שתף קטע נבחר
 

זה נראה רע - אבל בסוף אירופה תצא מהמשבר

דירוג האשראי האיטלקי ירד על רקע חשש מצמיחה נמוכה וקשיים שלטוניים. נראה כי הווירוס המוניטרי התפשט לכל היבשת. אירופה כבר נחלצה ממצבים קשים יותר וגם הפעם היא תתגבר. השאלה היא רק באיזה מחיר. פרשנות

סוכנות הדירוג הבינלאומית S&P הורידה הלילה (ב') את דירוג האשראי של איטליה מ-A+ ל-A, זאת לנוכח הערכות ולפיהן כלכלת איטליה תתקשה לצמוח בשנים הקרובות והמבנה השלטוני הבעייתי יקשה על צמצום חובותיה.

 

 

איטליה היא הכלכלה השלישית בגודלה באירופה וחברה מרכזית בגוש האירו. להורדת הדירוג נודעת חשיבות מרכזית בגוש, שכן מעתה גיוס חוב איטלקי יתייקר ומחזיקי האג"ח של ארץ המגף יחששו יותר מבעבר.

 

צרפו להורדת הדירוג את הפסדה השישי בשרשרת של הקנצלרית אנגלה מרקל בבחירות המקומיות בברלין - אזור בעל אחיזה פוליטית מובהקת של מפלגתה - ולחוסר החשק של אזרחי גרמניה מחילוץ הגוש מצרותיו תוך שימוש בכספם; הוסיפו את הצרות ביוון, וקבלו חבילת צרות צרורות. לכל אלה מצטרפים הקשיים של ספרד ופורטוגל שלא מצליחות למצוא פתרון למצוקתן ללא סיוע כספי מאסיבי בעתיד. כל אלה גורמים לחולשת האירו בשווקים.

 

התקשורת כרגיל אשמה

ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקוני, איש ססגוני איל תקשורת מרכזי ובעל יצרים מיניים וקשרים עסקיים בעייתיים, מצא כמובן אשמים - התקשורת שמחפשת כותרות, פוליטיקה כלכלית ואנטי איטלקית ושאר הסברים שחלקם מוזרים וחלקם בוודאי מיותרים.

 

בחודשים האחרונים איבד ברלוסקוני חלק מתומכיו בפרלמנט האיטלקי והרוב הפוליטי שלו מצומצם. הוא יתקשה בהעברת החלטות, כמו העלאת מע"מ, הטלת מיסי הון וקיצוץ בהוצאות הממשלה, כיוון שגם בקואליציה שלו אין תמימות דעים בנושאים אלה.

 

צריך לזכור שהסחר העירני של איטליה עם קדאפי בלוב הצטמצם בעקבות מלחמת האזרחים וכל מדינות גוש האירו נמצאות בקיצוצים שצפויים לפגוע בייצוא איטלקי ובצמיחה העתידית. תחזית הצמיחה ברומא שואפת לאפס.

 

הווירוס המוניטרי באירופה מדבק ונמצא בכל היבשת. קיים חשש גדול להלוות כספים, בנקים שומרים על הונם העצמי וידם קפוצה, היעדר מקורות מימון - זאת למרות הצהרות מנהיגים לא מובנות בצד המעשי. בניגוד למהלך שנעשה בארה"ב - ריבית אפס והרחבה מוניטרית.

 

עולם בסחרור

מרקל ונשיא צרפת ניקולא סרקוזי חוששים לשלטונם בגלל תמיכתם בשמירת הגוש והניסיונות האינסופיים להחזיק את יוון כחברה באירו. להערכתי, עדיף היה להיפרד מיוון. הנזק שייגרם מכך לא יהיה גדול ולא יתרחש אפקט דומינו, לפיו עוד מדינות יפרשו מהגוש אחרי יוון.

 

אם מרקל וסרקוזי החליטו להתאמץ ולשמור על הגוש, ראוי היה שיאמצו מדיניות מוניטרית מרחיבה - יותר נזילות ואשראי - במקום הידוק תקציבי ודיבורים מיותרים שנוטעים תקווה ומשאירים אכזבה.

 

אירופה כצפוי משפיעה על כל העולם. השבוע התעורר הנשיא האמריקני, ברק אובמה, ותלה את תקוות התאוששות כלכלת ארה"ב בהתאוששות מקבילה באירופה. הסינים מודאגים, היפנים בצרות כלכליות כבר עשור שלם ולאחרונה גם עם בעיות של דליפה גרעינית, הגירעונות תופחים והעולם נדמה מסתובב בציר של בעיות ללא פתרון. התחושה הכללית פסימית והיא מתבטאת בתקשורת.

 

תחלוף שנת 2011 ואט אט התמונה תתבהר. אולי בלי יוון בגוש, עם הרחבה מוניטרית וצמיחה אפסית שתגדל. כרגע הכל נראה שביר ומדכדך. אך כדאי לזכור שאירופה כבר ידעה מצבים קשים מבעיות כלכליות - ונחלצה. גם הפעם היא תיחלץ, אף שלא ברור אם כגוש מאוחד יותר או כמדינות נפרדות. כנראה תוך מיתון וקשיים אבל אירופה תתגבר לאיטה ותתאושש.

 

הכותב הוא מרצה לכלכלה ומימון במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סילביו ברלוסקוני
צילום: AFP
ארי אוליאל
צילום: המרכז ללימודים אקדמיים.אור יהודה
מומלצים