לילה אחרון במאהל? "אנחנו גם ככה הומלסים"
בית המשפט אמנם עיכב בכמה שעות את הפינוי, אבל כמה מיושבי האוהלים ברוטשילד כבר התחילו לאסוף את מעט הרכוש בעגלות סופרמרקט, שלא יאבד: "מה שיקחו, יקחו. גם ככה אין לנו בית". בלוינסקי הזהירו: "יהיו מהומות ונפגעים בנפש"
במאהל המחאה בשדרות רוטשילד בתל-אביב ניכרה אמש (יום א') תכונה רבה. הפעם לא שקדו שם על הכנת שלטים להפגנת הענק השבועית וגם אמנים מזדמנים לא פתחו במה מאולתרת. הקיץ בכל זאת עבר כבר, ועכשיו, כשהחורף בפתח והשמש שוקעת עוד לפני שש בערב, מי שנותרו שם ספונים באוהליהם הם אלה שבאמת אין להם בית. הלילה הקרוב, הם ידעו, עשוי להיות האחרון שלהם במחנה המאולתר.
מחאת האוהלים , כתבות אחרונות
- הלחץ גרם לשינוי: ההצבעה על טרכטנברג נדחתה
- ישראל ביתנו: "מסקנות טרכטנברג - מחטף וטיוח"
הפקחים הגיעו לשדרה: "יומו האחרון של המאהל"- פעילי המחאה ברוטשילד: דוחפים אותנו לאלימות
אתמול בבוקר הגיעו לאזור מאהל המחאה הראשון עשרות פקחים, שהודיעו ליושבים במקום כי זהו היום האחרון שבו הם יכולים להתפנות מרצונם. הפעילים ברוטשילד אמנם אמרו כי בית המשפט המחוזי עיכב את הפינוי עד 10 בבוקר, בעקבות עתירה שהגישו ובקשה לצו ביניים, אבל גם הם יודעים כי אלו כנראה השעות האחרונות שלהם בתוך האוהלים.בצו כתבה שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, נורית אחיטוב, כי "אין לשנות את המצב הקיים" במאהל בשדרות רוטשילד.
למרות זאת, אמש הם עדיין ישבו שם וחיכו: "אם הפקחים יגיעו בבוקר, נזמין את המשטרה לעצור אותם, כי מה שהם עושים אינו חוקי", ארה נילי ברנר, אשת המאהל. "מה שיקחו לנו בכוח - יקחו בכוח. במילא אנחנו הומלסים. אנחנו מתכוננים ללילה לבן שבו נבלה ברחובות, אולי מול העירייה".
הפעילים ברוטשילד חיכו אמש לנס, אבל מחוסרי הדיור התכוננו לגרוע מכל. רבים מדיירי המאהל אספו את המעט שיש להם בעגלות סופרמרקט או על גבי משטחים נישאים כדי שכשהפקחים יגיעו, לא יאבדו את מטלטליהם. אחד מאותם חסרי בית, קריסטון פלכנר, שעלה ארצה מגרמניה ב-1980 ואין לו דירה כבר עשר שנים, סיפר שהוא יושב במאהל שלושה חודשים: "זו קטסטרופה. גנבו לי את הבית לפני עשר שנים, ועכשיו גונבים לי אותו שוב".
"אני לא יודע איפה אשן מחר", אמר פלכנר, "בזמנו העירייה הציעה לנו לעבור לגן הרכבת, אבל היום כשרצינו לעבור היא הודיעה שההצעה אינה תקפה עוד. בנינו סוכה בשדרה, אבל כנראה לא נזכה להיות כאן. אני אומר לעירייה - תמצאו פתרון חיובי לאנשים כאן. יש כאן עיתונאים מכל העולם, ועדיין עיריית תל-אביב לא משתמשת בכוחה כדי לעשות לעצמה יחסי ציבור טובים על-ידי פתרון העניין בצורה נכונה".
אשה שעוברת במקום מציעה לפלכנר ושני חבריו מעט מזון. בחור נוסף מנסה לקחת ממנה את האוכל לעצמו, ופלכנר מתרעם, מבקש לוודא שכולם יקבלו חלק. "לא נעים לחיות ברחוב", הוא אומר, "בנינו כאן מאהל ללא סמים ואלכוהול, עם קהילה. קיבלנו כל אחד, גם את אלה שעשו טעויות וגם את אלה עם הצרכים במכנסיים. ניקינו אותם וטיפלנו בכולם כמו משפחה. עכשיו רוצים לסיים את זה. ארזתי הכל. אני אשים הכל בצד ואמתין לנס. אין לי יכולת להילחם בעירייה".
אוריאל רז, אחד הפעילים הוותיקים והמרכזיים במאהל רוטשילד, חזר בשיחה עם ynet על התביעה של הפעילים שהעירייה תסב את אחד המבנים הריקים שברשותה - כמו הבניין ברחוב דוב הוז - לכזה שבו יוכלו לגור חסרי הבית מהמאהל לתקופה מוגבלת של עד שנה.
מסקנות טרכטנברג מגיעות לממשלה
אורן פסטרנק, נציג המטה הארצי במאהל, הוסיף: "אני לא מבין את הטירוף של ראש העיר תל-אביב וראשי ערים נוספים לפנות בני אדם בלי למצוא להם פתרונות אמיתיים בנושא הדיור הציבורי".
במאהל לוינסקי בתל-אביב ישבו אמש דיירי האוהלים כאילו אין זה ערב מיוחד. גם הם טענו כי אין זה משנה אם יפרקו את המאהל - שהרי מקום מגוריהם הוא בגינה כך או כך. "במקום לפרק את המאהל אפשר להביא לכאן אנשי מקצוע שיכולים לעזור למכורים לסמים או לאלכוהול, להפוך אותו למודל של עזרה לסוגי אוכלוסייה כמו זו שנמצאת בו", אמר קובי, אחד
האחראים במאהל, ועם זאת הוסיף אזהרה: "הדלק כבר נשפך כאן, כך שלא חסר הרבה כדי שהוא יוצת, ויהיו כאן מהומות ואפילו נפגעים בנפש".
היום יעלה לדיון בממשלה דו"ח טרכטנברג, שנועד להיות התשובה למחאת האוהלים הגדולה שכעת נראים כנראה דמדומיה. אלא שבניגוד לתוכנית המוקדמת, הדו"ח השנוי במחלוקת שאמור היה להתוות את הדרך לשינוי חברתי-כלכלי בישראל לא יובא להצבעה, משום שאחרי שישראל ביתנו כינתה אותו "מחטף", גם ש"ס איימה להצביע נגדו.