סיכום שבוע בת"א: מסחר תנודתי שנגמר במפולת
שלל האירועים הכלכליים והפוליטיים בישראל ובעולם, החל ממאבק הפלסטינים למדינה, דרך המשבר באירופה ועד להמלצות ועדת הריכוזיות, הביאו לשבוע סוער שנע בין ירידות לעליות והסתיים בצניחה חדה. המעו"ף ומדד ת"א 100ירדו בכ-1.7% וכ-2.3% בהתאמה, רציו וסקיילקס ירדו בכ-15%
שבוע המסחר האחרון התאפיין בתנודתיות חזקה בצל שלל אירועים כלכליים ופוליטיים בארץ ובעולם, דוגמת שאיפת הפלסטינים להכרזה חד צדדית על מדינה באו"ם, אכזבה גדולה מדברי נגיד הפדרל ריזרב האמריקאי, הורדת דרוג החוב לאיטליה ולבנקים הגדולים בארה"ב, המשך אי הודאות לגבי משבר החוב ביון, המלצות ועדת הריכוזיות במשק המקומי ופרסום מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט.
בסופו של שבוע תנודתי, הירידות החדות בשווקים לאחר נאום הפד, הובילו לשבוע נוסף של ירידות שערים במדדי המניות המקומיים המובילים.
שבוע המסחר נפתח על רקע רצף עליות של כשבוע בבורסות ארה"ב ועל רקע פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט ביום חמישי החולף, שהפתיע בעליה של חצי אחוז למול צפי לעלייה של כ-0.2%.
מעיון במרכיבי המדד, ניתן ללמוד על עליה נוספת של כ-1.6% במחירי הדיור (שתרמה לעליה של כ-0.31% למדד כולו), עליה של 3.6% במחירי הנופש וההבראה (שתרמה לעליה של כ-0.135% למדד כולו ), וכן עליה ידועה מראש של כ-5% במחירי החשמל (שתרמה כ-0.11% למדד כולו). מנגד, דומה כי תוצאות המחאה החברתית חלחלו וגרמו לירידה של כ-0.2% במחירי המזון ולכ-6.5% במחירי ההלבשה. ב-12 החודשים האחרונים עלה מדד המחירים לצרכן בכ-3.4%, ומתחילת שנת 2011 עלה המדד בכ-2.4%.
על רקע מידע זה, ותוך ציפייה לשבוע עמוס בהודעות דרמטיות הן מחו"ל (נאום נגיד הפד האמריקאי והכרעה לגבי חבילת הסיוע ליון) והן מהזירה המקומית (רצון הפלסטינים להכריז באופן חד צדדי על מדינה באו"ם), נפתח שבוע המסחר בעליות שערים במדדי המניות המקומיים המובילים.
יום ב' נפתח על רקע ירידות שערים בשווקי אסיה, לאור שמועות כי בסופו של יום לא תקבל יון את חבילת הסיוע לה היא זקוקה. בצהרי יום ב', פורסמו המלצות ועדת הריכוזיות במשק, שבראשן המלצה להפריד בין אחזקות ריאליות ופיננסיות משמעותיות על ידי אותו תאגיד תוך 4 שנים, איסור על חברות של אותם דירקטורים בחברות ריאליות ופיננסיות, ומתן כוח לבעלי מניות מיעוט ומוסדיים למול בעלי השליטה. "עיכול" המלצות הועדה, שבתחילה נראו כמרעות את מצבן של מרבית חברות האחזקה והגופים הפיננסים הגדולים במשק, התבטא בירידות שערים חדות במדדי המניות המקומיים שירדו בכ-2.5% ויותר, כאשר בלטו בירידותיהן הבנקים, קבוצת דלק, החברה לישראל ודיסקונט השקעות שרשמו ירידות של למעלה מ-5%.
יום המסחר השלישי נפתח על רקע ירידות בשוקי חו"ל, לאור הודעתה הדרמטית של סוכנות הדרוג הבינלאומית S&P על הורדת דרוג החוב של איטליה (הכלכלה השביעית בגודלה בעולם) מ+A לA (נמוך מדרוג החוב של ישראל) ולאור נאום הנשיא האמריקאי ברק אובמה על תוכנית קיצוץ של כ-1.5 טריליון דולר בחוב האמריקאי בשנים הבאות (כולל העלאות מיסים וקיצוץ בתוכניות בריאות). באופן מפתיע ועל אף האווירה השלילית בעולם ובארץ, רשמו מדדי המניות המקומיים המובילים את אחד מימי המסחר החיוביים של השנה ועלו בלמעלה מ-3%, כאשר המניות שבלטו לשלילה ביום ב', רשמו עליות חדות ביום ג'.
נציין כי בין יתר הסיבות לעליות החדות ביום ג', ניתן לציין את תחזית קרן המטבע העולמית כי המשק הישראלי יצמח בכ-4.8% בשנת 2011, גבוה משמעותית מרוב המדינות המפותחות בעולם.
יום ד', נפתח על רקע סיום שלילי של המסחר בארה"ב והמתנה ליום גורלי בהמתנה לנאום נגיד הפד ברננקי ולעתיד ההכרזה הפלסטינית באו"ם. בסיומו של יום מסחר תנודתי ביותר, במסגרתו ביצע מדד המעו"ף תנודתיות יומיות של
למעלה מ-3% בין שערו הגבוה ביותר לשערו הנמוך ביותר, רשמו מדדי המניות המקומיים המובילים עליות שערים נאות, וזאת חרף אי הוודאות לגבי אישור בקשת הפלסטינים על ידי מועצת הביטחון של האו"ם להכרזה חד צדדית על מדינה ואי בהירות לגבי נאום נגיד הפד בערבו של יום.
יום המסחר האחרון של השבוע נפתח על רקע לילה סוער, במסגרתו הודיע הפד האמריקאי על תוכנית במסגרתה ימכור כ-400 מיליארד דולר אג"ח קצרות ויקנה בתמורה אג"ח בינוניות ארוכות (6-30 שנים) וכן ישתמש בפדיונות של אג"ח מגובי משכנתאות שהוא מחזיק להשקעה מחודשת באג"ח מסוג אלו הנסחרות בשוק.
תוכניות הפד התקבלו בקרירות רבה על ידי המשקיעים והובילו לירידות שערים חדות בבורסות ארה"ב, שהתגברו לאחר הודעת סוכנות הדרוג הבינ"ל מודיס על הורדת דירוג מפתיעה של הבנקים האמריקאים הגדולים בנק אוף אמריקה, וולס פארגו וסיטי גרופ.
שלל ידיעות שליליות אלו,העיבו על המסחר בשוק המקומי וקיזזו לחלוטין את האפקט החיובי שיצר נאומו של הנשיא אובמה, במסגרתו הביע את תמיכת ארה"ב בעמדת ישראל לאי הכרה בהכרזה חד צדדית של הפלסטינים על מדינה פלסטינית, תוך איום מפורש כי ארה"ב תשתמש בזכות הוטו שלה במועצת הביטחון באו"ם כנגד קבלת החלטה זאת.
בסופו של יום שלילי ביותר (אחד השליליים ביותר שנרשם השנה) רשמו מדדי המניות המקומיים המובילים ירידות שערים של כ-4.3% (!!), וזאת, בין היתר, בעקבות ירידות שערים חדות בשווקי אסיה ואירופה עקב האכזבה הגדולה מדברי ותוכניות הנגיד האמריקאי
בסיכומו של שבוע תנודתי הטו הירידות החדות ביום המסחר האחרון את השבוע לכיוון השלילי, כך שמדד המעו"ף ומדד ת"א 100רשמו ירידות של כ-1.7% וכ-2.3% בהתאמה, מדד הטכנולוגיה ירד כ-4%, מדד הבנקים ירד כ-3.25% ומדד הנדל"ן ירד כ-2.1% .
מבין המניות בלטה השבוע לטובה מניית אלון רבוע כחול שעלתה בכ-16%, כאשר מנגד בלטו לשלילה מניות רציו וסקיילקס שירדו בכ-15%.
אג"ח: לא נרשמו הנפקות
שבוע המסחר התנודתי והמתוח בעולם וההמתנה לנאום נגיד הפד, שהתבטאו בין היתר בירידת התשואה של אג"ח
ל-10 שנים של ממשלת ארה"ב אל מתחת ל- 1.9%, לצד ההכרעה לגבי המדינה הפלסטית וההפתעה בשיעור מדד המחירים לצרכן הביאו לשבוע לא רגוע נוסף בשוק אג"ח.
כך, אג"ח הממשלתיות השקליות רשמו ירידות שערים קלות בחלקו הקצר של העקום לצד עליות בחלקו הבינוני-הארוך. במקביל, אג"ח הממשלתיות צמודות המדד, שרשמו ירידות שערים לאחרונה עקב הירידה החדה בציפיות האינפלציה, נהנו מהמדד המפתיע בגובהו ורשמו עליות שערים לכל אורכו של העקום, ובפרט בחלקו הבינוני
תופעה דומה אפיינה אף את אג"ח הקונצרניות, אשר רשמו עליות שערים עד יום המסחר האחרון בו נרשמו ירידות שערים בכל אפיקי ההשקעה בבורסה המקומית. בסיכומו של שבוע מדד התל בונד 20 רשם עליה שבועית של כ-0.1% ואילו מדד התל בונד השקלי רשם ירידה של כרבע אחוז.
בגזרת ההנפקות, לא היינו עדים השבוע להנפקות.
הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.