מנהיגי אירופה בבריסל: שבוע גורלי לגוש האירו
ראשי מדינות גוש האירו קיימו פסגה כלכלית בבלגיה במטרה להסכים על שורה של צעדים דרמטיים, לקראת פגישה מכרעת שנקבע ליום רביעי. נשיא צרפת סרקוזי: נאלץ את הבנקים ביבשת להגדיל את ההון כבר ב-2012. וול סטריט ג'ורנל: מנהיגי אירופה צפויים להסכים על הקצאת 108-107 מיליארד אירו
המנהיגים האירופאים נפגשו היום (א') בבריסל בניסיון נוסף להביא לסיום המשבר הכלכלי באירופה. לפני הפגישה הדגישה
קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, כי המנהיגים מתכוונים היום רק להכין את ההחלטות לקראת פגישה נוספת שנקבעה ליום רביעי, משום שהמגעים הם על "נושאים שעשויים להיות מסובכים מבחינה טכנית, על רקע בעיות בפעילות קרן הסיוע לגוש האירו".
ראשי המדינות נכנסו לתמונה, לאחר יומיים של פגישות בין שרי האוצר. יום רביעי הקרוב הוא תאריך היעד להשלמת התוכנית להגדלת קרן החילוץ של גוש האירו, קיצוץ החוב של יוון מבלי להביא אותה לחדלות פירעון, הגנה על הבנקים מקריסה והבטחה כי איטליה וספרד לא יידבקו במשבר.
בתום הפגישה היום אמר נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, כי "האיחוד האירופי יאלץ את הבנקים ביבשת להגדיל את ההון שלהם כבר ב-2012 - ולא להמתין עד 2019". עם זאת הוא לא ציין את היקף ההון שיהיה עליהם לגייס.
קודם לכן דיווח "וול סטריט ג'ורנל", שנסמך על שלושה מקורות אנונימים, כי מנהיגי אירופה צפויים להסכים על תוכנית להקצאת 108-107 מיליארד אירו (150 מיליארד דולר) להעלאת עתודות המזומנים של הבנקים שנחלשו בשל חשיפתם לחוב הממשלתי.
"המשבר אינו יווני בלבד"
קנצלרית גרמניה ונשיא צרפת סרקוזי דיברו אמש בטלפון, לפני קיום פגישה עם נשיא הבנק האירופי המרכזי ז'אן קלוד טרישה, נשיא האיחוד האירופי הרמן ואן רומפוי, נשיא נציבות האיחוד האירופי חוזה בארוסו, נציב ועדת הכלכלה שלהאיחוד האירופי אולי רן וראש קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגראד.
ואן רומפוי אמר עם תחילת הפסגה כי הפגישות של היום ושל יום רביעי "הן צעדים חשובים, אולי החשובים ביותר, כחלק מהמאמצים לפתרון המשבר הפיננסי, על אף שיידרשו צעדים נוספים". ואן רומפוי הדגיש כי אירופה עומדת בפני "אתגרים משמעותיים מאוד".
ראש ממשלת יוון, ג'ורג' פאפאנדראו, שמדינתו נמצאת על סף פשיטת רגל, קרא למנהיגים לנקוט בצעדים החלטיים. "ברור כי המשבר אינו יווני בלבד", אמר ראש הממשלה היווני. "מדובר במשבר אירופי. זה הזמן לאירופה לקחת החלטות החלטיות ויעילות.
הלחץ לפתרון המשבר מכיוון המדינות שמחוץ לגוש האירו הולך וגובר, במיוחד מכיוון בריטניה. "המשבר בגוש האירו משפיע על כל הכלכלות, כולל בריטניה", אמר ראש ממשלת בריטניה דייוויד קמרון.
מדינות אירופה עומדות בפני משימה עצומה. קודם עליהן לייצב את יוון ולהציל אותה מקריסה. הדבר יצריך הלוואות בינלאומיות נוספות. ההצלה של יוון אמורה לחזק את הסיוע הפיננסי לקרן החילוץ של גוש האירו, ה-EFSF, ולהגן מפני התפתחות בעיות באיטליה ובספרד. המחלוקות, לרבות אי הסכמות בין גרמניה וצרפת, נותרו באשר לדרך להשגת המטרה.