ישראל הודפת את הביקורת: "גילה אינה התנחלות"
גם ארה"ב והמערב הביעו אכזבה מאישור הבנייה ל-1,100 יחידות דיור בשכונת גילה בירושלים, ובלשכת נתניהו משיבים: "גילה אינה התנחלות או מאחז, זו שכונה בלב לבה של ירושלים. לפי כל תוכנית שלום היא גם אמורה להישאר חלק ממנה"
"גילה אינה התנחלות או מאחז", אמר מארק רגב, דוברו של ראש הממשלה לתקשורת הזרה, "זו שכונה בלב לבה של ירושלים, כחמש דקות ממרכז העיר". הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים אישרה שלשום את הקמת יחידות הדיור במורדות הדרומיים של שכונת גילה, מעבר לקו הירוק. למעשה, שלב האישור הנוכחי זהה לאישור שניתן להקמת 1,600 יחידות דיור בשכונת רמת שלמה בבירה בעת ביקורו של סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לפני כשנה וחצי, אישור שהביא אז למשבר ביחסי המדינות.
הדובר רגב הדגיש כי בכל תוכנית שלום שהונחה על השולחן ב-18 השנים האחרונות גילה נשארת חלק מירושלים, ולפיכך אישורי הבנייה אינם עומדים בסתירה לרצונה של ממשלת ישראל הנוכחית להביא לשלום בהתאם לפיתרון של שתי מדינות. דוברו של נתניהו הדגיש גם כי אישורי הבנייה שניתנו הם החלטה שמשמעותה צעד מקדים בלבד.
ארצות הברית, אירופה ומדינות ערב הצהירו מאז היוודע דבר אישור הבנייה כי המהלך יקשה על המאמצים לחדש את שיחות השלום. בריטניה והאיחוד האירופי קראו לנתניהו להפוך את ההחלטה, ומזכירת המדינה של ארה"ב, הילרי קלינטון, אמרה כי מדובר בצעד לא-מועיל. היא ציינה כי "אם יהיה הסכם על גבולות, אז לא תהיה יותר מחלוקת על ההתנחלויות, כי כל אחד יידע מה נמצא בצד של פלסטין ומה נמצא בצד של ישראל".
קלינטון קראה לצדדים לחזור למשא ומתן ישיר המבוסס על המתווה של הנשיא אובמה של גבולות 67 וחילופי שטחים. "צריכות להיות שיחות על ביטחון", הדגישה קלינטון בשיחה עם כתבים בתום פגישה עם שר החוץ המצרי מוחמד עמר. קלינטון הוסיפה כי "אין קיצורי דרך", דרך הצבעה על מדינה באו"ם, וקראה לצדדים "להניח בצד את חוסר האמון ולהתחיל בעבודה הקשה ביחד".
האמריקנים לא הסתפקו אתמול בהבעת צער על הודעת הבנייה בגילה, והשגריר הישראלי בוושינגטון, מייקל אורן, שמע את הדברים בצורה מפורטת מתת מזכירת המדינה וויליאם ברנס ומתת המזכירה למדיניות וונדי שרמן.
ב"שלום עכשיו" דחו את תגובת הממשלה להודעות האכזבה הבינלאומיות. בהודעה שפרסם מזכ"ל התנועה, יריב אופנהיימר, נמסר כי "טענותיו של ראש הממשלה בדבר הרחבת הבנייה בהתנחלויות גובלות בדמגוגיה ולא תואמות את המציאות. השכונה גילה אמנם נמצאת בקונצנזוס, אך הרחבתה מעבר לקו הירוק לכיוון בית לחם, אינה מקובלת ומסבכת את הסיכוי להסדר עתידי בעיר. ממשלת ישראל מרחיבה את השכונות היהודיות במזרח ירושלים עד לפאתי הכפרים והערים הפלסטיניות מסביב במטרה למנוע אפשרות להסדר".
הבקשה הפלסטינית עברה שלב באו"ם
תוכנית הבנייה שבמחלוקת כוללת כ-20% יחידות דיור קטנות וכן טיילת, שטחים פתוחים, מבני ציבור, בית ספר ואזור מסחרי. הוועדה המחוזית, בחסות משרד הפנים, קידמה באופן משמעותי את התכנית, אותה יזמה הרשות לפיתוח ירושלים. בקרוב יחל שלב הגשת ההתנגדויות, שבמהלכו יוכלו גופים שונים לערער על חלקים ממנה. לאחר שלב זה, יינתן לתכנית תוקף, והתחלת הבנייה תקבל אור ירוק.
המחלוקת סביב אישורי הבנייה באה גם בשעה שהפלסטינים ממשיכים לקדם את בקשתם מהאו"ם שיכיר בהם כמדינה החברה בארגון באופן מלא. אתמול הצביעה מועצת הביטחון פה אחד בעד העברת הבקשה הפלסטינית לוועדה טכנית, שתפקידה להעריך את בקשותיהן של מועמדות להצטרפות ושבה יושבים נציגי כל 15 החברות במועצת הביטחון.
מבחינה טכנית, מדובר בשלב חדש בקידום הבקשה הפלסטינית, אולם הוא לא צפוי להביא לפלסטינים את התוצאות שהם מבקשים להשיג. לפי שעה הם טרם גייסו תשע תומכות מקרב 15 חברות מועצת הביטחון, הרוב שנדרש להם כדי שבקשתם תאושר, וגם אם ישיגו אותה - ארה"ב הבהירה כי בכוונתה להשתמש בזכות הווטו שלה מתוקף היותה חברה קבועה במועצת הביטחון, ולסכל את המהלך.
ובכל זאת, השגריר הפלסטיני באו"ם, ריאד מנסור, הביע סיפוק מהמהלך, והביע תקווה שבחינת הבקשה הפלסטינית תסתיים במהרה. בדרך כלל לוקחת בחינת בקשה לחברות לא יותר מ-35 ימים, אולם גורמים במערב העריכו כי במקרה של הפלסטינים היא עלולה להימשך זמן רב בהרבה. שגריר ישראל באו"ם, רון פרושאור, שב והדגיש כי הדרך למדינה פלסטינית עוברת במשא ומתן, ולא באו"ם.
Read this article in English