סרקוזי מציע: פלסטין משקיפה, שלום תוך שנה
נשיא צרפת הזהיר בעצרת האו"ם כי אם הכרה של מועצת הביטחון במדינה פלסטינית תימנע רק בעזרת וטו, המזרח התיכון עלול להיגרר לגל אלימות. הוא מציע שפלסטין תתקבל כמשקיפה שאינה חברה באו"ם, והסדר על הגבולות יושג תוך 6 חודשים
נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, הציע הערב (יום ד') בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם פשרה, שלפיה הפלסטינים יקבלו מעמד של מדינה משקיפה באו"ם, ובמקביל תגובש מפת דרכים לשלום בין ישראל לפלסטינים בתוך שנה. בנאומו בעצרת הכללית הזהיר סרקוזי כי אם הכרה במדינה פלסטינית במועצת הביטחון תימנע רק בעזרת הטלת וטו, הדבר עלול לגרור את המזרח התיכון למעגל חדש של אלימות.
כינוס סוער בעצרת הכללית של האו"ם:
- נתניהו לאובמה: תעודת כבוד שעמדתנו - עמדתך
- אובמה: ישראל מוקפת אויבים, שלום - רק במו"מ
- רוסיה לאובמה: אל תטיל וטו על בקשת הפלסטינים
- הפלסטינים יצאו לחגוג; "בסוף תהיה לנו מדינה"
- השנה האבודה: כשלון ארה"ב הוביל לאו"ם
"בואו נפסיק עם הוויכוחים הבלתי נגמרים שלנו על הפרמטרים ונתחיל במשא ומתן... כדי לקבוע מסגרת זמנים מדויקת", אמר סרקוזי. נשיא צרפת אמר כי במסגרת מפת הדרכים שעליה דיבר, על משא ומתן בין ישראל לפלסטינים להתחיל בתוך חודש, הסכם על הגבולות ונושא הביטחון צריך להתגבש בתוך חצי שנה, והסכם סופי יש להשיג בתוך שנה.
"היום ניצבת בפנינו ברירה קשה מאוד. כולנו יודעים שפלסטין אינה יכולה לקבל מיד הכרה מלאה ומוחלטת כמדינה חברה באו"ם", אמר סרקוזי, "אבל מי יכול להטיל ספק בכך שווטו במועצת הביטחון עלול ליצור מעגל של אלימות במזרח התיכון".
"למה שלא ניתן לפלסטין מעמד של מדינה משקיפה באו"ם?", שאל הנשיא הצרפתי, "יהיה זה צעד חשוב קדימה. הדבר הכי חשוב, הוא שפירושו של דבר יהיה יציאה ממצב של חוסר תנועה, שפועל אך ורק לטובת הקיצונים. נחזיר את התקווה על-ידי כך שנסמן התקדמות לעבר הסדר הקבע".
אבו מאזן: אבחן הצעת סרקוזי
ארה"ב, שלה יש זכות וטו במועצת הביטחון, כבר הודיעה כי תנצל אותה כדי להכשיל קבלה מלאה של הפלסטינים לאו"ם אם לא תהיה לה ברירה. אם פחות מתשע מבין 15 החברות במועצת הביטחון יתמכו בבקשה הפלסטינית, היא לא תצטרך להשתמש בזכות הווטו, שכן תשע הוא מספר התומכות במועצה שנדרש כדי להעביר החלטה. עם זאת, הפלסטינים מתכוונים לפנות גם לעצרת הכללית של האו"ם - שהחלטותיה סמליות בעיקרן - כדי לבקש שתכיר בהם כמדינה.
לאחרונה הועלתה האפשרות שמעמד הפלסטינים ישודרג באו"ם למדינה משקיפה שאינה חברה בארגון, כפשרה
שתמנע מהם לבקש מהעצרת הכללית להכיר בהם כמדינה של ממש. בעצרת הכללית צפוי לפלסטינים רוב גדול. ישראל מתנגדת גם לאפשרות של שדרוג מעמדם של הפלסטינים למדינה משקיפה, מחשש שהדבר יקל על הפלסטינים לבודד את ישראל והם יגיעו בעמדה משופרת למשא ומתן.
בעקבות דבריו של נשיא צרפת הערב אמר דוברו של נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, כי הנשיא הפלסטיני יבחן את הצעות סרקוזי.