שתף קטע נבחר

 

"מיני עצרת": באונסק"ו תקום מדינת פלסטין?

הצבעה בכנס של ארגון האו"ם, שתקדים בימים אחדים את הדיון במועצת הביטחון על המדינה הפלסטינית, תוכל להעניק לרשות חברות מלאה כמדינה בארגון. בישראל ובארה"ב זועמים, ודיוני החינוך והמדע בשגרה הפכו כבר לזירת התגוששות מדינית

אונסק"ו תקדים את מועצת הביטחון? המהלך הפלסטיני להכרה במדינתם ולהצטרפות כחברה מלאה באו"ם אמנם נדחה לחודש הבא, אבל ייתכן כי כבר בימים הקרובים יישאו המאמצים של הפלסטינים פרי ראשון. הבוקר (יום ג'), ייפתח בפריז הכנס הדו-שנתי של אונסק"ו - ארגון החינוך, התרבות והמדע של האו"ם. במהלך הכנס, שיימשך עד ל-10 בנובמבר, תיערך הצבעה של 193 המדינות החברות בארגון בנוגע לקבלת הפלסטינים כחברה מלאה בארגון, זכות השמורה למדינות בלבד.

 

מדינה פלסטינית - כותרות אחרונות ב-ynet:

  • ליברמן: כל מי שיחליף את אבו מאזן יהיה עדיף

פרושאור תקף: "מטוס לנסיך במקום כסף לרשות"

 

עוד בערוץ החדשות :

 

לאחר שמוקדם יותר החודש המליץ הוועד המנהל של אונסק"ו לקבל את הרשות כחברה בעלת זכויות של מדינה, הם זקוקים כעת לרוב של שני שליש בקרב מדינות העולם באסיפה הכללית על מנת להתקבל לארגון. מועצת הביטחון של האו"ם צפויה לדון בנושא לקראת אמצע חודש נובמבר, וההצבעה באונסק"ו נתפסת בישראל ובהנהגה הפלסטינית כמדד לנטיית מדינות העולם לקראת ההצבעה העתידית שתיערך בעצרת הכללית של האו"ם. התהליך זכה לכינוי "מיני עצרת", וכעת הפך הארגון לזירה של התגוששות מדינית בין הצדדים.

 

אבו מאזן ברמאללה. קדם-מאבק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אבו מאזן ברמאללה. קדם-מאבק(צילום: EPA)

 

בישראל רואים בחומרה רבה את הצעד הפלסטיני החד-צדדי, ומפנים אצבע מאשימה גם כלפי האו"ם, בטענה שתהליך של הכרה במדינה צריך להתבצע במסגרות המקובלות - מועצת הביטחון והעצרת הכללית, ולא במוסדות שאין להם סמכות לכך. בישראל גם מותחים ביקורת על הצעד התקדימי בו נוקט הארגון. "הדבר בכלל לא בסמכותם", אמרו ל-ynet גורמים המעורים בנושא. "אונסק"ו לא הוקם בשביל להחליט מי מדינה ומי לא, אלא על ענייני מדע וטכנולוגיה", הסבירו. 

 

אך תיאוריה לחוד ומציאות לחוד, והפלסטינים שועטים לעבר הכרה במדינתם דרך ארגון האו"ם. החשש הישראלי מהמהלך הוא כי עם קבלת הפלסטינים כחברים מלאים באונסק"ו, הם ייזמו פעילויות שיעוררו מחלוקות בין הצדדים ויסבכו את ישראל בזירה המדינית, כגון הגדרת אתרים בישראל כאתרי מורשת פלסטיניים, ושינוי אמנות הארגון באופן שיזיק לישראל. כזכור, רק לפני שנה קבע הארגון כי קבר רחל הוא למעשה מסגד מוסלמי. "אין ספק שאם הם יתקבלו, מרחב המשחק שלהם יגבר", אמרו בירושלים.  

 

בישראל חוששים גם מתקדים, שעלול לגרור ארגוני או"ם אחרים להכיר בפלסטין, ובמשרד החוץ בירושלים כבר הנחו את נציגויות ישראל בעולם להעביר מסרים נגד המהלך. במברק שהועבר לשגרירויות, תודרכו הדיפלומטים ברוח הדברים. קבלת פלסטין כחברה מלאה בארגון לא תפתור את הסכסוך אלא רק תעמיקו ותיצור תסבוכות, נכתב במברק.

 

הפגנה ירדנית נגד צירוף קבר רחל לאתרי מורשת ישראל (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה ירדנית נגד צירוף קבר רחל לאתרי מורשת ישראל(צילום: AP)

 

כמו בעצרת האו"ם, גם באסיפת אונסק"ו יתקיים שלב נאומים רשמי, במסגרתו יישא דברים שר החינוך, גדעון סער, שייפגש גם עם שרים בעולם כדי לנסות ולהשפיע על עמדתם. על אף שהסיכויים לבלום את המהלך הפלסטיני באונסק"ו אינם גבוהים, בין היתר משום שבהצבעה שתיערך אין אפשרות להימנע אלא רק להצביע בעד או נגד, במשרד החוץ לא מאבדים תקווה. עד כה, נתקבלו בירושלים מסרים ממספר מדינות אירופיות שיתנגדו למהלך, בראשן ארצות הברית, שמפעילה לחצים גדולים על ההנהגה הפלסטינית לסגת ממנו.

 

חוק ישן ישנה את המשחק בארה"ב?

נוסף על ההתנגדות האמריקאית העקרונית להכרה בפלסטין דרך ארגוני האו"ם, דיווח בתחילת השבוע ה"ניו יורק טיימס" על חוק אמריקני בן למעלה מ-15 שנים שמאיים לטרוף את הקלפים. לפי החוק, מחויבת ארצות הברית להפסיק באופן מיידי כל מימון של ארגון או"ם אשר יקבל את הפלסטינים כחברים מלאים. משום שהאמריקאים מממנים 22% מתקציב אונסק"ו, כ-70 מליון דולר בשנה, לחצים אדירים מופעלים על ראשי הארגון לטרפד את המהלך ולמנוע משבר עם הממשל האמריקני.

 

מצד הפלסטינים, עם זאת, המאבק נמשך במרץ. גורמים דיפלומטיים העריכו בפני ynet כי היחלשותו של אבו מאזן בעקבות עסקת החזרתו של גלעד שליט מול החמאס מחייבת את נשיא הרשות הפלסטינית להציג הישגים מדיניים - והכרה במדינתם בכל מחיר. "הם החליטו לצאת למלחמה בזירה המולטילטראלית", אמרו בירושלים.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 24/10/2011 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגין ברמאללה בעקבות נאום אבו מאזן באו"ם
צילום: AFP
קבלת הפנים ברמאללה לאבו מאזן
צילום: רויטרס
מומלצים