שתף קטע נבחר
 
צילום: דלית שחם

לא קיבלתי מתנה לחג - זה חוקי?

בניגוד לשנים קודמות, השנה קיבלתם לחג רק ברכת "שנה טובה" ובקבוק יין. כיוון שכבר התרגלתם לעשות את קניות החג עם התלושים השנתיים, האם אפשר לטעון פה להרעת תנאים? ומה אם פוטרתם בדיוק לפני החג? מדריך לעובד שאוהב מתנות

שי רגיל לקבל שי לחג פעמיים בשנה: בראש השנה המעסיק שלו נותן לו 1,000 שקל בתווי קניה, ובפסח - 750 שקל בתווים.

 

 

כבר 5 שנים ששי עורך את הקניות לחג באמצעות התלושים שהוא מקבל, אך השנה, לתדהמתו, קיבל רק אגרת "שנה טובה" ובקבוק יין קטן. שי המום: הוא לא יודע על קשיים כלכליים בחברה, ואינו מבין את פשר השינוי. הוא תוהה, האם הוא זכאי לדרוש ממעסיקו את השי שהוא ציפה לו? התשובה לפניכם.

 

האם חובה לתת מתנה לחג?

על מנת להבין את התשובה לשאלה, יש להבין את המעמד החוקי של השי. כעיקרון, המתנה לחג יכולה להינתן באחד מארבעת האופנים הבאים:

  1. במסגרת "נוהג" במקום העבודה, דהיינו כשנהוג באותו מקום לתת מתנה לחג.
  2. כמוסכם בהסכם עבודה אישי, דהיינו התחייבות של המעסיק לתת לאותו עובד מתנה לחג.
  3. בענפים מסויימים במשק חל הסכם קיבוצי, או צו הרחבה, המחייב הענקת מתנה בחגים מסויימים.
  4. לפי שיקול דעתו ורצונו החופשי של המעסיק.

 

ניתן לראות כי דין העבודה עצמו אינו מחייב את המעסיק לתת מתנה לחג לעובדיו. לכן, אם מעסיק לא "התחייב" לתת את המתנה באחד מהאופנים שתוארו לעיל, החוק לא מחייבו לתת מתנה, והוא יכול לקבל החלטה וולונטרית אם לתת מתנה או לא. ולעובד, מצידו, לא תקום שום זכות חוקית לדרוש את המתנה.

 

גם שי רוצה שי

השאלה היא מה קורה במקרה בו עובד התחיל לעבוד במקום עבודה מסויים, ובמהלך השנים התרגל למתנות החג המפנקות, כחלק מתנאי ההעסקה. כך, שי שלנו, שמתבסס כלכלית על השי בקניות החג, מוצא עצמו השנה ללא התלושים שציפה להם. מה דין שינוי זה?

 

במקרים שכאלו, יש לבחון את הנסיבות לעומקן:

  1. ראשית יש להבין, האם רק שי קיבל בקבוק יין במקום תלושים, או שהשינוי הוחל על כל העובדים במקום? אם השינוי חל רק לגבי שי, אזי במקרה זה יש לשי בהחלט "קייס" כנגד מעבידו, והדבר יכול להיחשב כאפלייה אסורה בין העובדים.

    כך למשל, במקרה בו עובדת הודיעה למעסיקה על הריונה, והוא לא אהב את הרעיון, הוא מנע ממנה לקבל, בחג שחל לאחר מכן, שי לחג כמו יתר העובדים. נקבע כי גם אם אין חובה בחוק לתת שי לחג, הרי ש"הענקת שי לחג ליתר עובדי החברה... מלבד התובעת... ודאי תרמו ליצירת אוירה עכורה המכוונת כלפי התובעת והמפלה אותה לרעה במקום העבודה".
  2. במידה והשינוי חל על כל העובדים, יש לבחון את המסגרת החוקית של הענקת השי: האם בהסכם העבודה של שי כתוב שהוא יקבל בכל ראש שנה 1,000 שקל? או אולי ההסכם הקיבוצי שחל על העובדים במקום מחייב זאת?
  3. אם לא - יש לבחון את הנוהג במקום, ואם אכן שי התבסס על מנהג, שהופסק חד צדדית, ייתכן שהוא יוכל לטעון להרעה בתנאי עבודתו. שהרי, שי ציפה לקבל מתנה, שהיה מורגל בקבלתה, והתאכזב: הוא יכול תיאורטית לטעון שמדובר בהרעת תנאים מוחשית. במקרה זה שי יוכל אפילו להתפטר ממקום העבודה, אם יחפוץ בכך, ולקבל פיצויי פיטורים כאילו פוטר (ראו כאן את העילות השונות להתפטרות בדין פיטורים).

    כמובן שלפני שנוקטים באמצעים כאלו דרסטיים, מומלץ לבדוק היטב את המצב החוקי, בכדי לקבוע אם אכן במקרה הספציפי הייתה הרעת תנאים מוחשית או לא: יש לבדוק בכל מקרה את ערכה של המתנה, את סיבת ההפסקה, ואת נסיבות המקרה המלאות ורק אז לגבש עמדה לגבי קיום הרעת התנאים.

 

שי לחג בנסיבות מיוחדות  

קיימים מקרים נוספים מיוחדים, שבהם לא ברורה חובת המעסיק לתת מתנה לחג. בואו ונבדוק חלק מהם:

 

1. פוטרתי לפני החג. מגיע לי שי?

 

עובדים שפוטרו לאחרונה חוששים לשי שלהם, במיוחד אם יש לו משמעות כספית מכובדת, ובעיקר בימים אלו שהם מחוסרי עבודה. על מנת להבין את מצבם, יש לבחון מתי מסתיימת ההודעה המוקדמת:

 

במידה והעובד פוטר לפני שבועיים למשל, אחרי שנתיים בחברה, הוא עדיין נמצא במסגרת ההודעה המוקדמת שמעסיקו נתן לו, ולכן יחסי העבודה מתקיימים כסדרם. במקרה זה, אם המעסיק נותן מתנות לעובדים מכח הסכם/צו/נוהג, כאמור, גם העובד המפוטר זכאי לקבל את המתנה (אלא אם כן היו נסיבות פיטורים חריגות).

 

ואולם, אם מועד סיום יחסי עובד מעביד חל לפני החג, אין כעיקרון הכרח להעניק את המתנה. גם כאן יש מקרים מיוחדים בהם העובד טוען כי פוטר במועד זה וזה בכדי להימנע מהענקת השי, ובמקרים אלו יהיה צורך לבצע בחינה יותר מדוקדקת של הנסיבות.

 

2. קבלת שי בעת חופשת לידה

 

יצאת לחופשת לידה ואת חפצה לקבל, כמו תמיד, את תלושי הקנייה? השאלה היא מה הנוהג הקיים במקום העבודה בהקשר זה: האם לעובדות אחרות שיצאו לחופשת לידה העניקו שי לחג? אם לא, זהו לא נוהג, והדבר נתון לשיקול המעביד.

 

כמובן שאם את חתומה על הסכם עבודה שמעגן חובה זו, או לחילופין חל עליך הסכם קיבוצי או צו הרחבה הדנים בנושא אלו ספציפית, יש לבדוק אם קבועה שם הוראה מיוחדת בנושא, ולפעול לפיה.

 

דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.  

 

למאגר פסקי-הדין המלא: www.lawdata.co.il

 

למאגר פסקי הדין ודיני העבודה המלא: http://www.koloved.net

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים