המתכונים שמגדלים מלכות יופי
מי אמר שמלכות יופי אוכלות רק חסה? לכבוד החג גבינו מהאמהות של שביט ויזל , קים אדרי וקים אקאפי מתכונים משובחים: בקר במרינדה, פרגיות בפירות יבשים ודג מרוקאי. התיאבון יפה לבריאות
כשקים אדרי היתה בברזיל כדי לייצג את ישראל בתחרות מיס יוניברס, היא הכי התגעגעה לאוכל של אמא. ליזה אדרי, מושא הגעגועים, מנמיכה ציפיות ואומרת שהיא לא בשלנית דגולה והאוכל שלה די פשוט, אבל לקים זה לא משנה: "אין על השניצל והאורז של אמא, אין!"
וכמו שקורה הרבה פעמים, כשלוחצים קצת מגלים שגם לאמהות המצטנעות יש מתכונים מרשימים שהן כן יודעות להגיש באירועים חגיגיים. לקראת ראש השנה גבינו משלוש אמהות של מלכות יופי מתכונים מיוחדים. ליזה אדרי, מרסל ויזל וסוזי אקאפי מעידות שהם לא מסובכים וטעימים.
מרסל ויזל היא אחות במרפאה של קיבוץ בארי. "בראש השנה עושים כאן חגיגה גדולה", היא מספרת, "זה החג הכי יפה בשנה".
בשר בקר (קל מאוד) חגיגי
מרסל היא ממוצא מרוקאי "אבל אני לא מכינה אוכל של העדה שלנו, אני עושה אוכל ישראלי. נתתי לכם מתכון לבשר בקר".
- מילה על המתכון?
מרסל: "מתכון קל מאוד".
ושביט מוסיפה: "הכי מותק שיש, האמא הזאת!"
המרכיבים:
נתח צלי כתף (מספר חמש). לקראת הבישול הוא צריך להיות מופשר ולא קפוא
20-30 שיני שום קלופות
סילאן
רכז רימונים
מלח, פלפל
ההכנה:
1. מתחילים יום לפני הארוחה: קולפים את השום, מרסל: "יש לי פטנט מעולה לשיני שום: מפרידים את השיניים ומקפיאים עם הקליפה בתוך שקית. עשר דקות לפני השימוש מוציאים אותן מהפריזר והן מתקלפות בנגיעה".
2. סוגרים את הבשר בטיגון: מניחים את הנתח בסיר גדול עם מעט שמן ("אין צורך בהרבה שמן כי בהמשך הבשר יפריש הרבה שומן") ומטגנים מכל הצדדים עם השום.
3. מוסיפים מים עד כדי קצת יותר ממחצית הגובה של הבשר. מתבלים בפלפל שחור ובמלח.
4. מבשלים את הנתח כשעתיים עד שכשנוגעים בו עם סכין הוא נחתך בקלות. מדי פעם הופכים את הבשר כדי שיתבשל מכל הצדדים. מצננים ומכניסים למקרר.
5. ביום הארוחה: מסננים מהנוזלים, פורסים את הבשר ומחזירים אותו לרוטב. מוסיפים מעט סילאן ושליש כוס רכז רימונים. מבשלים על אש נמוכה כדי לצמצם את הרוטב, עד שהרוטב מקבל צבע יפה והבשר משחים ומתקרמל מלמעלה. מרסל: "את השלב הזה אפשר להכין גם בתנור".
פרגיות עם פירות יבשים ואגוזים
גם ליזה אדרי יודעת להכין עוד כמה דברים חוץ משניצל ואורז. "אלה פרגיות שאני מכינה במחבת חשמלי, שנותן בישול מאוד איטי. זה יוצא מתקתק עם המון פירות יבשים מסביב. אני מקשטת עם פרוסות דקות של תפוז, כל שנה אני עושה כמות יותר גדולה וזה נטרף".
המרכיבים:
פרגיות (ליזה: "אני מכינה הרבה, שתי תבניות גדולות של פרגיות")
מלח
2 חבילות בצל ירוק
פירות יבשים: תמרים, שזיפים, צימוקים, תאנים
כמון
סילאן
אבקת מרק עוף
עשבי תיבול
ההכנה:
1. מתחילים להכין יום מראש: חוצים את הפרגיות בכמות הרצויה וזורים בפנים מלח. משאירים כך ללילה במקרר.
2. במחבת חשמלי מטגנים בצל ירוק עד להשחמה קלה. מוסיפים פירות יבשים ומטגנים קלות. מוסיפים את הפרגיות ומתבלים במלח, כמון, מעט סילאן, מרק עוף ועשבי תיבול לפי הטעם.
3. מבשלים על אש קטנה ומקפידים להפוך את הפרגיות בסיר תוך כדי בישול. אחרי כ-40 דק' מסירים את המכסה ומעלים את החום לעוד כ-10 דקות כדי להשחים את הפרגיות.
4. מגישים על מצע של בטטות אפויות בתנור עם עשבי תיבול. (ליזה: "זה שילוב מדהים".)
דג לחג
כשמבקשים מתכון מסוזי אקאפי, אמא של נערת היופי עשרה קים אקאפי, היא צוחקת. "אני נשואה יותר מ-20 שנה, בחיים לא אפיתי עוגה!" אז מתכון לעוגה לא קיבלנו, אבל גבינו שני מתכונים מוצלחים לדגים.
מתכון לדג בנוסח מרוקאי
המרכיבים:
6-8 דגים (דניס או מושט)
צרור כוסברה
שמונה שיני שום שלמות
שלושה פלפלים אדומים חריפים יבשים
לתערובת תבלינים:
חצי כוס שמן
כף פפריקה אדומה
כף כורכום
מלח לפי הטעם
ההכנה:
1. מניחים בסיר את הכוסברה, השום שלמות והפלפלים.
2. מכינים בקערה תערובת מהשמן, הפפריקה, הכורכום והמלח.
3. טובלים 6-8 דגים (דניס או מושט) היטב בתערובת ומניחים בסיר על מצע כוסברה עם השום והפלפל. מוסיפים מים עד אמצע גובה הדגים ומבשלים על אש גבוהה עד לרתיחה.
4. מנמיכים את האש ומכסים את הסיר למשך חצי שעה עד 40 דקות. לקראת סוף הבישול פותחים מעט את הסיר לצימצום הרוטב.
דג חריימה
המרכיבים:
6-8 דגים (לוקוס או נסיכת הנילוס)
בצל קטן קצוץ
3-4 שיני שום קצוצות
לרוטב:
כף רסק עגבניות
כף פפריקה מתוקה
מעט אבקת צי'לי
כפית כמון
רבע כפית קימל טחון
קורט מלח לימון
מלח רגיל
ההכנה:
1. מטגנים את הבצל עד שהוא הופך שקוף. מוסיפים לטיגון את השום.
2. מכניסים לסיר את הדגים ומאדים חמש דקות מכל צד.
3. מערבבים בקערה קטנה את חומרי הרוטב ושופכים אותם על הדגים בסיר.
4. מוסיפים מים עד גובה הדגים, מבשלים 10 דקות בסיר סגור עד לרתיחה.
5. מנמיכים את האש ומבשלים חצי שעה נוספת.
6. לפני ההגשה סוחטים חצי לימון על הדג.
עוד במלכות היופי