שתף קטע נבחר

 

המזכר האמריקני הסודי לחיסול אזרח ללא משפט

50 עמודים מטעם משרד המשפטים האמריקני הכשירו את חיסולו של אנוואר אל-אוולקי, שנולד בארה"ב והפך למנהיג אל-קאעידה בחצי האי ערב. התנאי להריגה: חוסר יכולת ללכוד אותו חי

חודשים של התייעצויות הסתיימו בטיהור חוקי של הצעד יוצא הדופן שבו נקטה ארה"ב בחודש שעבר – חיסול ממוקד של אזרח אמריקני, ללא משפט. מזכר סודי שכתב היועץ המשפטי של משרד המשפטים האמריקני היווה את הבסיס החוקי לחיסול מנהיג אל-קאעידה בחצי האי ערב, אנוואר אל-אלווקי, בתימן בחודש שעבר. המסמך, המונה 50 עמודים, הציב תנאי בודד לפעולה – חוסר אפשרות ללכוד את הטרוריסט בחיים.

 

עוד על חיסול מנהיג אל-קאעידה בחצי האי ערב:

הפאנל הסודי של אובמה לאישור חיסולים

איך הצליחה ארה"ב לשים את ידה על אל-אוולקי?

האמריקני שהפך לארכי-טרוריסט

אל-אוולקי הורשע בעבר בשידול לזנות

 

ה"ניו יורק טיימס" פרסם היום (יום א') כי הדיונים בחוקיות המהלך החלו שנה לפני המבצע. הם כללו פגישות בחדר המצב בבית הלבן בהשתתפות בכירי עורכי הדין של הפנטגון, מחלקת המדינה, המועצה לביטחון לאומי וסוכנויות המודיעין. המטרה הייתה לספק צידוק משפטי לחיסול אזרח אמריקני, בניגוד לצו נשיאותי, לחוק פדרלי ולתיקונים לחוקה, המקנים לו את הזכות להתייצב בפני חבר מושבעים בהליך משפטי תקני.

 

אל-אוולקי. חיסולו עורר ביקורת על הנשיא אובמה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אל-אוולקי. חיסולו עורר ביקורת על הנשיא אובמה(צילום: AFP)

 

המשפטנים ביקשו לסלול דרך צרה שתאפשר את הריגת אל-אלווקי, ולא ליצור תשתית רחבה שתתיר את דמם של אזרחים אמריקנים. המשפטנים כתבו כי הצו המונע חיסולים נועד למנוע חיסול יריבים פוליטיים בזמן שלום, אבל לא חיסול מטרה חוקית בזמן מאבק מזוין. עורכי הדין טענו במסמך כי החוק הפדרלי האוסר חיסול אמריקנים בחו"ל, אינו תקף במקרה של אל-אוולקי כי הריגת אויב בשדה הקרב בהתאם לחוקי המלחמה איננה בגדר רצח.

 

יישפטו בתימן?

אולם הקביעה הזו העלתה את השאלה, כיצד ניתן להתגבר על העובדה שאזרחים העובדים ב-CIA ולא חיילים במדים, הם המפעילים את המל"טים המשגרים את הטילים הקטלנים. עורכי הדין קבעו כי המחסלים לא יהפכו לפושעי מלחמה, אך הם עלולים להישפט בבית משפט תימני, דבר שסיכויו הממשיים פעוטים.

 

לגבי התיקונים לחוקה, סיכמו עורכי הדין כי אזרח אמריקני המצטרף לאויב דינו כאויב שאינו אמריקני בכל הנוגע למאמץ לעצור אותו ולהביאו למשפט במידת האפשר, או להרגו, אם הוא מהווה סיכון ממשי.

 

מל"ט "פרדיטור" אמריקני. המפעילים הם אזרחים ולא חיילים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מל"ט "פרדיטור" אמריקני. המפעילים הם אזרחים ולא חיילים(צילום: רויטרס)

 

יועץ הנשיא למלחמה בטרור, ג'ון ברנן, הכחיש באחרונה כי ארה"ב מעדיפה לחסל חשודים בטרור גם במקרים שניתן לעצור אותם ולהביאם לדין.

הדלפת המזכר נועדה להשקיט את הביקורת שנשמעת בימים האחרונים על אי החוקיות של חיסול אל-אוולקי. מבקרים רפובליקנים טענו כי הנשיא נוהג בצביעות שכן בעבר התעקש כי על ממשל בוש לפרסם את התזכירים המשפטיים שהצדיקו את מדיניות העינויים, וכעת ממשלו לא מפרסם את חוות הדעת המשפטיות שהצדיקו את החיסול.

 

פרט למעורבותו בייעוץ רוחני למבצעי פיגועי ה-11 בספטמבר, עמד אל-אוולקי מאחורי אירועים נוספים שזעזעו את אמריקה. הוא יעץ לפסיכיאטר, רב-סרן נידאל חסן, שביצע טבח בבסיס האמריקני "פורט הוד" בטקסס בנובמבר 2009, בו נרצחו 13 חיילים; בחג המולד, 2009, אל-אוולקי היה מעורב בניסיון כושל לפוצץ מטוס אמריקני של חברת יונייטד איירליינס מאמסטרדם לדטרויט; היה לו חלק גם בניסיון הפיגוע במתחם טיימס סקוור בניו-יורק במאי 2010, ובשיגור 20 חבילות נפץ  בדואר מתימן ליעדים שונים בארצות הברית ובמערב אירופה. הניסיון הראשון לחסלו, כשבוע לאחר חיסול אוסמה בן-לאדן במאי השנה, נכשל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-אוולקי. שורה של מעשי טרור נגד ארה"ב
צילום: AFP
אובמה. הואשם בצביעות
צילום: AFP
ברנן. הכחיש שמעדיפים לחסל במקום להביא לדין
צילום: רויטרס
מומלצים