שתף קטע נבחר

 

הפלסטינים מבקשים להצטרף לעוד 16 ארגוני או"ם

יממה לאחר הקבלה כחברה מלאה באונסק"ו, סאיב עריקאת חוגג "ניצחון לשלום ולאנושות כולה", ומזהיר את ישראל: "עוד תהיו הרשות היחידה בין הירדן לים". בז'נבה מכינים הדיפלומטים הפלסטינים בקשות קבלה למוסדות בינלאומיים נוספים

קבלת הרשות הפלסטינית כמדינה חברה באונסק"ו הוא הישג שישראל צריכה לשמוח עליו - כך לפחות גורס היום (ג') סאיב עריקאת, ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני. "זה ניצחון לשלום וניצחון לאנושות כולה", הדגיש, תוך שהוא מאיים: "ישראל יכולה למצוא את עצמה כרשות היחידה בין נהר הירדן לים". נציגים פלסטינים אחרים הדגישו שזו רק ההתחלה.

 

משבר אונסק"ו - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

בשיחה עם ynet, אמר עריקאת כי הוא "פלסטיני שנולד בעיר העתיקה ביותר בעולם - יריחו, ולכן טבעי הוא שפלסטין תהיה חברה באונסק"ו. ישראל היתה צריכה לשתף פעולה איתנו בעניין הזה, אבל היא בחרה בהתנחלויות ולא בשלום". עריקאת ביקר גם את התנהלות ארצות הברית בנושא, והביע אכזבתו מכך שהממשל האמריקני הפעיל סנקציות נגד ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם. "ארצות הברית הרי אומרת שהיא בעד פתרון שתי המדינות - אז מדוע שלא לקבל אותנו לארגון?", תהה.

 

מחיאות כפיים לפלסטין, אתמול בכינוס אונסק"ו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחיאות כפיים לפלסטין, אתמול בכינוס אונסק"ו(צילום: EPA)
 

הודעת אונסק"ו הובילה להערכת מצב בישראל באשר לאפשרויות התגובה למהלך. בעוד שר החוץ, אביגדור ליברמן, הציע לנתק קשרים ישראלים עם הארגון, אמרו גורמים מדיניים בכירים בירושלים כי ישראל עשויה להגיב למהלך באמצעות מתן אישורי בנייה באזורים "רגישים". ההחלטה עוררה זעם גדול גם בוושינגטון, ומחלקת המדינה האמריקנית הודיעה בעקבותיה כי תפסיק מיד את הסיוע לארגון ולא תעביר תרומה בסך 64 מיליון דולר, שהיתה אמורה לעבור אליו בחודש הבא.

 

"ישראל חייבת להבין שהאיומים שלה לא יעבדו", אמר עריקאת. "האיומים מצד אחד, והקריאה למשא ומתן מצד שני לא מועילים. החודש ציינו עשרים שנים לוועידת מדריד - ישראל מעוניינת שהמשא ומתן הזה יימשך לנצח. כך שמיר אמר אז בקמפ דיוויד וכעת נתניהו מקשיב לו".

 

בינתיים בז'נבה, אמר הנציג הפלסטיני למוסדות האו"ם כי הצירוף לאונסק"ו "יפתח את הדלת" לחברות מלאה ב-16 ארגונים וסוכנויות או"ם אחרים. הנציג, איברהים חרישה ציין כי הדיפלומטים הפלסטינים כבר מכינים את בקשות הקבלה, אך לא פירט לאילו ארגונים. בעבר עלה חשש בישראל מאפשרות צירוף פלסטין לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, אך נראה שזה לא אמור לקרות - לפחות לא עד מסקנות מהמהלך במועצת הביטחון.

 

גורם פלסטיני רשמי אמר ל-ynet כי בין הארגונים המדוברים ארגון הבריאות הבינלאומי (WHO), ארגון הסחר הבינלאומי (WTO) ואיגוד הטלקומיניקציה הבינלאומית (ITU). הוא דווקא ציין כי הקבלה לאונסק"ו לא השפיעה, וזהו חלק מתוכנית סדורה.

 

שר האוצר, יובל שטייניץ, הגיב למהלכים המדיניים ואמר כי "על ישראל לעצור תקציבים המועברים לאונסק"ו ולרשות הפלסטינית. זה יהיה מוזר להמשיך להעביר תקציבים לארגון כשארצות הברית הפסיקה את התשלומים", הדגיש. "אם הרשות ממשיכה בהתנהלותה, אסור שתצפה מאיתנו לשיתוף פעולה".

 

אבו מאזן: העולם לצדנו

בשיחה הבוקר, עריקאת גם הזכיר את דעתו כי "המצב הנוח הזה - בו הרשות אינה מדינה, אך היא זו שמושלת על הפלסטינים - לא יימשך לנצח. נתניהו חייב להבין שאנחנו לא נמשיך ככה. הרשות הפלסטינית הוקמה כגוף שיוביל את הפלסטינים ממצב של כיבוש למצב של עצמאות, אני לא מאיים שהרשות תפורק, אבל ישראל יכולה למצוא את עצמה כרשות היחידה בין נהר הירדן

לים", הצהיר עריקאת תוך שהוא מדגיש כי אינו רומז על פירוק הרשות הפלסטינית.

 

אתמול התייחס גם הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, לנושא, ואמר כי "ההצבעה הזאת היא למען השלום". אבו מאזן הדגיש את תמיכתה של הקהילה הבינלאומית בזכויות הלאומיות הפלסטיניות ובראשם הזכות להקים מדינה עצמאית, והוסיף כי "העולם עמד לצידם של הפלסטינים, ההצבעה הזאת אינה נגד אף אחד".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף יאיר אלטמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סאב עריקאת. "האיומים לא יעבדו"
צילום: AFP
מדינה חדשה באונסק"ו, אתמול
צילום: EPA
מומלצים