שתף קטע נבחר
 

אב שכול בבג"ץ: נועם שליט מסובב את הסכין

יממה לפני ביצוע העסקה לשחרור גלעד שליט, הגיע אביו לדיון בעתירות נגדה בבג"ץ, ונתקל בתגובות חריפות של המשפחות השכולות. "תסתכל לנו בעיניים", אמר לו יתום מהפיגוע בסבארו. הנשיאה ביניש: "נקודת פתיחה קשה". אחד העותרים: "חמאס לא רק חטף את גלעד, הוא חטף את החברה הישראלית כולה".

רגע לפני שהרוצחים משוחררים, עימות טעון בבית המשפט העליון בדיון בעתירות נגד העסקה לשחרור גלעד שליט  בבג"ץ: אביו של החייל החטוף, נועם שליט, הגיע הבוקר (יום ב') לדיון בארבע העתירות. באולם הוא נתקל בתגובות חריפות של בני המשפחות השכולות, שחלקם זעמו על בואו. שליט הגיש לשופטים את תשובתו לעותרים, ובמקביל טענה גם המדינה כי אין עילה להתערבות בג"ץ. מחוץ לדיון הפגינו הורים שכולים המתנגדים לעסקה. ynet העביר שידור חי מבית המשפט העליון ויחדש את השידור עם סיום הדיון.

 

גלעד שליט בדרך הביתה - כל הכתבות והפרשנויות בעמוד מיוחד

 

מתוך השידור החי: נועם שליט והמשפחות השכולות

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עם תחילת הדיון פנה שבואל סחיווסחורדר, שבני משפחתו נרצחו בפיגוע בסבארו, לנועם שליט ואמר לו: "הבן שלכם יבוא הביתה ויגיד שלום אבא, שלום אמא ואז יעשו פה את הפיגוע התודעתי הגדול ביותר. תסתכל לנו בעיניים". לאחר מכן הוסיף היתום מסבארו, ששכל את הוריו ושלושה מאחיו: "שים דגל שחור מעל הבית שלך במצפה הילה. זה יום אבל".

  

יוסי צור, ששכל את בנו אסף בפיגוע בקו 37 בחיפה, אמר לשליט: "חבל שבאת לדיון". לאחר מכן אמר צור לעיתונאים כי הגעתו של שליט לדיון היא בבחינת "גם לתקוע סכין, וגם לסובב". לדברי צור, "הגענו לדיון כדי לבקש מהשופטים שיצילו אותנו ויבטלו את העסקה הבלתי מוסרית הזאת. ההחלטה של הממשלה היא לא שפויה".

 

הבטחה של ראש ממשלה מחזיקה מעמד? זאב ראפ ונועם שליט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הבטחה של ראש ממשלה מחזיקה מעמד? זאב ראפ ונועם שליט(צילום: רויטרס)

 

הורים שכולים אחרים אמרו לשליט כי אין להם שום דבר אישי נגדו. זאב ראפ, שבתו הלנה נרצחה בפיגוע, פנה אליו: "אני רק רוצה לדעת אם הבטחה של ראש ממשלה מחזיקה מעמד". אביו של החייל החטוף הקשיב לקולות, אך לא הגיב. 

 

עסקת גלעד שליט - הכתבות האחרונות:

 

ראפ הוסיף עם כניסתו לבית המשפט כי הוא שוקל להחזיר את תעודת הזהות במחאה: "אני לא נגד החזרת שליט, אני נגד שחרור רוצח בתי. יש לי התחייבויות של שלושה ראשי ממשלה בכתובים ובמילים שהוא לא ישוחרר. אם זו המדינה שאני חי בה אני אסיק מסקנות. אני שוקל להחזיר את תעודות הזהות ואת תעודות המילואים של כל בני המשפחה". מנגד, הגיעו לדיון הטעון בבג"ץ גם מספר הורים שכולים שתומכים בעסקה.

 

המדינה: העותרים לא ביססו את הטענות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המדינה: העותרים לא ביססו את הטענות(צילום: גיל יוחנן)
 

 

נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, היושבת בראש הרכב השופטים הדן בעתירות, אמרה בדיון כי "הבעייתיות המוסרית המשפטית פרושה בפני כולנו, בתוך עמנו אנחנו יושבים. הדילמות הן קשות מאוד. המחיר הוא באמת ביטול של החלטות משפטיות, של פסקי דין, של מאמץ של גורמי הביטחון וגורמי המשפט, וכולם כדי שהאנשים האלה יהיו מאחורי סורג ובריח. זה נתון ידוע. זו נקודת פתיחה קשה".

 

למה רוצחי גנדי לא? זו רשימת לוטו?

בדיון עצמו אמר אחיו של שבואל, מאיר סחיווסחורדר: "לא אוכל להבין איך הרוצח של גנדי (רחבעם זאבי), שרצח רק איש אחד, נשאר בפנים. איפה אמות המידה? גם אם הולכים לעסקה, היו חמש וחצי שנים לקבוע קריטריונים איזה סוג של מחבלים מדינת ישראל מוכנה לשחרר. מה עשו, רשימת לוטו?  האם יש מישהו מקורב שדאג שהמחבלים שרצחו את המשפחה שלו יצאו מהרשימה?

 

השופט חנן מלצר התייחס לדבריו של מאיר בעניין גנדי ואמר: "הם (המשפחה) לפחות הכריזו שהם מוכנים שהרוצח של גנדי יהיה משולב בעסקה".

 

נאבק עד הרגע האחרון בבג"ץ. נועם שליט (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
נאבק עד הרגע האחרון בבג"ץ. נועם שליט(צילום: אוהד צויגנברג)

 

סחיווסחורדר טען כי קבלת ההחלטה על העסקה "נבעה הרבה ובעיקר מפגישות חוזרות ונשנות שקיימה המערכת המבצעית עם נועם שליט. זו לא החלטה מקצועית, זה חוסר יכולת להסתכל בעיניים למי שהבן שלו בשבי. אלה לא שיקולים קרים שכלתניים. זו לא התמודדות עם האתגר הביטחוני שמציבה העיסקה הזו.

 

"יש לנו נטייה במדינה לנהוג כבת-יענה. אני רוצה להאמין שהרוצח של כבוד השר גנדי יישאר בכלא עד יומו האחרון, כי כך הרשות השופטת של מדינת ישראל קבעה. זו פגיעה בעקרון השוויון, כי הדם של המשפחה שלי לא פחיות סמוק מהדם של השר גנדי".

 

שלישיית השופטים. מלצר הזכיר את משפחת השר זאבי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שלישיית השופטים. מלצר הזכיר את משפחת השר זאבי(צילום: גיל יוחנן)

 

מאיר אינדור, ראש ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", אמר בדיון: "חמאס לא רק חטף את גלעד, הוא חטף את בני המשפחה, דרכו הוא חטף את הסובבים ואת החברה הישראלית כולה. יחד עם הקמפיינרים שהובילו חמש שנים של לחץ שבסופו של יום אנחנו פה בבית המשפט. זה בדיוק מה שהטרור יודע לעשות".

 

אינדור הוסיף: "אנחנו מהווים חזית אזרחית שתפקידה להגן שדם יהודי יקבל את הצדק שהקורבן שנמצא מתחת למצבה הצועק לצדק, מה שצעקו סביי וסבתותיי בדרכם לקרמטוריום, יהודים אחזו נקמה, ונקמה היא דין, ודין הוא צדק, וצדק הוא מוסר".

 

נועם שליט לבג"ץ: "דרך שאין ממנה חזרה"

בתשובתה לעתירות שהוגשה לפני הדיון הביעה משפחת שליט "חשש נורא, שכל שינוי במתווה העדין של העסקה עלול להכשילה". לדברי המשפחה, "לכישלון מעין זה עלול להיות מחיר נורא, של דרך שאין ממנה חזרה".

 

המשפחה מבקשת מהשופטים לדחות עת העתירות ולאפשר לבצע את החלטת הממשלה. "אין זו עסקה שנעשתה בחופזה, טוענת משפחת שליט באמצעות עורכי דינה, גלעד שר ואמיר קדרי, "עסקה זו גובשה במשא ומתן ארוך ומדוקדק, והוסכמה ברוב מכריע של ממשלת ישראל, על סמך דיונים ארוכים עם כל הגורמים הרלוונטיים".

   

צועדים מהר הרצל לעבר ביהמ"ש העליון (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
צועדים מהר הרצל לעבר ביהמ"ש העליון(צילום: אוהד צויגנברג)

 

במקביל, הגישה פרקליטות המדינה את תשובתה לעתירות, וטענה כי ההליך המנהלי באישור העסקה היה תקין וכי שיקולי הממשלה המדיניים רלוונטיים, ולכן אין עילה להתערבות בג"ץ במימוש העסקה. "משנחתמה העסקה הרי היא בבחינת מקשה אחת, ולפיכך יש לקחת בחשבון שעיכוב כלשהו באחד ממרכיביה שקול לעיכוב העסקה כולה", נכתב בתשובת המדינה.

 

בהתייחס לטענת העותרים כי עסקת שליט מהווה הפרה של הדין הבינלאומי, נוקטת המדינה בלשון חריפה יותר וטוענת כי העותרים "כלל לא ביססוה" וכי מדובר בטענה "מרחיקת לכת".

 

יש גם הורים שכולים שתומכים בעסקה לשחרור גלעד שליט

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"אין כל ביסוס למסקנה כי הדין הבינלאומי אוסר על המשיבים לתת הקלה בעונש לאסירים אלה מטעמים מדיניים ובנסיבות יוצאות דופן כגון במקרה דנן, כשמדובר במסגרת של מיקוח הנדרש לצורך מניעה של המשך קיומה של הפרה חומרה של הדין הבינלאומי - החזקתו הנמשכת של גלעד שליט בבידוד מוחלט וללא קשר עם החוץ ואף מבלי לאפשר ביקורים של נציגי הצלב האדום... בית המשפט כבר פסק בעבר כי שיקולים מדיניים הינם שיקולים כענייניים שמותר לבעלי הסמכות להביאם בכלל חשבון".

 

בהקשר לדרישה לקביעת קריטריונים ברורים, הפרקליטות ציינה כי הוקמה ועדת בראשות נשיא העליון לשעבר מאיר שמגר, שטרם סיימה את עבודתה, ובכל מקרה יועדה רק להציע מדיניות לאחר עסקת שליט.

 

העתירות: "המדינה על הברכיים"

העתירות לבג"ץ הן הניסיון האחרון לטרפד את עסקת שליט באמצעים משפטיים. את העתירה הראשונה הגיש כבר ביום שישי ארגון "אלמגור", המייצג משפחות של נפגעי טרור. עם מגישי העתירה הזאת נמנים רון קרמן ששכל את בתו בפיגוע בחיפה, יצחק מעוז שבתו תהילה נרצחה בפיגוע במסעדת סבארו בירושלים, חובב נוריאל שאביו ששון נוריאל נחטף ונרצח, והרב שמואל וייס שבנו החייל נהרג בקרב עם מחבלים. המשפחות הסבירו בעתירתן כי הן סבורות שהעסקה בלתי סבירה ובלתי מידתית, בשל המספר הגדול של מחבלים ורוצחים שישתחררו.

 

הורים שכולים צעדו לבית המשפט במחאה על עסקת שליט (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הורים שכולים צעדו לבית המשפט במחאה על עסקת שליט(צילום: אוהד צויגנברג)

 

עתירה שנייה הגישו בני משפחת סחיווסחורדר, שהוריהם ואחיהם נרצחו בפיגוע במסעדת סבארו בירושלים ב-2001. בני המשפחה ביקשו מבית המשפט למנוע את שחרורה של אחלם תמימי, שהסיעה את המחבל המתאבד שהתפוצץ במסעדה וגרם לאחד הפיגועים הקשים ביותר שידעה ישראל בימי האינתיפאדה השנייה. הם ביקשו מבג"ץ להורות למדינה לקבוע קריטריונים ברורים לשחרור אסירים ביטחוניים ולעכב את שחרור האסירים עד לקביעת קריטריונים אלה.

 

עתר לבג"ץ. מאיר סחיווסחורדר, שבני משפחתו נרצחו בסבארו (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
עתר לבג"ץ. מאיר סחיווסחורדר, שבני משפחתו נרצחו בסבארו(צילום: נועם מושקוביץ)

 

עתירה שלישית הגישה רונית תמרי, אזרחית מודאגת מירושלים, שטוענת בעתירתה כי העסקה מורידה את מדינת ישראל על הברכיים.

היא דורשת להסיר שמות של 29 מחבלים מרשימת המשוחררים.

 

את העתירה הרביעית הגיש עורך הדין זאב דסברג, שאחותו וגיסו, אפרת וירון אונגר, נהרגו בפיגוע. הוא עתר גם בשם המכון המשפטי לחקר הטרור, שמייצג בעתירה זו שמונה משפחות של נפגעי טרור. בעתירה מבקש עורך הדין דסברג לבטל את עסקת שליט, וטוען כי על המדינה להבטיח שהאסירים המשוחררים לא ישובו לסכן את אזרחי מדינת ישראל. עוד נטען בעתירה כי לפני יישום העסקה צריכים לעבור השבועיים שניתנים לפי חוק לנפגעי העבירה אחרי ההודעה על הכוונה לחון את מי שפגע בהם.

 

Read this article in English

 

את השידור החי מבית המשפט העליון הגיש יאיר אלטמן, צילם אבי פרץ
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרך שאין ממנה חזרה. נועם שליט
צילום: אוהד צויגנברג
יום אבל. שבואל סחיווסחורדר
צילום: גיל יוחנן
דילמות קשות. דורית ביניש, היום
צילום: גיל יוחנן
לפני שחרור. המחבלים חוגגים ניצחון
צילום: AP
מומלצים