המלחמה בהשמנה: כדורים נגד כולסטרול מגיל 8
המלחמה בהשמנה עולה שלב: ילדים מגיל שנתיים יעברו בדיקות לזיהוי רמת כולסטרול בדם. ילד שדיאטה לא תעזור לו יקבל תרופות, שניתנות בדרך כלל רק בגיל העמידה, כך מדווח "ידיעות אחרונות". הנחיות דומות בארה"ב זכו להתנגדות עזה
לא מעט אנשים בישראל סובלים מבעיית כולסטרול. עכשיו מתברר שהתהליך מתחיל כבר בילדות. ארגונים ישראליים החליטו שאת הקרב הבריאותי צריך להתחיל מוקדם, ולהשתמש באמצעים קיצוניים במיוחד: כל ילד בישראל הסובל מעודף משקל או שיש במשפחתו היסטוריה של מחלות לב וכלי דם צריך לעבור מעתה בדיקות סקר לזיהוי רמת הכולסטרול ושומני הדם שלו - כבר מגיל שנתיים.
קראו עוד על סטטינים וכולסטרול:
- כולסטרול: שומנים טובים, שומנים רעים - המלצות
כך קובעות הנחיות חדשות - שעשויות להשפיע על כל ילד שלישי בישראל - מטעם האיגודים העוסקים ברפואת ילדים ובטיפול בטרשת עורקים.
אלא שזה לא הכל: ילדים מגיל שמונה שסובלים מרמת שומנים גבוהה בדם, ומצבם אינו משתפר באמצעות דיאטה, יטופלו מעתה בסטטינים - תרופות של מבוגרים המיועדות להורדת רמת הכולסטרול.
התהליך מתחיל בילדות המוקדמת
טרשת עורקים היא הגורם העיקרי למחלות לב וכלי דם, המהוות את אחד מגורמי התמותה הראשיים בעולם המערבי. אף שלרוב מתחילה התחלואה כתוצאה מהטרשת בעשור הרביעי והחמישי לחיים, כיום ידוע שהתהליך מתחיל כבר בילדות המוקדמת. עם השנים הולכת השכבה הטרשתית ומתעבה ועלולה לגרום נזק ללב או למוח על ידי חסימת חלל העורק או בכך שחלקים ממנה נקרעים וחוסמים את כלי הדם.
גורמי סיכון לטרשת עורקים במבוגרים הם יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות והשמנה. ממחקרים עולה כי 10%-13% מהילדים סובלים מערכים גבוהים של כולסטרול. כדי לבחון את הנושא קבע האיגוד הישראלי לרפואת ילדים - בשיתוף עם החברה לחקר, מניעה וטיפול בטרשת עורקים ושני איגודים נוספים: החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית והחברה לרפואת ילדים בקהילה - הנחיות שנועדו לטפל בילדים הנמצאים בסיכון גבוה לפתח מחלות לב וכלי דם בבגרותם.
לראשונה קובעות ההנחיות האלה כי יש לאתר באופן ממוקד ילדים הנמצאים בסיכון גבוה ולבצע בדיקה ראשונה של רמות הכולסטרול בדם כבר מגיל שנתיים, אז מתחילות רמות השומנים בדם לעלות, עד גיל עשר.
חברי הוועדה ממליצים לבדוק כל ילד שבמשפחתו התגלו מחלות לב או דם, בהורה או בסבים צעירים (גברים צעירים מ-55 ונשים צעירות מ-65); ילד שאחד מהוריו סובל מרמת כולסטרול גבוהה מ-240 מ"ג לדציליטר; וכל ילד הסובל מהשמנת יתר, מסוכרת, מיתר לחץ דם, מעישון (אצל בני נוער) או מחוסר פעילות גופנית.
תרופות - כבר מגיל שמונה
הוועדה אף קובעת כי במקרה של ילדים הסובלים מרמות שומנים גבוהות בדם יש להקפיד מעל גיל שנתיים-שלוש על תזונה בעלת תכולת שומן רווי נמוכה, ללא שומן טראנס, והמרה של סוכרים פשוטים לפחמימות מורכבות. את הדיאטה של הילד יש להגביל לביצה אחת ביום ולהגדיל את צריכת הסיבים התזונתיים.
בכל הקשור לסטטינים - תרופות שלא מיועדות בדרך כלל לגיל הרך - קובעת הוועדה כי בילדים הסובלים מסיפור משפחתי של רמות כולסטרול גבוהות יש להתחיל את הטיפול כבר בגיל שמונה. במקרים חריגים של ערכים גבוהים במוחד או במקרה של עדות לתהליך טרשתי מוגבר ניתן לטפל בסטטינים אפילו בגיל צעיר יותר.
הנחיות דומות שפורסמו לפני שלוש שנים בארצות הברית זכו לקיתונות של ביקורת, עקב הדאגה שאוכלוסייה נרחבת של ילדים ומתבגרים עלולה למצוא את עצמה מטופלת בסטטינים ומחויבת למשטר תזונתי קפדני. המתנגדים להנחיות טוענים שאין מספיק נתונים על ההשפעות של השימוש בסטטינים לאורך זמן בגילאים כה צעירים, ולא ברור אם טיפול כזה בילדות אכן מונע התקפי לב בגיל מבוגר.
"בארצות הברית דוחפים לתרופות"
"צריך לזכור שכולסטרול הוא לא מחלה, הוא גורם סיכון", אומר פרופ' רענן שמיר, מנהל המכון לגסטרו, לתזונה ולמחלות כבד במרכז שניידר לרפואת ילדים ומי שעמד בראש הוועדה שכתבה את ההנחיות. "בארצות הברית דוחפים היום יותר ויותר לטפל תרופתית ברמות גבוהות של כולסטרול.
"מצד שני, למרות שאנחנו יודעים שמדובר בתהליך פרוגרסיבי שטיפול בכולסטרול מאט את התקדמותו, לעולם לא נדע אם צריך להתחיל לטפל בו בגיל שש, שמונה או עשרים.
"לטיפול בילד בן עשר בתרופה שהוא צריך לקחת כל החיים יש משמעות. החוכמה היא למצוא את האיזון העדין בין שני הצדדים. לכן כל רופא צריך לשבת עם ההורים, להסביר להם את האפשרויות השונות ולהשאיר להם את אפשרות הבחירה איך ומתי להתחיל לטפל".
ילדי שמנת
כך נראית תופעת ההשמנה בגיל הרך בישראל:
- 1 מכל 4 ילדים בני חמש-שבע בישראל שמן
- שליש מהילדים העניים בישראל שמנים
- ישראל במקום ה-11 באירופה בהשמנת ילדים
- 70% מהילדים השמנים בגיל שש-עשר יגדלו להיות מבוגרים שמנים
- הסיכון של ילדים שלהם הורה שמן אחד לפחות להפוך לשמנים בעצמם הוא פי 4