שתף קטע נבחר

 

"ביבי עשה אבו עלי ונאלץ לקפל את הזנב"

שרים בכירים תוקפים בחריפות את התנהלותו של ראש הממשלה, שדחף לאישור המלצות טרכטנברג - וכשל: "אלה טעויות של טירון". השר סילבן שלום: "אמרתי שזה לא נכון". סטס מיסז'ניקוב: "השרים הם לא כלי שחמט ולא פיונים"

ההבטחה הגדולה של נתניהו לשינוי חברתי-כלכלי נגמרה במפלה כואבת: הכישלון של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להעביר בממשלה את המלצות ועדת טרכטנברג ממשיך להסעיר את המערכת הפוליטית. התנהלותו זוכה לביקורת חוצת מפלגות: "ביבי עשה אבו עלי, ונאלץ לקפל הזנב", אמרו ל-ynet שרים בכירים בליכוד, "הוא עשה טעות פוליטית קשה שיצטרך לשלם עליה".

 

מפלת טרכטנברג - כל הכותרות:

 

השרים הבכירים ציינו כי "זה כמעט חסר תקדים שלראש ממשלה אין רוב. עכשיו הוא יצטרך לקנות שרים כדי להשיג הרוב". הם מייחסים את חוסר הנכונות של המפלגות להתפשר כצעדים פוליטיים-אלקטורליים: "המפלגות מתנהגות כאילו נכנסנו לשנת בחירות", אמר אחד השרים. אחר האשים את נתניהו בכך שלא קרא נכון את המפה הפוליטית, ולא הבין שהמערכת נכנסת לשנת בחירות, שבה "כל שותף קואליציוני מתחיל לרשום לעצמו הישגים. אלה טעויות של טירון".  

 

בבוקר הוא נשמע אופטימי: נתניהו מתייחס למסקנות טרכטנברג

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שרי הממשלה הופתעו מהזגזג המשולש של נתניהו - שתחילה הודיע שלא תהיה הצבעה, אלא רק דיון. אחר כך דרש הצבעה כדי ליצור מכבש לחצים על השרים. בסופו של דבר נאלץ להתקפל, כשהבין שאין לו רוב. כבר בישיבת שרי הליכוד, השבוע, הזהיר המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום, כי לא נכון יהיה להעלות את הנושא להצבעה, לנוכח ההתנגדויות הרבות, והזמן המועט שהוקצב לדיון.

 

בשיחה עם ynet, סיפר השר על השתלשלות האירועים. "אמרתי שזה לא נכון, לא מבחינה ציבורית ולא מבחינה פוליטית. אי אפשר לקיים ההצבעה כשלנושא הוקצבו 3 שעות בלבד. הישיבה התחילה בשעה 10:40, ודיברנו על שלושה נושאים לפני טרכטנברג. הדיון על עיקרי הדו"ח החל רק בשעה 12:00, וההצבעה תוכננה לשעה 15:00. אמרתי 'מה קרה? בוא נעשה עוד ישיבה מחר או ביום ראשון'", סיפר שלום. זה לא עזר לו. נתניהו התעקש להעלות את ההמלצות להצבעה, ואף אמר שהוא נחוש לאשרן באותו היום.

 

מיסז'ניקוב: "לא פיונים"  

שרי ישראל ביתנו התריעו שלא יתמכו. במכתב ששלח שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, למזכיר הממשלה, צבי האוזר, אמר שמפלגתו דורשת את דחיית ההצבעה משום שאין לשרים די זמן ללימוד הדו"ח. גם יו"ר ש"ס, אלי ישי, הודיע שמפלגתו תתנגד, משום שהדו"ח, לטענתו, "מתעלם מהשכבות החלשות". בהמשך ישיבת הממשלה, כשהיה ברור שיש קשיים באימוץ הדו"ח, החל ראש הממשלה במסע לחצים אינטנסיבי מול ראשי המפלגות.

  

תחילה, התקשר נתניהו לשר החוץ, אביגדור ליברמן, השוהה בנסיעת עבודה באוקראינה, בניסיון לשכנעו, ללא הצלחה. "צר לי, אבל כל הסיפור הזה היה מיותר", אמר ל-ynet השר מיסז'ניקוב בתגובה לדברים. "אם היו שומעים בקולנו באותו מכתב ששלחנו אתמול ודוחים את ההצבעה בשבוע אחד, רוב השרים היו לומדים את החומר. מלבד זאת, הדו"ח חסר, והוא לא עונה על הדברים שעליהם קמה המחאה".

  

מיסז'ניקוב מעריך שראש הממשלה ציפה שישכנע את המתנגדים, ולא הבין עד כמה נרתעים השרים מהדו"ח, "השרים הם לא כלי שחמט ולא פיונים, אלא מתווי מדיניות ונבחרי ציבור, ולכן צריך לנהל דיון רציני ולא ב'שלוף'. עם זאת, אני סבור כי אפשר לתקן בשבוע הבא עם דיון יותר מעמיק וליבון דברים שמפריעים לשרים".

  

אחרי השיחה עם ליברמן, שלא הניבה את התוצאה הרצויה, זימן נתניהו את השרים אלי ישי ואריאל אטיאס מש"ס לשיחה בחדר צדדי, אך נתקל שוב בסירוב. "ההתנגדות שלנו אינה טכנית, אלא מהותית", הסביר השר אלי ישי. "יש פה התעלמות מהשכבות החלשות וחוק הדיור הציבורי, ועד שלא יהיו תיקונים, נצביע נגד". הבא בתור בסבב השכנועים הכושלים היה שר הביטחון ויו"ר מפלגת העצמאות, אהוד ברק, שהגיע לישיבה אחרי פגישתו עם שר ההגנה האמריקני, מלווה ברמטכ"ל, בני גנץ, ובבכירים נוספים.

 

"טרכטנברג רצה שהכל יאושר יחד"  

באותו הזמן, ומאחורי הקלעים, ניסה גם יו"ר אגודת הסטודנטים, איציק שמולי, לטרפד את ההצבעה. שמולי נפגש בימים האחרונים עם כל שרי הממשלה או נציגיהם, והבהיר כי בדו"ח יש אלמנטים חסרים שצריך לשפר. שמולי קיבל התחייבויות מאנשי ישראל ביתנו, ש"ס, העצמאות והליכוד כי יתנגדו למהלך, ועמד עימם בקשר לאורך כל היום כדי להזכיר להם את התחייבותם.

  

השעות חלפו, והלחצים שהופעלו על שרי הממשלה הלכו וגברו. השר יוסי פלד מהליכוד, שהביע את התנגדותו לכל אורך הדיון, נאלץ לעזוב לאירוע שתואם מראש, והשאיר פתק, למורת רוחם של ראש הממשלה ומקורביו. נתניהו פרש למשרדו, וקרא לשרים אחד אחד על מנת לשכנעם לא להתנגד בהצבעה. מי שנשאר לנהל את הישיבה היה השר סילבן שלום, שנמנה גם הוא על המתנגדים.

  

"בסביבות השעה 17:00 כבר לא היה מה לעשות יותר. כל השרים נתנו פתקי הצבעה והלכו, ואף אחד לא נרשם לדבר", הסביר המשנה לראש הממשלה. "באותה השעה הודעתי על הפסקה, וכבר אז היה ברור שאין רוב בעניין. הם חשבו שיצליחו לכופף שרים, אבל זה לא עזר". ynet דיווח באותה השעה ש-16 מבין 29 השרים מתנגדים, 13 תומכים והשר דניאל הרשקוביץ התלבט.

 

שלום אמר ליו"ר הוועדה, מנואל טרכטנברג, שיש לאשר את הדו"ח בפרקים, ולא במקשה אחת. "הוא רצה לאשר זאת בבת אחת, ואמרתי לו שלא מאוחר לשנות. אמרתי שרק את התנ"ך אי אפשר לשנות".

  

במשרד ראש הממשלה הודיעו שהדיון בהמלצות ועדת טרכטנברג יימשך בישיבת הממשלה הקרובה. השר שלום הביע תקווה שעד אז ניתן יהיה ליצור את התיקונים הנדרשים, בראש ובראשונה בסיוע לפריפריה ולשכבות החלשות. "צריך למצוא פתרונות דיור למעמדות הנמוכים, לבצע קיצוץ אמיתי בביטחון ולא משהו קוסמטי, ואני חושב שאם הדברים האלה ייעשו, הם יצטרפו לדברים הנכונים שקיימים שם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפעיל את כל משקלו, וכשל. נתניהו
צילום: מרק ישראל סלם
אמר לא בטלפון. השר ליברמן
צילום: גיל יוחנן
התריע ונענה בשלילה. השר סילבן שלום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים