שתף קטע נבחר

פולין פותחת מחדש את החקירה על פשעי אושוויץ

בשנות ה-80 נסגרו החקירות בניסיון למצוא אנשים שהועסקו במחנות ההשמדה שהוקמו על אדמת פולין. כעת, בעקבות "תקדים דמיאניוק", הוחלט לפתוח את התיקים המאובקים במאמץ לבוא בחשבון עם מי שטרם נתן את הדין על פשעיו

התיקים נפתחים: פולין החליטה אתמול (יום ה') לפתוח מחדש את החקירות סביב פשעים שבוצעו במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו במהלך מלחמת העולם השנייה. זאת, במסגרת מאמץ להעמיד לדין אנשים שהועסקו ב"מלאכת המוות" במחנה בטרם יילכו לעולם.

 

עוד כתבות על פולין וזכר השואה:

 

יותר ממיליון בני אדם, רובם יהודים, נרצחו בשנים 1940-1945 על-ידי הנאצים באושוויץ, והוא היה המחנה ההשמדה הגדול ביותר שהוקם. לפי שעה לא ברור אם בכוונת הפולנים לחקור פשעים שבוצעו במחנות אחרים שהוקמו על אדמתם, כגון: טרבלינקה, סוביבור, חלמנו ובלז'ץ.

  

"איננו שוללים את האפשרות שנמצא אנשים שעבדו באושוויץ-בירקנאו ועודם בחיים. אם יימצאו אנשים כאלה, נוכל להאשים אותם בפשעים נגד האומה הפולנית", אמר פיוטר פיאטק מהמכון הפולני השימור הזיכרון הלאומי. מדובר במכון הממומן מכספי הממשלה הפולנית ויש בידיו סמכויות העמדה לדין עצמאיות.   

 

ארגונים יהודים ברחבי העולם קיבלו בברכה את ההחלטה וציינו כי מעבר לעשיית צדק, לפתיחת החקירות יש גם ערך חינוכי והיסטורי גדול.

 יו"ר מכון ויזנטל, ד"ר אפרים זורוף, ציין כי להחלטת פולין "יש השלכות גדולות" והדגיש כי היא התאפשרה בזכות התקדים שבמסגרתו הוסגר ג'ון דמיאניוק מארה"ב לגרמניה. דמיאניוק הועמד לדין על מעורבות ברצח 28 אלף בני אדם בעת שהועסק כשומר בסוביבור ומשפטו נמצא בשלבי סיום.

 

מרבית המועסקים באושוויץ-בירקנאו נשפטו בפולין אחרי המלחמה, אולם זכו לחנינה ב-1956. בתקופה הקומוניסטית חקרה פולין שוב את הפשעים שבוצעו במחנה, אולם התיקים נסגרו בשנות ה-80 ללא כל תוצאות, הואיל ומשימת תשאול החשודים והעדים המתגוררים בחו"ל היתה מסובכת בימים שבהם נמצאה פולין מאחורי "מסך הברזל". כתב האישום האחרון שהוגש בפולין על מעורבות בפשעי הנאצים היתה ב-2001. הנריק מנייה נשפט לשמונה שנות מאסר על חלקו בפשעים שבוצעו בחלמנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחנה אושוויץ
צילום: EPA
צילום: אופיר הכהן
שער הכניסה לבירקנאו
צילום: אופיר הכהן
מומלצים