בקה, נשמע מפוקח יותר ואמר כי "קיימות עדיין משוכות רבות בטרם נגיע לממשלה חדשה. כל מפלגה עדיין יכולה לסכן את הכל".

 

הודעתו של לטרם על עזיבתו הצפויה הובילה לחשש גדול במערכת הפוליטית הבלגית ובקרב סוכנויות דירוג האשראי הבינלאומיות כי המגעים עומדים בפני קריסה סופית. מלך בלגיה אלברט השני, המשחק תפקיד מרכזי בניסיונות לתווך בין הצדדים, קיצר את חופשתו בצרפת ושב לבריסל. יצויין כי המפלגה הגדולה ביותר בפלדריה, המפלגה הבדלנית הדוגלת בהיפרדות מוואלוניה, אינה לוקחת חלק במגעים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לטרם, עוזב בסוף השנה
צילום: AFP
אחד ממנהיגי הוואלונים די רופו
צילום: רויטרס
המלך אלברט השני
צילום: רויטרס
מומלצים