מלך ירדן: מנהיגי ישראל טומנים ראשם בחול
בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" מניו יורק האשים עבדאללה את נתניהו: "בשטח הכל הפוך מההצהרות שלו. הישראלים מעמידים פנים שאין בעיה". בפגישת הקוורטט הלילה "הושגה התקדמות" בניסוח הצהרה על חזרה למו"מ במסגרת זמן מוגדרת
לפני שנה פנה מלך ירדן עבדאללה בנאום נרגש מעל במת העצרת הכללית של האו"ם לישראל. "יש לכם הזדמנות חסרת תקדים לשלום עם 57 מדינות", אמר, והזהיר ממלחמה כוללת. בספטמבר 2011, רגע לפני שפלסטינים מבקשים מהאו"ם הכרה במדינה, ברקע המאמצים הבינלאומיים להשיג פשרה וחידוש משא ומתן, עבדאללה בטוח שהוא יודע על מי מוטלת האשמה: "מנהיגי ישראל טומנים את ראשם בחול".
ימים מתוחים לקראת ההצבעה באו"ם:
- "הזיתים חשובים, לא אבו מאזן". בשדות פלסטין
- לבני בדיון מיוחד: "נתניהו בתוכנית ריאליטי"
- אבו מאזן: אחרי הפנייה לאו"ם נהיה במצב קשה
- ביל קלינטון: העולם מסכים שישראל עשתה טעות
כמו רבים מנהיגי העולם, עבדאללה הגיע לניו יורק להשתתף בכינוס השנתי של האו"ם. בראיון לעיתון האמריקני הנפוץ ביותר, "וול סטריט ג'ורנל", הוא הביע חשש שעמדת ישראל לגבי שיחות השלום - וגם הדיכוי של הפגנות שוחרי הדמוקרטיה בסוריה - מוסיפים לסכנות אי היציבות במזרח התיכון. עמדתו לגבי הצעד הפלסטיני לא הוזכרה, אחרי שבעבר נטען שהירדנים מתנגדים לבקשה להכרה בינלאומית.
המלך הירדני, שלאחרונה טען ש"אם היייתי ישראלי הייתי מפחד" ושישראל נמצאת במצב קשה מאי פעם, אמר עוד בראיון: "אם אנחנו לא יכולים להפגיש את הישראלים והפלסטינים ביומיים הבאים, איזה סימן זה לגבי עתיד התהליך? תהיה לזה השפעה שלילית מאוד על כולנו".
יום לפני המראתו לאו"ם, אמש קרא שוב ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא הפלסטיני אבו מאזן לפתוח במשא ומתן ישיר, כאשר שניהם נמצאים בניו-יורק רגע לפני שיא הדרמה - בקשתו הצפויה של אבו מאזן ממזכ"ל האו"ם ביום שישי, לפתוח בהליך ההכרה במדינה.
הנשיא הפלסטיני, שנמצא כבר בארה"ב, אמר עוד לפני כן בראיון לרשת "פוקס" כי יהיה מוכן להיפגש עם כל אישיות ישראלית, "אבל אין בכך טעם, אם אין שום דבר מוחשי על השולחן".
"מאביב ערבי לקיץ ערבי וחורף ערבי"
מלך ירדן אמר כי בעבר דווקא שאב עידוד מההצהרות הפומביות של ראש הממשלה נתניהו על תהליך השלום, אבל טען ש"כל מה שראינו בשטח היה הפוך לחלוטין. יש תסכול גובר כי הם תוקעים את ראשם בחול ומעמידים פנים כאילו אין בעיה".
כמה ימים אחרי הפינוי הבהול של שגרירות ישראל בירדן, מחשש לסכנה לדיפלומטים בדומה למה שהתרחש במצרים, עבדאללה הזכיר ש"יש יחסים לא בריאים בין האנשים בשני העמים", בין היתר עקב הסוגיה הפלסטינית. יותר מחצי מאוכלוסיית ירדן ממוצא פלסטיני, ובשלטון בממלכה ניכר חשש עמוק מכל בדל אזכור של פתרון לפלסטינים בשטחה.
אחרי שבישראל היה מי שאמר בשבוע שעבר שירדן ניצבת "על כרעי תרנגולת", המלך דיבר גם על ההפגנות בארצו והודה כי רבות מדרישות המפגינים הן לגיטימיות. עבדאללה אמר שעמאן נערכת לבחירות מוניציפליות בחודש דצמבר ובעקבותיה בחירות כלליות, וגם מפלגות אופוזיציה צומחות לקראת בחירות לראשות הממשלה.
"אני חושב שאנחנו מתקדמים כי יש לנו תוכנית ותהיה לנו ירדן חדשה במהירות האפשרית. אני לא יכול לומר שזה המצב במדינות רבות באזור. חלק מהן הולכות מאביב ערבי לקיץ ערבי לחורף ערבי", הוסיף עבדאללה.
על הטענות שאינו מקדם מספיק מהר את התהליך הדמוקרטי, השיב המלך מעמאן כי עליו לאזן זאת עם המציאות, וחוסר הבשלות של המערכת הדמוקרטית בירדן. הוא הביע חשש שהזרוע של האחים המוסלמים, הקרויה "חזית הפעולה האיסלאמית", מוכנה יותר לבחירות מאשר שאר הארגונים, והדגיש את הצורך בהדרגתיות. "ככל שאתה מפתח את השיטה, היא תהיה יותר מאוזנת ותהווה אתגר לאחים המוסלמים להשתלב במערכת. הם עוברים תהליך בחינה עצמית".
קלינטון: השבוע עוד צעיר
בחזרה לזירה הפלסטינית. בניו יורק נמשכים המגעים בניסיון לאפשר בכל זאת פשרה, וגורם אמריקני אמר כי השיחות שקיימו הלילה נציגי הקוורטט (ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם) "היו פרודוקטיביות וצריכות להימשך". בשיחות השתתפו מזכירת המדינה הילרי קלינטון, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. נציגי המדינות אמורים להיפגש שוב גם היום.
הגורם האמריקני ציין כי נרשמה התקדמות בניסוח הודעה משותפת שתאפשר בסיס לחידוש המשא ומתן הישראלי-פלסטיני. זו אמורה לכלול "שדרוג מסוים" במעמד הפלסטינים באו"ם,
להיענות לדרישת ישראל להכרה בה כמדינה יהודית, ולקבוע מסגרת זמנים רחבה למגעים.
לפני שנפגשה אמש עם שר החוץ היפני, קלינטון הזכירה "מגעים אינטנסיביים" שמתנהלים בניסיון לעצור את המהלך הפלסטיני החד-צדדי.
"אנחנו ממשיכים להאמין וללחוץ בעניין שהדרך היחידה לפתרון שתי המדינות, שהוא שאנו תומכים בו ורוצים שיקרה, היא דרך משא ומתן", הוסיפה מזכירת המדינה האמריקנית, שציינה כי "השבוע עוד צעיר", ויש זמן להגיע לפשרה. "לא משנה מה יקרה או לא יקרה בשבוע, זה לא יניב את התוצאה שכולם מקווים לה".
Read this article in English