"מלחמת ויזות קרה": מתיחות בין רוסיה לארה"ב
פרשת מותו של סרגיי מגניצקי בכלא הרוסי מוסיפה להעיב על יחסי המעצמות. לאחר שארה"ב סירבה להעניק אשרות כניסה לעשרות רוסים שהיו קשורים במעצרו, הודיעה רוסיה על צעד דומה, במסגרת "עין תחת עין ושן תחת שן"
מתיחות ביחסי ארצות הברית ורוסיה בצל פרשת סרגיי מגניצקי, שמת בתאו בכלא הרוסי לפני כשנתיים, הובילה ל"מלחמת ויזות" בין המדינות. המערב מוסיף להאשים את רוסיה בעינויים שהובילו למותו של עורך הדין חושף השחיתות, וברוסיה מגיבים בתקיפות וטוענים לציניות אמריקנית.
ארה"ב מול רוסיה - כותרות אחרונות ב-ynet:
- ארה"ב: נמשיך אתחול היחסים עם רוסיה של פוטין
עוד בערוץ החדשות :
- גלעד שליט שב לשגרה: טייל עם אביו בחוף אכזיב
מגניצקי בן ה-37, עורך דין שחשף רשת הונאות מס בהיקף של כ-230 מיליון דולר ברוסיה, נעצר על ידי השלטונות במדינה והואשם בעצמו בהונאה. הוא מת בכלא ב-16 בנובמבר 2009, חמישה ימים לפני שצוינה שנה למעצרו - תקופת הזמן המקסימלית במעצר ללא העמדה לדין. ועדת חקירה שמינה הנשיא, דמיטרי מדבדב, קבעה כי הממשלה הרוסית אשמה במות מגניצקי, אך עד היום לא הואשם אף אדם במעשה.
לאחרונה, החליטו האמריקנים לסרב להעניק אשרות כניסה לארצות הברית ל-60 רוסים שהיו קשורים למעצר מגניצקי. מחלקת המדינה האמריקנית חיברה את רשימת האישים הרוסים משוללי האשרה בקיץ האחרון, בלחץ הסנאט וכדי למנוע הצעת חוק שקראה להכניס את המעורבים לרשימת חרם אמריקנית. האמריקנים אינם היחידים שפעלו בפרשה, והפרלמנט האירופי המליץ למדינות האיחוד לאמץ רשימת מוחרמים משלהן, אך עד כה, שום מדינה לא אימצה את ההמלצה.
בתגובה להחלטת ארצות הברית, הודיעה הערב (שבת) רוסיה כי היא החליטה למנוע ויזות ממספר בלתי ידוע של אמריקנים. המהלך התרחש שבוע לאחר שמייקל פוזנר, עוזר מזכירת המדינה לדמוקרטיה וזכויות אדם, סיים ביקור ברוסיה במהלכו נפגש עם פעילי זכויות אדם בולטים במדינה.
"עין תחת עין"
שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, התייחס בראיון רדיו בסוף השבוע לצעדים שנקטה ארצו, ואמר כי על אף שלארצו אין עניין לפגוע ביחסים בין המדינות, "יש כללי משחק בדיפלומטיה וביחסים בינלאומיים, וכל אחד משתמש בעקרונות הללו של עין תחת עין ושן תחת שן".
דובר משרד החוץ הרוסי, אלכסנדר לוקצ'ביץ, מתח אף הוא ביקורת קשה על האמריקנים וטען כי "הקריאות המוסריות הללו נראות ציניות במיוחד לאור ההתנהגות האמריקנית של הפיכת עינויים לנוהל חוקי בבתי הסוהר המיוחדים של ארצות הברית,
המעצרים הסתמיים בכלא גוונטנאמו ואי חקירת רציחות של אזרחים בעיראק ואפגניסטן".
בנוסף, התייחס לוקצ'ביץ למעצרם ושפיטתם של שני רוסים בארצות הברית: ויקטור בוט, החשוד בסחר בנשק, וקונסטנטין ירושנקו, החשוד בסחר בסמים. שניהם הוסגרו לארצות הברית ממדינה שלישית בהתנגדות רוסיה.