דיווח: בריטניה מאיצה ההכנות לתקיפה באיראן
"גרדיאן" דיווח כי איראן עלולה לסיים עד סוף 2012 תהליך של הסתרת מתקניה הגרעיניים בבונקרים החסינים למתקפות טילים. עקב כך מתקצר לשנה לוח הזמנים לתקיפה וייתכן שאובמה ייאלץ לקבל החלטה בנושא לפני הבחירות. שר הביטחון ברק שוהה בלונדון. הרמטכ"ל גנץ אירח השבוע את מקבילו הבריטי
האם זו הסיבה שהובילה לעיסוק הרב באיום האיראני בימים האחרונים? העיתון הבריטי "גרדיאן" דיווח הערב (יום ד') כי איראן תסיים להעביר בתוך שנה את אמצעיה הגרעיניים לבונקרים ממוגנים שיוציאו ככל הנראה את העוקץ מתקיפה אפשרית על מתקניה. גורמי ביטחון בלונדון מסרו לעיתון כי המידע מעיד כי "חלון ההזדמנויות הולך ונסגר" ולכן על בריטניה להאיץ את ההכנות לאפשרות של תקיפה מערבית עוד לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב בנובמבר 2012.
האיום האיראני - כתבות אחרונות ב-ynet:
- גורם בכיר: ברק הכניס לטירוף ופגע בביטחון
- רמטכ"ל איראן: "עונש מפתיע" לתקיפה ישראלית
- ניסוי בטיל הסעיר תושבים מרעננה עד שדרות
- בגין: הדיון על איראן - הפקרות. יש מעשה נבלה
שר הביטחון, אהוד ברק, נמצא בימים אלה בלונדון ונועד הערב עם היועץ הבריטי לביטחון לאומי. ברק הגיע ללונדון לביקור שהוגדר "מתוכנן מראש" ובמהלכו ייפגש עם בכירים נוספים במערכת הביטחון הבריטית. עוד נודע כי רמטכ"ל צבא בריטניה, הגנרל דיוויד ריצ'רדס, ביקר השבוע בישראל כאורחו של הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ.
על-פי הדיווח, במשרד ההגנה בלונדון התגבשה הדעה כי וושינגטון עשויה לקדם תוכניות לתקיפת המתקנים בטילים מהאוויר ומהים והדגישו כי אם ארה"ב תלחץ בנושא - היא תקבל סיוע בריטי לכל משימה. כחלק מההכנות, מתכוון צבא בריטניה לבחון בחודשים הקרובים היכן לפרוש את ספינות וצוללות הצי המצוידות בטילי שיוט מסוג טומהוק לטווח של 800 מייל. לדבריהם, אין כוונות לפלוש קרקעית לאיראן אולם נעשות הכנות לשימוש בכוחות מיוחדים. הגרדיאן מסתמך בדיווחו על שיחות שקיים בשבועות האחרונים עם גורמים בפוליטיקה הבריטית וגורמי ביטחון. אותם גורמים אמרו כי "אחרי המהפכה בלוב, איראן שוב נמצאת במוקד הדאגה הדיפלומטית".
חישובי הזמנים משתנים
לדברי הגורמים, לנשיא ארה"ב אובמה אין כל רצון לצאת לפעולה צבאית נרחבת באיראן לפני הבחירות בנובמבר. עם זאת, הם הזהירו כי "חישובי הזמנים" עלולים להשתנות עקב התגברות הדאגה במערב כתוצאה מהמידע שנאסף על התוכנית האיראנית ועקב העמדות הלוחמניות הנשמעות מטהרן. גורם בכיר בלונדון אמר כי המשטר האיראני הפגין "יכולת עמידות מפתיעה" לנוכח הסנקציות ומפגין קו לוחמני. "איראן אגרסיבית שוב ואיננו יודעים בדיוק מדוע" אמר הגורם ורמז בין היתר לניסיון ההתנקשות בשגריר סעודיה בוושינגטון.
בנוסף, לדברי הגורמים נראה כי איראן הצליחה להתאושש בצורה טובה מאוד מהנזק שגרמה תולעת המחשבים "סטוקסנט" לצנטריפוגות שלה, ואלה שבו לפעילות תקינה ואף יותר מכך. ממשלת בריטניה עודכנה במידע לפיו איראן העבירה צנטריפוגות מתקדמות יותר למתקן התת קרקעי שלה סמוך לעיר קום. החשש, כך על-פי הדיווח, הוא שהצנטריפוגות החדשות הורדו לבטן האדמה ושום תקיפה אווירית לא תוכל לפגוע בהן.
גורם אחר, המעורה בנעשה בצבא בריטניה, הזהיר כי בשנה הקרובה עלולה איראן להסתיר את כל האמצעים הדרושים לה כדי להמשיך בהעשרת האורניום בבונקרים ממוגנים מתקיפה אווירית. "אחרי השנה הקרובה לא נוכל להיות בטוחים עוד שהטילים שלנו מסוגלים לפגוע בהם. החלון נסגר ובריטניה צריכה להתכונן בצורה נבונה. האמריקנים יכולים לעשות זאת לבד אבל הם לא, ולכן עלינו לצפות לכך שנידרש לסייע. חשבנו שזה יחכה לאחרי הבחירות, אבל כעת איננו בטוחים. לאובמה יש החלטה גדולה לעשות בחודשים הקרובים כי הוא עומד לפני בחירות". גורם אחר הוסיף: האביב הבא עלול להיות זמן של קבלת החלטות".
היערכות גם בישראל
גם בישראל נערכים. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, פועל בימים האחרונים לגיבוש רוב בקבינט לתמיכה במתקפה על מתקני הגרעין האיראניים.
גורמים בירושלים אמרו לרשת "סקיי" כי ברק ושר החוץ ליברמן תומכים במתקפת מנע, אולם לפי שעה קיים רוב דחוק המתנגד לה מחשש להתלקחות אזורית. נתניהו וברק עצמם התבטאו בימים האחרונים בתקיפות לנוכח האיום האיראני
הבוקר ביצעה מערכת הביטחון ניסוי בשיגור טיל בליסטי מבסיס פלמחים במה שנתפס כמסר למשטר האייתוללות בטהרן. בצהריים נודע כי טייסות קרב של חיל האוויר ערכו אימון ממושך שהסתיים לפני כמה ימים באזור סרדיניה שבאיטליה. בצה"ל אישרו כי האימון כלל כמה תרגולים ותרחישים של תקיפה למרחקים ארוכים וכן תדלוק.
בשבוע הבא צפויה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לפרסם דו"ח על התקדמות תוכנית הגרעין האיראנית. מומחה הגרעין, ד"ר אפרים אסכולאי, אמר ל-ynet כי "הציפייה היא שהדו"ח יביא פרטים לגבי פרויקט הגרעין האיראני ואולי אף הוכחות לכך שאיראן לא רק מייצרת אורניום מעושר, אלא גם עושה ניסויים בראשי קרב ורכיבים נוספים המשמשים לפיתוח נשק גרעיני. אך שהמידע שמייחלים לו אינו חדשה מרעישה. מי שקורא את הדוח"ות של הסוכנות בשנים האחרונות מוצא רמזים ועדויות להוכחות האלה. מי שרוצה להבין אותם כבר הבין מזמן".
לדברי אסכולאי, חשיבותו של הדו"ח הוא "פרסומו בניגוד לעמדתן של סין ורוסיה, דבר שעשוי להעניק דחיפה לאלה שחפצים בהחמרת הסנקציות כחלק מרטוריקה מתגברת". ואכן, גורמים בווינה הדגישו היום כי ההסתייגות הרוסית והסינית מהדו"ח המתקרב עלולה לסבך את רצון המערב לנצל את המומנטום להחרפת הסנקציות. במוסקבה ובבייג'ינג חוששים כי הדו"ח "ידחוף את איראן לפינה" ויבטל כל סיכוי לפתור את הסכסוך עמה באמצעות דיאלוג. "הרוסים במיוחד מנהלים קמפיין די מאומץ בנושא", אמר דיפלומט מערבי לסוכנות הידיעות רויטרס.
Read this article in English