שתף קטע נבחר

 

אכזבה חוצת-מחאות: "מנסים להשתיק אותנו"

אנשי האוהלים לא מצאו בשורה בתחום הדיור, מפגיני הקוטג' לא מסתפקים בהוזלת כמה מוצרים, ההורים שצעדו עם עגלות עדיין לא מבינים איך לממן פעוטון ומובילי מחאת הדלק קיבלו הבטחות שכבר שמעו. אחרי דו"ח טרכטנברג, הם מתכננים את הצעדים הבאים: הפגנה באוקטובר, צעדה לירושלים ולובי בכנסת

המלצות ועדת טרכטנברג שבידיה הפקיד בנימין נתניהו את המשימה להתוות שינוי חברתי-כלכלי בישראל, הותירו אכזבה רבתי בקרב מובילי המאבקים השונים. לא רק ראשי מחאת האוהלים הבהירו כי המלצות ועדת טרכטנברג אינן מספיקות, אלא גם מנהיגי המאבקים שבאו לפניהם ואחריהם - מהדלק, דרך הקוטג' ועד העגלות.

 

אחרי הדו"ח - עדכונים אחרונים:

 

סתיו שפיר, מיוזמי מחאת האוהלים הראשונה בשדרות רוטשילד בתל-אביב, עקצה את ראש הממשלה כשאמרה ל-ynet, בהשאלה מנאומו של נתניהו באו"ם: "אומרים Let's talk dugri, אז בוא נדבר דוגרי. לא צריך לסבן אותנו, ואנשים יודעים מה הם רוצים, אז בואו ניישם את זה. אני בטוחה שפרופ' טרכטנברג הוא איש הגון, אבל אנחנו מרגישים אכזבה, כי הוא דיבר רק בשפת המספרים, ואסור למספרים להטעות אותנו ואת שאר העם".

 

מובילי מחאת האוהלים מסמנים מה הם חושבים על הדו"ח (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מובילי מחאת האוהלים מסמנים מה הם חושבים על הדו"ח(צילום: ירון ברנר)

 

שפיר, שהיא וחבריה למחאת האוהלים צפו בשידור חי בדברי טרכטנברג וסימנו מיד בסיומם X בידיהם, סימן שפירושו "התנגדות" ב"שפת האוהלים" שיצרו בקיץ, אמרה כי המלצות הוועדה נראות כעת כמו מריחת זמן. "אין לוחות זמנים ליישום המסקנות שמופיעות בדו"ח", קבלה. גם חברה למאבק משדרות רוטשילד, רגב קונטס, הגדיר את הדו"ח "מסמוס": "זה כמו שיש באוטו הכנה לטייפ, אבל החיבור מתמסמס והרדיו לא מתחבר".

 

עוד על הדו"ח:

 

קונטס אמר כי גם דו"ח ששינסקי ודו"חות אחרים שפורסמו טרם יושמו, וסיפר כי כעת מתכננים מובילי המחאה הפגנה גדולה ב-29 באוקטובר, לפני חזרתה של הכנסת מפגרה. הוא ציין כי עדיין לא ידוע היכן תתקיים ההפגנה, אולם הפעילים כבר מתכננים גם צעדה של יושבי המאהלים השונים לכנסת בסוכות: "זה צעד שמטרתו להראות לממשלה מה העם רוצה באמת".

 

אין בשורה לגבי הדלק: "הבטחות שנתניהו כבר נתן"

איציק אלרוב, שהוביל את מחאת הקוטג', אמר כי ציפה שלפחות בתחום המזון תביא ועדת טרכטנברג בשורה: "קיווינו שהיא תפעל להורדת הכוח של המונופולים בתחום השיווק ומכירת המזון, ובמקום זה היא צמצמה את המלצותיה למספר קטן של מוצרים בפיקוח שאותם יש להוזיל. עם ישראל יצא לרחובות בגלל יוקר המוצרים והדיור. המחירים כאן גבוהים מבאירופה, ואין סיבה שזה יהיה כך. התירוץ שלוועדה לא היה לכאורה מספיק זמן מעיד על חוסר רצינות".

 

פרופ' טרכטנברג. "דיבר רק במספרים. ואיפה הלו"ז?" (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
פרופ' טרכטנברג. "דיבר רק במספרים. ואיפה הלו"ז?"(צילום: נועם מושקוביץ)

 

לדברי אלרוב, הוועדה צריכה הייתה לטפל במחירי המזון והדיור לפני כל דבר אחר משום שהם מהווים לדבריו את "הכשל העיקרי": "דווקא בתחומים האלה אין בשורה משמעותית. תחרות אמיתית תיווצר רק אם יפורקו המונופולים. לצערי בנושא היחידי שכדי לטפל בו לא נדרשת פריצת תקציב - שוק המזון, רשתות השיווק והיצרניות - טרכטנברג נמנע מלפעול".

 

זאב גראואר, מי שיזם את מחאת הדלק שהייתה הראשונה בסדרה של מחאות חברתיות, נתן בתחילת הדרך את האשראי לוועדת טרכטנברג, אבל גם הוא טען כי המלצות הוועדה נוגעות רק לנושאים שניצבים בשולי המחאה. "זו בדיחה עלובה ולא-מצחיקה. בנוגע לדלק, רוב המחאה עסקה בנושא המיסוי העקיף, אז מה זה הוזלה של 20 אגורות מול 60% מס? עוד בפברואר, במסיבת עיתונאים בעקבות המחאה שלנו, הודיעו שר האוצר וראש הממשלה שיקפיאו את מס הבלו, אז טרכטנברג פשוט חוזר על זה?".

 

אין מענה להורים: "נתניהו מנהל מלחמת התשה"

לדברי גראואר, "הוזלה הגיונית צריכה להתבטא במחירי הסולר והבלו באחוזים גבוהים בהרבה. כל עוד אין תחליפים כמו תחבורה ציבורית או תחבורה ירוקה, אין מנוס מכך. מנסים פה פשוט להשתיק את ציבור המוחים, לומר להם 'עשיתם את שלכם, קחו כמה פירורים ותשתקו'. ראיתי בטרכטנברג אדם שבא קשוב ועם רצון לעשות שינוי, אבל טעיתי. ביבי וטרכטנברג הם אזרחים שבעים. הם לא מבינים את המצוקה של אדם שצריך לכלכל את משפחתו".

 

מפגינים בירושלים צופים בטרכטנברג מציג את הדו"ח (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
מפגינים בירושלים צופים בטרכטנברג מציג את הדו"ח(צילום: נועם מושקוביץ)

 

ענת רוזליו, מראשי מחאת העגלות שבה הפגינו הורים במחאה על הקושי לגדל ילדים בארץ, כלל לא ציפתה לגדולות ונצורות מהוועדה. "לטרכטנברג לא היה מנדט לעשות שינויים מרחיקי לכת בתחום החינוך, למרות שניכרת החשיבות הרבה

שהוועדה מייחסת לנושא. בדו"ח אין פיתרון להורים צעירים עם ילדים עד גיל שלוש, שרובם ימשיכו לשלם בין 2,000 ל-4,000 שקל לפעוטון. אנחנו נמשיך במאבק שלנו לחוק חינוך חינם. לא הגיוני שעד גיל שלוש אתה צריך להסתדר בעצמך".

 

לדבריה, את האצבע המאשימה יש להפנות לראש הממשלה, ולא בהכרח לטרכטנברג: "ראש הממשלה מנהל מלחמת התשה נגד האזרחים. האנשים זעקו, אז הביאו ועדה. זו מלחמת התשה כלכלית. אני מאמינה שנחזור לרחוב ואפילו נעביר את המאבק שלנו לפסים לוביסטיים, כלומר לכנסת".


פורסם לראשונה 26/09/2011 23:41

 

בהכנת הידיעה השתתפו אביאל מגנזי, רועי קייס, יואב מלכה ועומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' טרכטנברג. "הוא הגון, אבל אכזב"
צילום: מוטי קמחי
סתיו שפיר. "לא צריך לסבן אותנו"
צילום: ירון ברנר
איציק אלרוב ממחאת הקוטג': "אין לוועדה זמן? זה חוסר רצינות"
צילום: יובל חן
איש מחאת הדלק, זאב גראואר: "מה עם מחירי הסולר והבלו?"
צילום: גיל נחושתן
מומלצים