היום: הצבעה על המלצות המיסוי של טרכטנברג
כשלושה שבועות לאחר האישור הגורף להמלצות טרכטנברג, תתכנס הממשלה להצביע מחדש על פרק המיסוי. בזמן שחלף בין ההצבעות, הושגה פשרה בין האוצר לתמ"ת שריככה את ההחלטה על ביטול המכסים ושר האוצר החליט לדחות את ההמלצה על העלאת הפרשות מעסיקים לביטוח לאומי
בישיבה שתתקיים בצפת - לרגל פתיחתו המחודשת של בית הספר לרפואה בעיר, שהיה קיים עד לפני 37 שנה - תצביע היום (א') על המלצות ועדת טרכטנברג
בנוגע למיסוי. ההצעות שצפויים חברי הממשלה לאשר כוללות: ביטול התוספות המתוכננות למס על בנזין (20 אגורות לליטר), סולר (40 אגורות לליטר) ופחם (34 אגורות לטון) – מהלך שצפוי להביא להוזלה של תעריף החשמל החל מינואר הבא.
אישור לא מחייב?
אחרי המפלה: דו"ח טרכטנברג אושר בממשלה
אטילה שומפלבי
21 שרים תמכו במסקנות הדו"ח ורק שמונה התנגדו, לאחר שבסיבוב הראשון נחל ראש הממשלה תבוסה פוליטית. מתקציב הביטחון יקוצצו בשנה הבאה 3 מיליארד שקלים. נתניהו קיבל את דרישות ישראל ביתנו, ושריה הצביעו בעד המלצות טרכטנברג
בנוסף יצביעו חברי הממשלה על העלאת מס החברות בישראל ל-25% ועל הקפאת המתווה להפחתת מס הכנסה עד לשנת 2014. כמו כן יעלו לדיון ההצעה להוסיף מדרגת מס חדשה של 2% נוספים לבעלי הכנסות העולות על מיליון שקל לשנה, ההצעה להעלות את המס על רווחי הון מ-20% ל-25% וההצעה להוסיף 2 נקודות זכות במס לגברים עובדים, עבור כל ילד שגילו קטן מ-3 שנים.
עוד יצביעו חברי הממשלה על התכנית לביטול המכסים על מוצרים מיובאים, שמטרתה לעודד את התחרות על מנת להפחית את יוקר המחייה בארץ. ההמלצה המקורית של ועדת טרכטנברג הייתה לבטל את כל המכסים הקיימים בארץ עד לשנת 2013.
ההצעה שתובא היום בפני הממשלה תהיה שונה מהמלצת הוועדה והיא פרי פשרה שהושגה במגעים בין אנשי משרד האוצר, ובראשם המונה על התקציבים גל הרשקוביץ שעמד בראש הצוות החברתי בוועדת טרכטנברג, לבין נציגי משרד התמ"ת והתאחדות התעשיינים.
על פי הפשרה, יהיה ביטול מיידי של המכסים על מוצרים מיובאים שאין להם תחרות מצד יצרנים מקומיים. במקרים שבהם יש ייצור מקומי מתחרה, יופחתו המכסים בחצי ובאופן מדורג – 25% מהמס יופחת ב-2012, 10% ב-2013 ועוד 15% ב-2014.
המשך יישום התכנית לביטול המסים יהיה כפוף להשגת הסכמי סחר חופשי עם המדינות המייצאות את המוצרים שהמכס עליהם מועמד לביטול. כך תישמר יכולתה של ישראל להתמקח עם מדינות אחרות על ביטול המכסים בתמורה לביטול המכס על מוצרים ישראלים שמיוצאים לאותן מדינות.
בנוסף, צפוי שר האוצר, יובל שטייניץ, להציג הטבה נוספת לתעשיינים, על רקע החששות למיתון מתקרב בשל המצב כלכלי הקשה באירופה. שטייניץ החליט לדחות בשנתיים את יישום ההמלצה של ועדת טרכטנברג להעלות את הפרשות המעסיק לביטוח לאומי על משכורות הגבוהות מ-60% מהשכר הממוצע מ-5.9% ל-7.5% על מנת להקל על המעסיקים. משמעות דחיית ההצעה היא שהמדינה תוותר על פוטנציאל להכנסות של כ-1.3 מיליארד שקל בשנה.
בסיכום כללי, תצביע היום הממשלה על החלטות שיגרמו לאובדן הכנסות של כ-6 מיליארד שקל למדינה בשנת 2012. מנגד, תאשר הממשלה צעדי מיסוי שיוסיפו למדינה הכנסה של כ-6.3 מיליארד שקל באותה שנה.
שר האוצר אמר אתמול כי ההצבעה על צעדי המיסוי החדשים היא "צעד חשוב נוסף להפחתת יוקר המחיה והקלה על הצרכן. החלטנו לשוב ולהוביל הפחתת מכסים, חלקם באופן מיידי וחלקם באופן מדורג". בנוגע לתיקונים שנערכו בהמלצות, אמר שטייניץ כי "חשוב לנקוט צעדים אלה בזהירות ולאפשר לתעשייה ולשוק התעסוקה להסתגל לשינויים ולהתמודד מבעוד מועד עם המכסים המופחתים".
את הישיבה ייפתח ראש הממשלה, בנימין נתניהו. בסביבתו של ראש הממשלה אמרו אמש, כי הוא צפוי להדגיש את החשיבות שבשמירה על המשמעת התקציבית, במיוחד על רקע משבר החובות באירופה.
ההצבעה על צעדי המיסוי תהיה הראשונה בסדרה של ישיבות ממשלה, שבהן ידונו השרים בחלקים שונים של דו"ח ועדת טרכטנברג. זאת, לאחר שעיקרי ההמלצות אושרו לפני כשבועיים כמקשה אחת.
מהשינויים הקלים שכבר צצו בפרק המיסוי (הפשרה עם התעשיינים וביטול העלאת הפרשות מעסיקים) ניתן ללמוד כי אותה הצבעה על עיקרי ההמלצות לא הייתה מחייבת במיוחד, והמלצות טרכטנברג עוד יעברו שינויים והתאמות בדרך משולחן הממשלה למליאת הכנסת.
פורסם לראשונה 29/10/2011 18:30
נתניהו וטרכטנברג
צילום: מרק ישראל סלם
מומלצים