ליצמן: לא מפחד להביא רופאים שלמדו בחו"ל
בבתי החולים מדווחים על מחסור חמור בכוח אדם בשל התפטרות המתמחים, וסגן שר הבריאות ביקר בחדר המצב של משרדו בירושלים. "חיזרו לעבודה", קרא לרופאים המתפטרים, וסיפר כי משרדו ינסה להביא ארצה רופאים ישראלים שעובדים בחו"ל
סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, הודיע אחר הצהריים (יום ג') כי משרדו בוחן יבוא של רופאים ישראלים החיים במדינות ה-OECD תוך הכשרה זריזה: "אין להם רשיון עבודה בארץ, כי הם לא עברו הסמכה. נעשה כל מאמץ להביא את הרופאים לכאן ולהכשיר אותם. כרגע זה בבדיקה אצל המנכ"ל ובדיקה משפטית. זה לאו דווקא בגלל מה שקרה כאן, זה ייתן מענה גם לזה". ליצמן אמר את הדברים במהלך ביקור בחדר המצב בירושלים. ביקורו הועבר בשידור חי ב-ynet.
"המצב לא טוב, צריך להפסיק את זה", אמר סגן השר על המתמחים המתפטרים, שצעדם הביא את מערכת הבריאות אל סף קריסה. "אני הראשון שנפגש איתם בלי שאף אחד עשה את זה. הצעתי להם הצעות ואני קורא להם - רבותיי, אני מבין שהם צעירים רוצים להתקדם, הם רוצים קריירה כרופאים שזה חשוב ומכובד. שום דבר לא הולך בבת אחת. נכון שהשכר שלהם היה לא סביר, קיבלו תוספות. אני יודע שאולי שרצו יותר, אבל בהחלט באו (לקראתם - נ.ב), הבינו את הבעיות".
מאבק המתמחים - כותרות אחרונות ב-ynet
- רמב"ם על סף קריסה: "במלחמה לא היה כה גרוע"
על האפשרות להביא רופאים ישראלים מחו"ל אמר ליצמן: "רופאים מארה"ב, קנדה ועוד מדינות יוכלו לעבוד כאן בארץ". הוא אמר כי המהלך שנועד להביא אותם לישראל החל כבר לפני חצי שנה, ולא נולד על רקע התפטרות המתמחים. ליצמן ציין כי קיבל "בקשות אינסוף" לרופאים מחו"ל, שלא קיבלו את הרישיון בגלל נקודה אחת, שתי נקודות או שלוש שחסרו להם. "הם רופאים טובים. אני לא מפחד מזה. אנחנו צריכים אותם כך או כך. אם רופא טוב כדי לעבוד בצרפת ובהולנד, למה הוא לא טוב מספיק לעבוד כאן?".
ליצמן פנה אל המתפטרים וביקש: "הממשלה תקיים את ההסכם, אני ערב שיקוים כל פסיק שחתמו עליו. אל תפקירו את מערכת הבריאות". הוא הוסיף כי למשרד הבריאות "חשוב לשדר לעם ישראל שאנחנו שולטים במצב. מערכת בתי החולים נמצאת תחת עינו הפקוחה של משרד הבריאות".
"אל מול כל הרופאים המתפטרים אנחנו רוצים כמובן לפתור את הבעיה, וקוראים לכולם להחזיר את ההיגיון למערכת הזו, לחזור לעבודה, למצוא פתרונות", אמר ליצמן. "מערכת הבריאות צריכה להגיע לאיזון וסדר שהיא רגילה לו עם המתמחים שמתפטרים. אנחנו לא מעלים על דעתנו לאבד את הקבוצה המעולה הזו של רופאי העתיד של מדינת ישראל".
בתחילת הביקור סקר יו"ר מנהל רפואה במשרד הבריאות, ד"ר חזי לוי, בפני ליצמן את מצב מצבות כוח האדם בבתי החולים. נמסר לו כי בבית החולים איכילוב היתה כמות המתפטרים הגדולה ביותר - 129. "המצב לא טוב, צריך להפסיק את זה", הדגיש ליצמן בפתח דבריו.
עוד בערוץ החדשות:
- חשד: נערה הרתה לאחר שנאנסה על-ידי אביה
על-פי נתוני חדר המצב של משרד הבריאות, מספר המתפטרים בבית החולים שיבא בתל-השומר עלה ל-76 ובמאיר בכפר סבא ל-78. באסף הרופא נספרו 16 מתמחים מתפטרים, באיכילוב 129, ברמב"ם יותר מ-80, בהדסה הר הצופים 3, בבילינסון ובשניידר 29. בבתי החולים וולפסון (20) ובני ציון (22) לא חל שינוי.
אין מתמחים: "כמו לאבד שתי ידיים"
במשרד הבריאות ממשיכים לווסת את העומס בין בתי החולים. ההנחיות במחוז חיפה והצפון הן, בין השאר, להעביר נשים הכורעות ללדת מבתי החולים רמב"ם ובני ציון לבית החולים כרמל. חלק מהחולים גם נשלחים לבתי חולים רחוקים יותר. באזור המרכז נשים בהריון שהגיעו לבית החולים כפר-סבא נשלחו לבתי החולים הלל יפה בחדרה ולניאדו בנתניה. בנוסף, למד"א הועברו הנחיות להעביר חולים ומטופלים שלא זקוקים לטיפול חירום לבתי חולים בהם לא נרשם עומס.
בבתי החולים, הנאלצים לפעול בהיעדר מתמחים רבים שהתפטרו, נמשכת המצוקה הקשה. מנהל מחלקת ילדים בבית החולים וולפסון, עמי באלין, אמר ליו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, שהגיעה לביקור: "קשה לעבוד בלי המתמחים. היו כאן 12 מתמחים. זה כמו שמאבדים את שתי הידיים שעובדים איתן. אי אפשר להשאיר את המצב כמו שהוא בלי רופאים מתמחים". מנהל מחלקת יולדות, פרופ' אברהם גולן, הוסיף שהם עושים כמיטב יכולתם, כדי להחזיק מעמד, "אבל אנחנו רק בני אדם".
בבית החולים "וולפסון" התפטרו 19 מתמחים, רובם ממחלקת ילדים ויולדות. ד"ר זיו רוזמן, מתמחה במחלקת פנימית ג', הגיש מכתב התפטרות ומשך אותו. הוא בן לרופא בבית החולים וגם אשתו ההרה רופאה בבית החולים אסף הרופא: "אנחנו חיים מהיד לפה. אמנם קנינו דירה, אבל רק בעזרת ההורים, אחרת לא היינו יכולים לקנות דירה. לאשתי לא הייתה את האופציה להתפטר בשל הריונה המתקדם (חודש שמיני). המשכורת של אשתי ממש ברצפה, כי היא לא יכולה לעשות עכשיו הרבה תורנויות".
ד"ר רוזמן, שלמד בהונגריה, שקל לעזוב לקנדה, אך החליט בסופו של דבר להישאר בגלל אהבתו לישראל: "מאסתי במערכת ואני יכול לעבוד בחברת היי-טק או בחברת תרופות, אבל אני כן רוצה להיות האדם הזה שמשפיע על חיי אנשים. אני רוצה לעשות שינוי מתוך המערכת".
ח"כ לבני אמרה בביקור בבית החולים: "זו זכות של כל אזרחי ישראל לקבל בריאות ציבורית בריאה וטובה על ידי אנשים שמתפרנסים בכבוד. בריאות ציבורית במדינת ישראל זה המינימום שכל ממשלה צריכה לתת לאזרחיה ואותם מתמחים שלמדו הרבה מגיע להם להתפרנס בכבוד. מגיעה לציבור בישראל בריאות ציבורית טובה. הסיפור של 'היד הנעלמה', שממשלה לא מתערבת וחושבת שדברים ייעשו וייפתרו מעצמם, לא עובד יותר. אני קוראת לראש הממשלה לצאת מהחדר ולפתור את המשבר במהרה".
Read this article in English