עניים, הכירו את זכויותיכם
למרבה העיוות, חצי מהעניים במדינת ישראל הם אנשים עובדים. רבים מהם, כמו המוזיקאי שלא גומר את החודש והמטפלת באמנות שבעלה חלה, לא מקבלים עזרה מהמדינה משום שאינם מודעים לזכויותיהם: בדקו אם אתם זכאים להבטחת הכנסה, הנחה בארנונה או מס הכנסה שלילי
"עוני הוא מצב שבו אין לאדם, למשפחה או לקבוצת בני אדם המהווים יחידה כלכלית אחת די אמצעים לקיים את עצמם, או לחלופין, מצב שבו אדם, משפחה או קבוצה נאלצים להסתפק ברמת חיים נמוכה במידה רבה מזו של יתר האנשים בסביבתם הקרובה. המצב הראשון מכונה "עוני מוחלט" בעוד האחרון מכונה "עוני יחסי" (ויקיפדיה)".
קולו האילם של העוני
השבוע החלטתי להקדיש את הטור שלי לאלו הנמצאים מתחת לקו העוני. לאלו שלא מככבים בכותרות היומיומיות, לא כי הם לא "מעניינים", אלא פשוט כי אין להם את היכולת להגיע לשם: אין להם לוביסטים, אין להם דובר, ואין להם עו"ד שמקדם את האינטרסים שלהם. הם לא מאוגדים ביניהם, הם לא מחרימים שום גוף, והם לא מוחים על תנאי העסקתם בבתי החולים או ברכבת. להפגנה של מעמד הביניים הם לא יכלו להגיע, והם ממש לא מנסים לרכוש בימים אלו דירה או רכב חדשים. סביר להניח שהם אינם חברים בקבוצה בפייסבוק הנקראת: "מתחת לקו" או "עניים זה כאן", מאחר שהם פשוט עסוקים מדי, במלחמת הקיום שלהם, לכן קולם לא נשמע.
עבור אותם אנשים - שחלקם אפילו אינם מודעים לעובדה שהם נחשבים ל"אוכלוסייה מוחלשת" - החלטתי לרכז היום מידע שימושי, ואני מקווה שהוא יסייע, ולו במעט.
קצת נתונים
לפי מחקרים שנעשו בארץ, ב-2009 רבע מהאוכלוסייה חייתה מתחת לקו העוני; שליש מהילדים בארץ נחשבו לעניים;
וחצי מהעניים – היו אנשים עובדים, שנשארו עניים. לא רק מי שצולם בכותרות העיתונים בערב החג, כשלבושיו קרועים והוא מחכה בתור לחלוקת מזון – נחשב "עני".
יש בארץ אנשים רבים נוספים, שמבחינה כלכלית הם בהחלט עונים להגדרת ה"עוני", אך הם כלל לא נכללים בנתונים אלו. כך למשל דני, מוזיקאי שלא גומר את החודש. או שירה, מטפלת באומנות, המתקשה לפרנס את שלושת ילדיה מאז שבעלה חלה. דני ושירה מנסים בכל הכח להצליח, אך בכל זאת אינם מרוויחים מספיק למחייתם. כאשר הם ניסו לגשת למוסד לביטוח לאומי ולקבל שם הכוונה וסיוע, הם נתקלו בבעיה בירוקרטית-מנהלתית-טופסולוגית זו או אחרת, ומעולם לא שבו לשם. הם לא מקבלים כל קצבה או עזרה מהמדינה, הם אינם מודעים לזכויות המגיעות להם, ומצבם הכלכלי הולך ומתדרדר.
כך גם אנשים אחרים החולים בגופם או בנפשם ואינם מצליחים להתמיד בעבודה; קשישים החיים בגפם; משפחות מרובות ילדים או מעוטות הורים; עולים חדשים ובני מיעוטים...לרבים מהם קשה מאוד להתקיים כלכלית, והם נזקקים לתמיכה.
יתרה מכך: סמנכ"ל עמותת ידיד, רן מלמד, מספר כי לאחרונה הולך ומתרבה מספר המשפחות בהן רק הורה אחד עובד (או ששני ההורים עובדים בשכר מינימום), המינוס גדל והמשפחה מוצאת עצמה נזקקת לשרותי העמותה. יש להבין כי משפחות אלה נקלעות לעיתים למצבי מצוקה בהם הן צריכות לבחור בין רכישת מזון לרכישת תרופות. רבות מהן כלל אינן מודעות לזכויות המגיעות להם מהגופים השונים (ביטוח לאומי, עירייה, המעסיק ועוד רבים), ובמאמר זה יובא לפניכם המידע רלבנטי.
חלקה של המדינה
כולנו משלמים מסים, ומצפים שהמדינה תסייע לנו, לפחות במצבי משבר. הבעיה היא שהקצבאות השונות שהמדינה מחלקת, וההטבות המגיעות למי שמצבו הכלכלי רעוע, מותנות בדרך כלל בתנאים שונים שהמועמד חייב להוכיח, שלא תמיד מתקיימים – גם כשהמצב הכלכלי קשה. מעבר לכך, על אדם להיות מודע לאפשרויות העומדות בפניו, וזה לא תמיד קורה.
בישראל קיימות עמותות רבות ששמו להן למטרה לסייע לאותם אנשים, בלי קשר לתמיכה שהמדינה אמורה להעניק להם. עמותות אלו דואגות, בין היתר, לחלוקת מזון, שמיכות, ביגוד ורהיטים, מעניקות שיעורי עזר וסיוע ונותנות תמיכה משפטית בחינם.
גם ברשתות החברתיות צצות מעת לעת התארגנויות ספונטניות של אזרחים מודאגים שנתקלו במקרה קשה, זה או אחר, החל מאיסוף מרוכז של צעצועים ותמ"ל, וכלה בהעברת תרומות כספיות למשפחות שישנות ברחוב. וכמובן שידע שווה כח, ולכן, אם אתם מכירים מישהו שצריך עזרה כלכלית, הדפיסו והעניקו לו את הכתבה במתנה: אולי הוא ילמד משהו על זכויותיו, ואתם תזכו למצווה.
זכויות תעסוקתיות
נתחיל ממשפחות בהן ההורים עובדים, אך אינם מודעים לזכויותיהם במקום העבודה. מצבים אלו של ניצול עובדים מוכרים לנו היטב, ועל מנת שלא "תפספסו" כספים המגיעים לכם בדין, כנסו ולמדו על זכויותיכם: כמה ימי מחלה מגיעים לכם? מתי מקבלים פיצויים? האם אפשר לקבל פיצויים כשמתפטרים? וכמה ימי הבראה צריכים לשלם לכם השנה? ועוד ועוד, באותו מקום.
הבטחת הכנסה
מדובר בקצבה המשולמת למי שאינו מסוגל להבטיח לעצמו הכנסה מעבודה. למשל חולים, נכים, נפגעי עבודה או מובטלים. תנאי הזכאות המלאים מופיעים באתר של הביטוח הלאומי.
זכאי לגמלה מי שהוא תושב ישראל 24 חודשים רצופים לפחות, בן 20 ומעלה, הכנסותיו והכנסות בן זוגו אינן עולות על סכום מסויים שנקבע לפי מספר קריטריונים (ראו באתר) והוא מחוסר תעסוקה. אתר כל זכות מגדיר את סכומי גמלה זו כנעים בין 1,306 שקל ל- 4,114 שקל (נכון ל-1 בינואר 2011), ומציין כי מקבלי הגמלה זכאים להטבות נוספות. שימו לב כי מי שמחזיק רכב אינו יכול ליהנות מהגמלה, אלא אם כן הוא נכה חלילה ברגליו או שילדו נכה.
השלמת הכנסה: כאן מדובר על קצבה חלקית, המשולמת לאנשים שהכנסתם מעבודה או ממקור אחר נמוכה מרמת ההכנסה המינימלית הנדרשת למחיה. ההשלמה משולמת למי שמרוויח שכר נמוך במיוחד, דמי אבטלה וכיו"ב (פרטים מלאים באתר).
אמהות חד הוריות
מגזר נוסף שנמצא במצוקה הוא האמהות החד הוריות, שלא משתלם להן לעיתים לצאת לעבודה ולוותר על התשלומים שהן מקבלות מהביטוח הלאומי. אם הן כן עובדות, במקרים רבים הן משתכרות שכר נמוך שלא מספיק לצרכי המשפחה וכך גם הן נקלעות למצוקה. להלן מדריך שהכינה עמותת ידיד לאמהות חד הוריות המעוניינות להיקלט בשוק העבודה, וחוששות לאבד את זכויותיהן.
מס הכנסה שלילי
מס הכנסה שלילי נועד להגדיל את הכנסותיו של אדם עובד, ששכרו אינו מספק לו קיום סביר. האנשים הבאים זכאים לקבל מענק מס הכנסה שלילי עבור שנת המס 2010:
1. מי שהתגורר מינואר עד אפריל 2010 באיזור שילוב (ירושלים, אשקלון, שדרות, נצרת, נצרת עילית, עין מאהל, באקה-ג'ת, משמרות, עין עירון, ערערה, כפר פינס, כפר קרע, אור עקיבא, חדרה, פרדס חנה - כרכור, מועצה מקומית בסמ"ה ונתניה).
או לחילופין:
2. מי שהיה אב חד הורי, או אם לילד עד גיל שנתיים, בשנת המס 2010, בכל מקום מגורים.
ובכל מקרה, מי שהכנסתו בשנת 2010 עונה על התנאי כדלקמן: חלוקה של סך כל הכנסת העבודה בשנת 2010, במספר חודשי העבודה בפועל, כשהתוצאה הינה גבוהה מ-2,000 שקל ונמוכה מ- 5,934 שקל (עד 2 ילדים).
אם אתם עונים לקריטריונים (פרטים מלאים כאן), תוכלו לגשת לסניף הדואר ולהגיש תביעה לקבלת המענק. פרטים בדבר מועד הגשת התביעה בררו בטלפון *4954.
פיגור במשכנתא
מה קורה שלא מצליחים לעמוד בתשלומי המשכנתא? מכירת הבית על ידי הבנק היא לא גזירה משמים! ניתן וכדאי לפעול מול הבנק לשינוי מצבכם, מוקדם ככל הניתן ועוד טרם הפיגור הראשון. ראו כאן הוראות פעולה, טיפים ועצות ידידותיות.
מועצה מקומית - הנחות בארנונה
הרשויות המקומיות מעניקות הנחות למי שמצבו הכלכלי רעוע. כך למשל, אם אתם מקבלים גמלה להבטחת הכנסה, או הבטחת מזונות, אתם זכאים לקבל פטור של עד 70% מהארנונה (תלוי באיזו רשות). גם חד הוריים זכאים להנחה מכובדת, ועל מנת לגלות את גובה ההנחה גשו לאתר האינטרנטי של המועצה המקומית, וחפשו את "צו הארנונה לשנת 2011", למשל, ושם את סעיף ה"הנחות".
לסיכום
הזכויות וההטבות המגיעות למי שאינו מצליח לקיים את עצמו זמנית או באופן קבוע, הן רבות ושונות. מאמר זה סקר אותן על קצה המזלג בלבד, ואתם מוזמנים ללמוד עוד ובעצמכם באתרים השונים ששולבו כאן. בהצלחה.