שתף קטע נבחר

בדרך לבית הדין: "לפני קריסת מערכת הבריאות"

מהשבוע צפויים מאות מתמחים לממש את התפטרותם, ומערכת הבריאות תעמוד בפני משבר שטרם הכירה. הדיאלוג יואץ, ובמקביל נשקלים צעדים משפטיים, בהם דרישה לריווח כניסת ההתפטרויות לתוקף. "זה בהחלט יכול להגיע לקיפוח חיי אדם"

השנה החדשה נפתחת עם הרבה חשש במערכת הבריאות, באחד השבועות המורכבים והמסובכים שידעו בתי החולים בישראל. התפטרותם של מאות מתמחים ועשרות רופאים מומחים אמורה להיכנס לתוקף מיום שלישי, ומערכת הבריאות מנסה לפתור ברגע האחרון את המשבר הצפוי. על הפרק: זירוז הקמת ועדת המעקב הכוללת את האוצר, הרופאים והמעסיקים וכן אופציה משפטית, בדמות עתירה פוטנציאלית והוצאת צווי מניעה לדחיית ההתפטרות ולריווח כניסתם לתוקף של המכתבים.

 

שביתת הרופאים - כתבות נוספות:

 

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, כינס הבוקר (יום א') מסיבת עיתונאים כדי לפרט את ההיערכות לקראת המשבר. עד שיימצא פתרון או שהצדדים יגיעו להסכם, יתקשו לפעול מחלקות שבהן התפטרו יותר ממחצית המתמחים. "גם אם אין כאן משהו מתואם ואין כאן משהו שהוא לא ראוי מבחינה חוקית גרידא, יש כאן משהו שהמערכת לא יכולה להתמודד איתו, ויביא לקריסה של אחת המערכות הכי קריטיות במדינה. הצעד מחייב אותנו, במידה ואנחנו רואים שזה על סף מימוש, גם לשקול את הצעד המשפטי", הבהיר, "ככל שיעבור הזמן, זה בהחלט יכול להגיע למצב של קיפוח חיי אדם". ynet העביר את מסיבת העיתונאים בשידור חי.

 

באשר לצעד משפטי פוטנציאלי, הבהיר גמזו כי "הוכנה פניה לבתי המשפט, שהיא פניה לא קולקטיבית. היא שמה את האצבע על מחלקות בהן ההתפטרות הקבוצתית עוברת את ה-50%". לדבריו, בהתייעצות עם מנהלי בתי החולים, נבדקה השאלה אם מערכי החירום נמצאים בסכנה, עניין שיוביל להתפתחות משפטית ולאפשרות של הוצאת צווי מניעה. "אנחנו דורכים על הסף. זה פרי מר מאוד שאנחנו צריכים נאלצים לטעום אותו כשלנגד עינינו באמת חשש אמיתי משרידות מערכי האשפוז".

 

מחאת רופאים מתמחים לאחר ההתפטרות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מחאת רופאים מתמחים לאחר ההתפטרות(צילום: ירון ברנר)
 

"אנחנו לא חושבים שזה הפתרון", אמר גמזו ביחס להתפטרות. "שמנו את זה על השולחן כי חשבנו שיש כאן קטע מתואם ויזום שמעמיד את המערכת בחוסר הוגנות כלפיה, ולכן פעלנו עם כל הנתונים שהיו בידינו. ראינו את האקט כמאורגן זמן רב לפני כן". עם זאת, ציין גמזו בניגוד לאקט ההתפטרות הקודם, "הראיות של אקט מאורגן הן קטנות יותר הפעם וטיפול משפטי בהקשר הזה עלול גם להיכשל".

 

המחלקות העיקריות שייפגעו, אמר גמזו, הן אורטופדיה, ילדים, כירורגיה ונשים. "בבתי החולים הממשלתיים, מתוך 440 לערך, מעל 300 הן התפטרויות של קבוצה, כמעט כולה, של כל המתמחים מאותה מחלקה - כמעט 50%. זו תבנית שיוצרת מצבים של פגיעה קשה בתפקוד של אותן מחלקות".

 

לגבי נשים, ילדים וכירורגיה, הוא הזכיר, "אלה מחלקות שמחזיקות את המיונים של בתי החולים. אנחנו בהחלט דרוכים למצבים שבהם יהיה קושי להפעיל גם את הפעילות הדחופה והחצי-דחופה לאורך זמן".

 

רוני גמזו, היום במסיבת העיתונאים (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
רוני גמזו, היום במסיבת העיתונאים(צילום: עופר עמרם)
 

גמזו הוסיף ופירט את המצב הצפוי בבתי החולים השונים ברחבי הארץ: "בבית החולים איכילוב יש כ-140 מתפטרים, 130 מתוכם מתמחים. בשיבא כמות המתפטרים היא 100, בנוסף לעוד כעשרה מומחים, זה נפרס בין ה-4 ל-8 באוקטובר. בוולפסון 30 מתמחים בהתפטרות הדרגתית - רבע מהם מתפטרים ב-4 באוקטובר, אבל זה נמשך לאורך שבועיים, תהליך התפטרות רחב וארוך". לדברי גמזו, "המחלקה היחידה בוולפסון שבעייתית מאוד היא מחלקת ילדים, שהתפטרו בה מעל שלושת-רבעי מתמחים".

 

ומה צפוי בבתי חולים אחרים? על פי גמזו, באסף הרופא צפויים להתפטר 33 מתמחים, בבית החולים מאיר 100, המהווים יותר ממחצית המתמחים בבבית החולים. "המצב בשניידר הוא מצב מיוחד- שלושים התפטרו וחדרי המיון מוחזקים על ידי המתמחים". בבית החולים רמב"ם בחיפה צפויים להתפטר 117 רופאים, מהם 100 מתמחים.

 

גמזו סיכם את הנתונים ואמר כי "התגבש דפוס לפיו במחלקות האוחזות באחריות על חדר המיון - ילדים, אוטורפדיה ונשים - רואים התפטרויות של מעל 50%. כאשר המחלקות הן מחלקות בודדות באותם בתי חולים, הבעיה היא יותר קשה, זה לא כמו מחלקות פנימיות שם יש גיבוי הדדי בין המחלקות", הדגיש.

 

מתמחים מתפטרים בבית החולים איכילוב (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
מתמחים מתפטרים בבית החולים איכילוב(צילום: בן קלמר)
 

השורה התחתונה, לפי גמזו, ברורה וחדה: "בתמהיל הזה של התפטרות קבוצתית במספר מקומות המערכת אולי תהיה ערוכה לעמוד מספר ימים אבל לאורך זמן, שיהיה ברור, אי אפשר לנהל מערכת אשפוז אינטנסיבית ומורכבת כמו מערכת האשפוז של מדינת ישראל בלי 700-800 עובדים שהם עמוד השדרה של הטיפול באותם מערכים צפופים וקשים".

 

"אנחנו רוצים את כל הרופאים הללו במערכת", הבהיר גמזו במסיבת העיתונאים תוך שהוא מתייחס לקושי המשפטי והמקצועי המלווה את צעד ההתפטרות. "אנחנו חושבים שכל הרופאים הללו הם הטובים ביותר שאנחנו מכירים, אבל בנקודת הזמן הזו חשוב להבהיר שעצם המעשה הוא מאוד משמעותי ובעל אקט שהוא לא בשליטת כל הגורמים שהם קרובים אליהם ביום-יום".

 

חדר מצב מיוחד לטיפול במשבר

למעלה מחודש חלף מאז נחתם ההסכם בין ההסתדרות הרפואית לבין משרד האוצר - הסכם שלא היה מקובל על המתמחים - ולפיכך, עד שבת צפויים 702 מתמחים ו-32 רופאים מומחים לממש שוב את הודעת ההתפטרות שלהם, שבפעם הראשונה לא אושרה עקב היותה צעד קבוצתי אסור.

 

משרד הבריאות יפתח חדר מצב מיוחד לטיפול במשבר. על פי ההוראות המיוחדות לשבוע הקרוב, יתאחדו מחלקות בעבודת היום ובתורנות הלילה; יבוטלו ניתוחים שאינם דחופים; רופאים מומחים יבצעו תורנויות על מנת לבצע את משימותיו הדחופות של בית החולים, וכמו כן יבוטלו חופשות אישיות של מנהלי מחלקות ורופאים בכירים.

 

"החמ"ל יהיה בתקשורת עם כלל בתי החולים, לדעת מה המצב בכל אחת המחלקות, לנטר את העומסים בכל אותן מחלקות פעילות", הסביר מנכ"ל המשרד.

 

לגבי העומס שייפול על כתפי המומחים הוותיקים, הוא אמר ש"ברור שחלק מהם יראו בזה תסכול, יחד עם זאת חלק מהורפאים המומחים רוצים לשמור על המסגרת הטיפולית האיתנה של המערכת תוך הבנה מסוימת להתפטרות של המתמחים. שימוש לאורך זמן, אנחנו אמרנו 10 ימים, נשאר לשיקול דעתו של מנהל בית החולים".

 

משיחות עם המתמחים עולה כי חלקם עדיין מאמינים שניתן להגיע לפתרון המשבר ולשיפור תנאי ההעסקה שלהם. נציגות הרופאים הצעירה, שמייצגים את המתמחים שהתפטרו, נפגשו לישיבה שבה החליטו על המשך דרכם במאבק. גם הרופאים המומחים שהקימו את ארגון ארב"ל (ארגון רופאי בתי החולים) מתכוונים לערוך כנס יסוד בימים הקרובים, שם ידונו באפשרויות שעומדות בפניהם מול המשבר תוך כדי שהם נשארים בתוך המערכת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רוני גמזו במסיבת העיתונאים
צילום: עופר עמרם
השבוע מחזירים את המפתחות?
צילום: אלי אלגרט
חותמים על מכתב ההתפטרות באיכילוב
צילום: בן קלמר
מומלצים