שתף קטע נבחר

 

לב זהב: פוטין העניק פרס כספי לעיתונאי שהוכּה

מיכאיל בקטוב הוכה ב-2008 עד אובדן הכרה לאחר שחקר שחיתות בפרבר המוסקבאי חימקי. מאז הוא סובל מנזק מוחי ומרותק לכיסא גלגלים. הענקת הפרס על סך 32 אלף דולר מפתיעה לאור העובדה שבקטוב היה מבקר חריף של רה"מ הרוסי

ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין, העניק פרס בסך 32 אלף דולר לעיתונאי שהוכה בשנת 2008 עד אובדן הכרה לאחר שחקר שחיתות בפרבר המוסקבאי חימקי. כך דיווח היום (ים ד') ה"ניו יורק טיימס" האמריקני.

 

רוסיה בכותרות:

 

הענקת הפרס מפתיעה לאור העובדה שהעיתונאי, מיכאיל בקטוב, ידוע כמבקר חריף של משטרם של פוטין ונשיא המדינה דמיטרי מדבדב. מקרה התקיפה של בקטוב עורר בזמנו סערה גדולה בעולם וסימל את התרבות הרוסית של אי הענשת אנשים שתוקפים עיתונאים ומבקרי משטר.

 

משמיעים קול. הפגנת אופוזיציה נגד הנשיא מדבדב ורה"מ פוטין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
משמיעים קול. הפגנת אופוזיציה נגד הנשיא מדבדב ורה"מ פוטין(צילום: EPA)

 

בקטוב מתח ביקורת על מיזם כריתת עצים שנוי במחלוקת ברוסיה ועיתונו תמך בפעילות ציבורית להצלת יער מקומי שנועד לכריתה כדי לפנות דרך לכביש במימון ממשלתי. בשל דעותיו הוא הוכה בידי תוקפים אלמונים. מאז התקיפה הוא עבר כמה ניתוחים שכללו כריתת חלק מרגלו ושלוש מאצבעות ידיו, סובל מנזק מוחי ומרותק לכיסא גלגלים.

 

מי לא יגיע לקבל את הפרס?

בקטוב היה אחד מתוך עשרה אנשים שקיבלו פרס כספי מידי פוטין עבור "מצוינות בעיתונות המודפסת". כל זוכה קיבל לידיו פרס כספי במזומן בסכום של כמיליון רובל, כ-32 אלף דולרים.

 

בעבר, פרסים דומים מסוג זה הלכו בעיקר לעיתונאים שהביעו תמיכה בקרמלין, ואילו הפעם הם הלכו לכמה עיתונאים שמבקרים את המשטר. צעד זה מצד פוטין נועד ככל הנראה לענות לטענות שעיתונאים מסתכנים בכך שהם קוראים תגר על השלטונות.

 

רוסיה ידועה כמקום מסוכן ביותר לעיתונאים. פוטין ומדבדב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רוסיה ידועה כמקום מסוכן ביותר לעיתונאים. פוטין ומדבדב(צילום: רויטרס)

 

אחד ממקבלי הפרס על מצוינות בעיתונות, עורך העיתון "מסביב לעולם" סרגיי פרחומנקו, כינה את הענקת הפרס לבקטוב "מעשה ציני לחלוטין". לדבריו, "האנשים שהטילו בו מום עדיין חופשיים, וכמה מהם מחזיקים במשרות פוליטיות חשובות". פרחומנקו עצמו אמר כי הוא אינו מתכוון ללכת לאסוף את כספי הפרס. "אני אדם מבוגר. הם לא יכולים למשוך אותי לשם בחבל", הוא אמר.

 

בשנים האחרונות ידועה רוסיה כאחת המדינות המסוכנות ביותר בעולם עבור עיתונאים. לשם דוגמה, בשנת 2006, העיתונאית אנה פוליטקובוסקיה נורתה למוות מטווח קצר בפתח ביתה במוסקבה - כדור אחד נורה נורה לראשה ושלושה נורו לגופה. פוליטקובסקיה עוררה את חמתם של השלטונות הרוסיים בשל כתבותיה שחשפו עוולות, התעללות והפרות זכויות אדם שהתבצעו בצ'צ'ניה.

 

מתנגדי המשטר טענו כי הקרמלין אחראי לרצח העיתונאית - טענה שזכתה להכחשות נמרצות. הרצח עורר במערב חשש לשלומם של עיתונאים ומבקרי הקרמלין, והחריף את המתיחות בין ממשלתו של נשיא רוסיה דאז ולדימיר פוטין לבין המערב.

 

בחודש מאי האחרון הודיעה רוסיה כי עצרה בצ'צ'ניה את החשוד העיקרי ברצח המבקרת החריפה של הקרמלין, רוסטם מחמודוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ענה למבקריו. פוטין
צילום: AP
הקרמלין פוגע בעיתונאים? מדבדב
צילום: AFP
צילום: איי אף פי
רוצחיה לא הובאו על עונשם. פוליטקובסקיה
צילום: איי אף פי
רצח את פוליטקובסקיה. מחמודוב הצ'צ'ני
מומלצים