לא לומדים בדרום: "מעדיפים שהילדים יהיו בבית"
הורים חוששים שהאזעקה תתפוס את הילדים בדרך לבית הספר. יו"ר הוועד בבאר שבע: "הם יותר חשובים מעוד יום לימודים". הסטודנטים בדרום יחכו לפחות עוד יום כדי לפתוח שנה
200 אלף תלמידים בדרום לא הולכים לגנים, למעונות ולבתי-הספר, ולגדולים אין אוניברסיטה ומכללות: ביישובים עד 40 ק"מ מהרצועה לא יתקיימו היום (א') לימודים. גם המוסדות האקדמיים, בהם אוניברסיטת בן גוריון ומכללת ספיר - יושבתו, בשל המצב הביטחוני. עם זאת, בשדרות ובמועצה האזורית שער הנגב יתקיימו הלימודים כמתוכנן במרחבים המוגנים. במתקפת הרקטות במוצאי שבת נהרג באשקלון תושב העיר משה עמי וכמה נפצעו בגן-יבנה, אשקלון ואשדוד.
מיכל אפלבאום מבאר-שבע, אם לשלושה ילדים בני 8, 6 ושנתיים, אמרה שתישאר בביתה עם הילדים. "יש את הרוגע שהילדים איתי ושהם לא יהיו בדרך לבית ספר באמצע אזעקה, יש לי גם מזל שאני לא אעבוד ביום ראשון, כי אחרת הייתי צריכה למצוא פתרון אחר". היא סיפרה כי גם חברותיה, העדיפו שילדיהן יהיו בבית: "לא היתה אמנם אזעקה בבאר שבע, אבל הילדים בחרדות והם יישנו בממ"ד הלילה. זה החזיר אותנו אחורה לכל הבומים ולכל מה שהיה".
יו"ר וועד ההורים העירוני בבאר שבע, אבנר ביטון, הביע תקווה כי ההסלמה הנוכחית תסיים במהרה: "אני חושב שעם הסבב הנוכחי, לאחר מה שקרה באשדוד ואשקלון, אין טעם לקיים לימודים. הילדים יותר חשובים מעוד יום לימודים. לא מזמן הילדים חזרו מחופש של שבועיים. עדיף שלא יהיה להם מה לעשות, מאשר שייקלעו לאזעקה בזמן הלימודים. בבית יותר בטוח, ובחלק גדול מהבתים יש ממ"דים. עדיף שיהיו בקרבת מבנה מאשר בדרך לבית ספר".
אביבית סימני, יו"ר ועד הורים באשקלון, אמרה : "אנו תומכים בהשבתה וסברנו מלכתחילה שאין לקיים לימודים לאחר הירי על העיר. היום תתקיים הערכת מצב ואנו מקווים שגם ההחלטות הבאות יתקיימו בשיתוף פעולה עם ההורים. ברור שבהסלמה הנוכחית אי אפשר לקיים לימודים".
לגבי מיגון מוסדות החינוך באשקלון, אמרה סימני כי היא מקווה עדין שהמיגוניות שהובטחו לעיר יגיעו. אחד מחברי הוועד אמר: "לצערנו הרב גם ההבטחה להעביר מיגוניות למוסדות החינוך טרם מומשה. יש לנו תחושה שהיא לא תמומש בזמן הקרוב. במצב כזה ברור שאי אפשר לקיים לימודים, אנחנו חושבים שראש העיר צריך ללחוץ בנושא המיגוניות ולא להרפות".
גם באשדוד לא התקיימו לימודים. יו"ר ועד ההורים, קלמו ברבי, אמר: "זה מהלך שאנחנו כמובן תומכים בו. אני שמח שראש העיר קיבל את ההחלטה, אבל לצערנו הרב מדובר בשיגרה שאסור להסכים לה וצריך למצוא לה פתרון. כל פעם שיש הסלמה כזו זה משפיע על הילדים וכמובן על ההורים שצריכים להשאר עם הילדים. אנחנו חושבים שהממשלה צריכה לשים סוף לדבר הזה כי אי אפשר להפסיק עוד פעם את הלימודים ולחזור לאותה שגרה". הוא אמר כי יש למגן את מוסדות החינוך בעיר.
"לא משנה מתי מתחילים ללמוד"
מי שעוד לא יגיעו לספסל הלימודים הם הסטודנטים באוניברסיטת בן-גוריון, שהיו אמורים לפתוח את שנת הלימודים תשע"ב. אורי מוריס, סטודנט להנדסת מכונות, אמר: "חבל שזה עוד פעם התחיל. קיווינו שתהיה לנו שנה בלי בלגנים, ועד שאין שביתה של הסטודנטים או של המרצים, קיווינו שהכל ירוץ חלק וחבל שזה שוב התחיל. אבל אנחנו מורגלים. אני לא חושש במיוחד".
"אני לא מאוכזבת שאין לימודים", אמרה הסטודנטית נאוה כהן. "האמת היא שהמצב הביטחוני לא מפחיד אותי. הוא רק מבאס קצת. אבל בטח ביום שני כבר נחזור לשגרה. קיבלנו הארכה של יום לחופש. יש אלוהים". יאן, סטודנט להנדסת מכונות, הביעה תמיכה בהחלטת פיקוד העורף וראשי הרשויות בדרום: "זו החלטה הגיונית לא לקיים לימודים. אבל זה לא ממש משנה לי מתי מתחילים הלימודים".
אורי בן-דוד, סטודנט מהמחלקה להנדסה, הביע אכזבה מדחיית פתיחת שנת הלימודים: "בדיוק כשאנחנו מתחילים את השנה מתחילים הגראדים. אני רציתי מאוד להתחיל ללמוד. אני לא אוהב את המצב הזה. הרבה סטודנטים שאני מכיר פשוט
לא הגיעו בגלל המצב. הם שמעו שיש בלגן ופשוט לא הגיעו לבאר שבע ונשארו במרכז או בצפון. הרבה זמן כבר לא שמענו אזעקה, אז אם תהיה שוב אתחיל להילחץ. אין לנו בדירה שאנחנו שוכרים מקום מוגן, רק חדר מדרגות".
ויש כאלו באוניברסיטת בן-גוריון, שמוטרדים מדברים אחרים. אסף בונדי, חבר בסגל הזוטר באוניברסיטת בן גוריון במחלקה לסוציולוגיה, אמר: "אני בעיקר חושש מהמשא ומתן של הסגל הזוטר, לא מהמצב הביטחוני. זה בעיקר מעצבן, שככה מנהלים את מדיניות החוץ של ישראל, שארגוני טרור ומדיניות ימנית היא זו המנהלת את לוח הזמנים שלנו. אני דווקא לא חושב שצריך להשבית את הלימודים, אלא לקיים שגרת חיים".