שתף קטע נבחר

 

מבחן ראשון לאביב הערבי: תוניסיה הולכת לקלפי

ההפיכה שהציתה את "האביב הערבי" תנסה לתרגם את ההצלחה מהרחובות לקלפיות. עשרות מפלגות מתמודדות בבחירות החופשיות הראשונות במדינה, שעד לפני עשרה חודשים נשלטה על ידי דיקטטור. הסקרים חוזים הצלחה לאיסלאמים

אזרחי תוניסיה יצביעו היום (א') בבחירות החופשיות הראשונות מאז שקיבלה עצמאות מצרפת ב-1956. ברחובות הבירה תוניס הורגשה אמש התרגשות לקראת ההליך הדמוקרטי. חברי המפלגות היריבות התאספו לאסיפות בחירות אחרונות. המצביעים במחוזות המדינה ייבחרו נציגים לאסיפה עממית שתמנה ממשלה הצפויה להרכיב חוקה חדשה.

 

תוניסיה בכותרות:

 

ההפיכה העממית, שפרצה לפני עשרה חודשים, תעמוד בפני מבחן עם פתיחת הקלפיות. הפלת המשטר הרודני בתוניסיה הציתה גל מחאות דומות במדינות ערב, שזכו לשם "האביב הערבי". בחירות אפקטיביות בתוניסיה ישמשו דוגמה לתומכי דמוקרטיה באזור, שעדיין נמצא באי שקט עם תפיסתו והריגתו של שליט לוב, מועמד קדאפי, בשבוע שעבר. 

 

כרזות בחירות ברחובות תוניסיה, "יש אמון במארגני הבחירות"  (צילום: AP) (צילום: AP)
כרזות בחירות ברחובות תוניסיה, "יש אמון במארגני הבחירות" (צילום: AP)

 

הליך הבחירות בתוניסיה מתקיים תחת ביקורת קפדנית. בסקרים מובילה המפלגה האיסלאמיסטית המתונה "א-נהדה". התחזקותה בבחירות בתוניסיה, מדינה עם אוכלוסיה יחסית חילונית, תשפיע על הצלחתן של מפלגות דומות באזור.

 

עונת הבחירות הייתה רצופת מחלוקות בנוגע לפרסום וחשש מפני אדישות המצביעים. אווירת הדמוקרטיה הורגשה בתוניס, ששלטי המועמדים הונפו ברחובותיה. "בקרב האזרחים יש כמעט תחושה של השתוממות מכך שהצליחו להגיע רחוק כל כך", סיפר לס קמבל, פעיל במכון דמוקרטי הפועל במדינה. "המפלגות היריבות מביעות אמון ברשויות האחראיות על ניהול הבחירות", ציין קמבל וסיכם: "אלו חדשות טובות".

 

בדיקת קלפיות בתוניס, מאות משקיפים זרים (צילום: AP) (צילום: AP)
בדיקת קלפיות בתוניס, מאות משקיפים זרים(צילום: AP)

 

הגבלות מחמירות בנוגע לפרסום ברחובות ובתקשורת אמנם הפכו את מסעי הבחירות למצומצמים ביחס למדינות אחרות, אך בימים האחרונים גוברת התחושה שהתוניסאים נרגשים מההליכה לקלפי. במדינה יש שבעה מיליון וחצי מצביעים פוטנציאלים. עם זאת, רק 4.4 מיליון, פחות מ-60 אחוזים, רשומים לבחירות.

 

המפגינים שהפילו את השלטון בתוניסיה. "מתפלאים מהתקדמותם"    (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המפגינים שהפילו את השלטון בתוניסיה. "מתפלאים מהתקדמותם" (צילום: AFP)

 

אזרחים יכולים להצביע עם תעודות זהות, אך רק בקלפיות מסוימות, דבר שעלול לגרום לבלבול רב. למצביעים בכל אחת מ-33 המחוזות בתוניסיה יש אפשרות לבחור מבין 40 עד 80 רשימות מועמדים, בהן מועמדים עצמאיים או חברי מפלגות.

 

עד ההפיכה העממית בחודש ינואר השנה למצביעים ניתנה אפשרות אחת:

לשלשל לקלפי פתק אדום לתמיכה במפלגה השלטון. עם זאת, מגוון האפשרויות עורר לא מעט בלבול. הבדל משמעותי נוסף בבחירות הדמוקרטית היום הוא הביקורת על ההליך. 500 משקיפים זרים לצד חמשת אלפים מקומיים יוודאו שלא יהיו זיופים. הקלפיות יאובטחו על ידי הצבא, שגם אחראי על איסוף הקלפיות – תפקיד שלא ניתן לכוחות הביטחון שעדיין מזוהים עם המשטר הישן.

 

לפי הערכות, באסיפת העם שתורכב, לא תהיה לאף מפלגה שליטה דומיננטית. הרשימה האיסלאמית "א-נהדה" ומפלגות מהמרכז ומהשמאל יידרשו ליצור קואליציות ולהתפשר בדרך לניסוח חוקה חדשה. ומה בנוגע למי שאחז עד לאחרונה במושכות השלטון בתוניסיה? בעוד שבמולדתו נערכים לחגיגה דמוקרטית, הנשיא המודח, זיין בן עלי, עדיין מסתתר בסעודיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תעמולת הבחירות תחת מגבלה
צילום: EPA
נשיא תוניסיה המודח, מסתתר בסעודיה
צילום: AFP
יוצאים להצביע בתוניסיה
צילום: AP
מומלצים