דנמרק: לראשונה אשה תמונה לראש ממשלה
הלה תורנינג-שמידט התגברה על ההשמצות במערכת הבחירות וזכתה ברוב קולות הבוחרים. היא החזירה, לראשונה זה עשור, את הסוציאל דמוקרטים להנהגת דנמרק. רה"מ היוצא בירך, אך עקץ: "שמרי על המפתחות למשרדי. את רק שואלת אותם"
"גולדה מאיר" של דנמרק: לאחר כעשור באופוזיציה, גוש המרכז-שמאל זכה הלילה (ו') בבחירות הכלליות בדנמרק, לאחר ספירת רוב הקולות. מנהיגת "הגוש האדום", הלה תורנינג-שמידט, היא אשה הראשונה בתולדות המדינה שתמונה לתפקיד ראש הממשלה, במקום לארס לוקה רסמוסן, שהכיר בהפסדו והודיע כי בשעות הבוקר יגיש את התפטרותו לממשלה ולמלכה מרגרט.
בחירות בעולם - כתבות אחרונות ב-ynet:
- רוסיה: הקרמלין לא רצה אוליגרך וארגן לו "מרד"
- בלגיה: פריצת דרך במשא ומתן להקמת ממשלה להכשיר את אובמה: המאבק על השליטה בכיפה
תורנינג-שמידט זכתה, ככל הנראה, ב-89 מושבים מתוך 179 בפרלמנט הדני. היא נבחרה על בסיס מצע שכלל העלאת מסים והרחבת ההוצאות הממשלתיות בתחומים שונים. כמו כן, היא הודיעה כי תוביל להקלה בחוקי ההגירה הנוקשים שחוקקה הקואליציה בראשות רסמוסן. "עשינו זאת... היום עשינו היסטוריה", אמרה לתומכיה הנלהבים עם פרסום התוצאות.
עוד בערוץ החדשות:
ראש הממשלה היוצא, מנהיג "הגוש הכחול" הליברלי ששלט במדינה בעשור האחרון, ספג ביקורת חריפה על מצבה הכלכלי של דנמרק. עם זאת הוא שמר על אופטימיות עם ההודעה על הפסדו. הוא מסר כי התקשר לתורנינג-שמידט למסור את ברכתו, אך הוסיף כי "אני מעביר את המפתחות למשרד ראש הממשלה אליך, אבל הלה היקרה, שמרי עליהם היטב - את רק שואלת אותם".
הלה תורנינג-שמידט בת ה-44 נבחרה לראש המפלגה הסוציאל דמוקרטית בשנת 2005. היא זכתה לכינוי הגנאי "גוצ'י הלה" בשל חיבתה לבגדי מעצבים ובמערכת הבחירות נפוצו שמועות כי בעלה, סטיבן קינוק, בנו של פוליטיקאי בריטי בכיר בעבר, הוא הומוסקסואל. בנוסף, תורנינג-שמידט זכתה במהלך השנים למוניטין של פוליטיקאית ממולחת וקשוחה, שהצליחה בעקשנות רבה לאחד את שורות המפלגה הסוציאל-דמוקרטית שבמשך עשר שנים לא הייתה בשלטון.
היא תקפה תדירות את ראש הממשלה היוצא רסמוסן על שלא הצליח להביא לצמיחה כלכלית בדנמרק ועל העמקת הגירעון.
במצע על בסיסו נבחרה לא הסתפקה תורנינג-שמידט בתכניות המסורתיות של הסוציאל-דמוקרטים להתמודדות עם השפל החמור ביותר במדינה מאז מלחמת העולם השנייה. היא הוסיפה סעיף לפיו כל עובד יידרש להשקיע 12 דקות נוספות בכל יום עבודה - שייצטברו לכדי שעה שלמה בשבוע העבודה. "דנמרק זקוקה לשינוי, להתקדמות, להנהגה", חזרה ואמרה בכל הזדמנות. "אנחנו יכולים כעת להיפרד לשלום מעשר שנות שלטון בורגני שהתמהמה, ולברך ממשלה חדשה", הוסיפה.