שני חוקרים אמריקנים זכו בפרס נובל לכלכלה
תומאס סרג'נט וכריסטופר סימס זכו בפרס בזכות המחקר האמפירי שלהם על סיבה ותוצאה במקרו כלכלה
שני חוקרים אמריקנים, תומאס סרג'נט (68) מאוניברסיטת ניו יורק וכריסטופר סימס (69) מאוניברסיטת פרינסטון, הם הזוכים בפרס נובל בתחום הכלכלה לשנת 2011. השניים זכו בפרס בזכות המחקר האמפירי שלהם על סיבה ותוצאה במקרו כלכלה.
- גאווה ישראלית: פרס נובל בכימיה לישראלי פרופ' דן שכטמן
איך תמ"ג ואינפלציה מושפעים מעלייה זמנית בשיעור הריבית או מקיצוץ במס? מה קורה אם בנק מרכזי מבצע שינוי קבוע ביעד האינפלציה או שהממשלה משנה את היעד שלה לאיזון תקציבי? שני הזוכים לשנת 2011 בפרס נובל לכלכלה פיתחו שיטות למציאת תשובות לשאלות שכאלו ורבות אחרות הנוגעות ליחס הסיבתי בין מדיניות כלכלית לבין משתנים מאקרו-כלכליים אחרים כמו תמ"ג, אינפלציה, תעסוקה והשקעות.
ההתרחשויות בתחום זה קורות ביחסים דו-כיווניים - המדיניות משפיעה על הכלכלה, אך הכלכלה משפיעה גם על המדיניות. הציפיות ביחס לעתיד הן בעיקר היבטים של יחס הדדי זה.
השפעות של צעדים בלתי צפויים
התחזיות של הסקטור הפרטי ביחס לפעילות הכלכלית העתידית משפיעות על ההחלטות בנוגע למשכורות, חסכונות והשקעות. במקביל, ההחלטות בקשר למדיניות הכלכלית מושפעות על ידי תחזיות בנוגע לפיתוחים בסקטור הפרטי. השיטות של הזוכים בפרס ניתנות ליישום על מנת לזהות את אותם יחסים סיבתיים ולהסביר את התפקיד של תחזיות. כך ניתן להבהיר השפעות של צעדים בלתי צפויים במדיניות או שינויים שיטתיים במדיניות.
תומאס סרג'נט הראה כיצד מדדים מאקרו-כלכליים מבניים ניתנים לשימוש על מנת לנתח שינויים קבועים במדיניות כלכלית. שיטה זו ניתנת ליישום על מנת ללמוד יחסים מאקרו-כלכליים בזמן שמשקי בית וחברות משנים את התחזיות שלהם במקביל להתפתחויות כלכליות. סרג'נט בחן, לדוגמה, את העולם שלאחר מלחמת העולם השנייה, אז מדינות רבות נטו בתחילה ליישם מדיניות של אינפלציה גבוהה, אך בסופו של דבר הציגו שינויים שיטתיים במדיניות הכלכלית וחזרו לשיעור אינפלציה נמוך יותר.
כריסטופר סימס פיתח שיטה על בסיס "וקטור אוטו-רגרסיה" (vector autoregression) לניתוח האופן בו הכלכלה מושפעת על ידי שינויים זמניים במדיניות הכלכלית וגורמים אחרים. סימס וחוקרים אחרים יישמו שיטה זו לבחינה, לדוגמה, של ההשפעות של עלייה בשיעור הריבית שנקבעה על ידי בנק מרכזי. לרוב עוברת שנה עד שנתיים עד לירידה שיעור האינפלציה, בעוד שהירידות בצמיחה הכלכלית יורדות בהדרגה בטווח הקצר ולא חוזרות להתפתחות הנורמלית שלהן עד שנתיים לאחר מכן.
על אף שסארג'נט וסימס ביצעו את המחקר שלהם בנפרד, התרומות שלהם משלימות אחת את השנייה במספר דרכים. העבודה של הזוכים בפרס במהלך שנות ה-70 וה-80 אומצה על ידי חוקרים וקובעי מדיניות בכל העולם. כיום, השיטות שפותחו על ידי סארג'נט וסימס הן כלים מעשיים בניתוח מאקרו-כלכלי.
פרס הנובל לכלכלה, ששמו הרשמי הוא "פרס בנק שבדיה לכלכלה לזכרו של אלפרד נובל", נוסד בשנת 1968 בידי הבנק השבדי המרכזי - לציון שנת ה-300 לייסוד הבנק, וחתן הפרס הראשון הוכרז בשנת 1969.