שתף קטע נבחר

 
צילום: אבישג שאר ישוב

המתמחים ישובו למו"מ? "האוצר לא רוצה לדבר"

הרופאים הצעירים, שהודיעו לבג"ץ על הסכמתם להידברות, הציעו להוסיף מגשרים שיסייעו בבניית האמון - אך לא מאמינים שהאוצר מעוניין "בהידברות אמיתית ובפתרון המשבר". הממונה על השכר לשעבר: "אין סרט שההסכם ייפתח"

בהודעה משלימה לזו שהגישו היום (ד') לבג"ץ בה הודיעו על הסכמתם לשוב להידברות עם האוצר, מציעים נציגי המתמחים לבחור מתכונת חדשה, לפיה הצדדים יבחרו מגשרים שילוו את השיחות. מטרת המהלך היא להתמודד עם הקשיים שליוו את ההידברות עד כה ולסייע להתגבר על חוסר האמון השורר בין הצדדים.

 

מאבק המתמחים - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

בינתיים, המדינה והמעסיקים עדיין לא מסרו את תשובתם לבג"ץ בנוגע לחזרתם להידברות עם המתמחים, ללא תנאים מוקדמים. בדיון אתמול ציינו נציגי האוצר כי הם אינם מוכנים לפתוח את ההסכם הקיבוצי שנחתם עם ההסתדרות הרפואית.

 

המתמחים בבג"ץ. "אין דרך אחרת" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המתמחים בבג"ץ. "אין דרך אחרת"(צילום: גיל יוחנן)
 

"המתמחים נתנו תשובה חיובית ואני משוכנע שגם האוצר יענה לכך. הממונה על השכר לא יתנגד לנהל איתם משא ומתן כפי שעשה עד הרגע", אמר יוסי קוצ'יק, לשעבר מנכ"ל משרד ראש הממשלה בתקופת כהונתו של אהוד ברק.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

קוצ'יק, ששימש בעבר גם הממונה על השכר באוצר, אמר: "הם יענו לבג"ץ שהם מוכנים להיכנס למשא ומתן ללא תנאים מוקדמים. אני אשתומם אם הממונה על השכר ייתן תשובה אחרת, אבל במשא ומתן האוצר יסרב לפתיחת ההסכם. אם לצורך העניין עושים במדינת ישראל משא ומתן מדיני ללא תנאים מוקדמים, זה אומר שמישהו יסכים להחזיר את הכותל?".

 

הוא הסביר: "האמירה 'ללא תנאים מקדימים' היא תנאי לכניסה למשא ומתן, אבל בו אף צד לא מוכרח לוותר על העקרונות שלו. אני מאמין שאמירת השופט 'ללא תנאים מוקדמים' מכוונת לשני הצדדים, אבל לממונה על השכר אין שום אפשרות לפתוח את ההסכם. הוא רק יכול להוסיף עליו. לכן, הדברים הם כך שאם הממונה על השכר יוסיף על ההסכם זה יהיה רק בהסכמה לדברים נוספים שיתנו הרופאים - אין דרך אחרת".

 

"פתיחת ההסכם - קריאה לאנרכיה"

הממונה על השכר באוצר הדגיש כי ישנם 15 אלף רופאים שעמם נחתם ההסכם הקיבוצי ואף אחד מהם לא מתכחש לו. "לכן עם כל הבעיות שהמתמחים מהמרכז מעלים - זה המצב. בתוך המשא ומתן אני לא רואה שום סרט שהאוצר יפתח את ההסכם".

 

הפגנת המתמחים מרמב"ם, הבוקר  (צילום: תומר צ'ארס) (צילום: תומר צ'ארס)
הפגנת המתמחים מרמב"ם, הבוקר (צילום: תומר צ'ארס)

 

קוצ'יק העריך כי ההידברות בין הצדדים תעסוק בדרכים שונות לשיפור מצבם של המתמחים מהמרכז ובמקביל ייערך גם משא ומתן עם ההסתדרות הרפואית. "אידלמן נמצא כחלק מבג"ץ וכחלק מהמשא ומתן כי האוצר עומד על כך שהוא יימצא שם ושכל המשא ומתן יהיה מול האיגוד המקצועי, עם ההסתדרות הרפואית. זה לא מקרי שהוא תמיד שם, לכן הם ממשיכים לדבר עם ההסתדרות הרפואית שהם האיגוד המוסמך ועם המתמחים. העובדה שהאוצר יגיד שהוא נכנס למשא ומתן ללא תנאים מוקדמים ברורה לדעתי לחלוטין והוא לא ירצה ליצור מצב שהוא פותח את ההסכם", ציין קוצ'יק.

 

הוא הוסיף כי פתיחת ההסכם שנחתם עם הרופאים תהווה תקדים בעייתי בהתנהלות האוצר מול שאר המגזרים. "המתמחים מבקשים דבר שהוא בלתי אפשרי, בעתיד יהיו עוד משאים ומתנים עם מגזרים שונים שהם לא רק רופאים. אם כל פעם קבוצה שלא תהיה מרוצה מההסכם תדרוש לפתוח אותו, זו תהיה קריאה לאנרכיה. לכן לאוצר אין אופציה כזו של לפתוח את ההסכם".

 

"ראש הממשלה חייב להתערב"

גם עו"ד עדי ניב יגודה, מרצה למשפט רפואי ויועץ למוסדות בריאות, סבור שנציגי האוצר ימסרו מחר תשובה חיובית בנוגע לחידוש ההידברות. אולם לטענתו, מי שבסופו של דבר צריך לפתור את המשבר הוא לא אחר משר הבריאות, שבמקרה הנוכחי הוא גם ראש הממשלה.

 

המתמחים והסטודנטים בהפגנה. "ראש הממשלה נדרש להיות שותף" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
המתמחים והסטודנטים בהפגנה. "ראש הממשלה נדרש להיות שותף"(צילום: ירון ברנר)

 

"למתמחים, כמו גם למדינה, אינטרס אחד משותף וברור והוא להימנע מהכרעה שיפוטית בסוגיית צווי המניעה ומהתערבות שיפוטית במשבר במערכת הבריאות. מכאן, כשנוצרה בחסות בג"ץ הזדמנות לחזור למסלול של הידברות, ראוי שגם במשרד האוצר יענה להצעת בית המשפט בחיוב. עם זאת, לאור חוסר האמון העמוק ששורר בין ציבור המתמחים לאוצר, נראה שהתערבותו האישית של ראש הממשלה במשא ומתן היא זו שבכוחה להוביל לפתרון המשבר", הדגיש עו"ד יגודה.

 

"חובתו של ראש הממשלה להתערב במשבר מתעצמת הן בשל עובדת היותו שר הבריאות, והן לנוכח בקשתו ללמוד את הנושא עד לאחר חג הסוכות, תוך שהמתמחים ישהו את התפטרותם", הוא הוסיף, "כעת משחלף פרק הזמן המבוקש נדרש ראש הממשלה להיות שותף מרכזי ופעיל לדיונים שמתקיימים בין הצדדים. בנוסף, באפשרותו של ראש הממשלה, מתוקף תפקידו גם כשר לאסטרטגיה כלכלית לסלול את הדרך לפיתרון ראוי ומהיר. פיתרון שיכול וצריך להגיע מתוך משא ומתן אינטנסיבי ואמיתי, חשיבה 'מחוץ לקופסא' והימנעות 'מעשיית שרירים'".

 

"אין לאוצר יכולת לפתור את המשבר"

לעומת קוצ'יק ועו"ד יגודה, המתמחים דווקא סבורים שנציגי האוצר ישיבו בשלילה להצעה לשוב להידברות ללא תנאים מוקדמים. "הם חושבים שאת ההחלטה של בית הדין לעבודה שאוסרת עלינו להתפטר הם יקבלו שוב בבג"ץ במסגרת זה שהם יגידו שהסכם קיבוצי לא פותחים, וכמו שאני מתרשם הם לא יסכימו כך להידברות", אמר ד"ר אבי גדות, מתמחה בבית החולים איכילוב ואחד מהעותרים.

 

לדבריו, "אם תהיה הידברות כנה ואמיתית אני לא אתפטר רק כדי להגיד התפטרתי. אבל אני לא מוכן להיות במערכת הזאת בתנאים האלה. שופט בית המשפט העליון פנה אלינו בתור העותרים ושאל אם אנחנו מוכנים למשא ומתן, אם כל זה שאין לנו שום סיבה לתת אמון באוצר, אני וחבריי העותרים השבנו שאנחנו מוכנים להידברות בלי תנאים מקדימים, למרות שאני מייצג רק את עצמי. ממה שאני מבין באוצר לא מוכנים להידברות אמיתית, הם אומרים השגנו הישג שטוב לנו אז למה לנו לוותר עליו".

 

בנוסף, ד"ר גדות התייחס לחוסר האמון בין הצדדים והביע פסימית שגם במקרה והם ישובו לדבר, הסיכויים לפתור את המשבר קטנים. "פקידי האוצר לא יצליחו לפתור את המשבר כי אין להם את הרצון והיכולת לכך. כשיש ציבור שלם שהולך להיפגע, ראש הממשלה שאחראי על המערכת הזאת צריך להפסיק לשבת בצד ולחכות שהפקידים יסיימו את המשבר הזה בשבילו, הוא צריך לקום ולפתור את הדברים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתמחים. "נתנו תשובה חיובית"
צילום: תומר צ'ארס
אילן לוין הממונה על השכר באוצר. "יסרב לפתוח את ההסכם"
צילום: גיל יוחנן
נתניהו. "חייב להתערב"
צילום: מרק ישראל סלם / ג'רוזלם פוסט
מומלצים