שתף קטע נבחר
 

התקבצויות של ראשית נובמבר

יגאל פת-אל מגיש מדריך שבועי לצפייה בשמיים: הירח יתקבץ עם צדק, כוכב חמה עם נגה, ואפילו תחנת החלל הבינלאומית תברך לשלום מרחוק ותזכיר לנו כי העתיד שייך לסינים

מפגש ראשון

השבוע תראינה כמה התקבצויות במערכת השמש שלנו. ההתקבצות הראשונה תופיע ביום רביעי ה-9 בנובמבר. בתחילת הערב, ייראה הירח הכמעט מלא כשהוא חולף כ-5 מעלות צפונית לכוכב הלכת צדק, שמצוי כעת סמוך לניגוד שלו.

 

אף על פי שהירח מצוי צפונית לצדק, בעת שקיעת השמש, מעט אחר הזריחה של שני הגופים, ייראה הירח משמאלו של צדק. הסיבה לכך היא שכאשר אנו מביטים לכיוון מזרח, בגובה האופק, כיוון צפון הוא לצד שמאל וכיוון דרום הוא לצד ימין. לכן כאשר אנו מביטים לכיוון דרום, בגובה האופק, הצפון יהיה על קו המאונך לאופק הדרומי.

 

מי שיעקוב אחר שני הגופים במשך כמה שעות, עד שעה 11 בלילה, יראה את הירח מעל צדק. בשעה זו הן הירח והן צדק מצויים בדיוק בכיוון דרום, והקו צפון-דרום נמתח במאונך לאופק הדרומי (יש לזכור גם שהירח נע בשעות אלה מעט מזרחה במסעו על פני כיפת השמים).

 

בעת השקיעה של שני הגופים, עם עלות השחר, הירח ישקע בנקודה המצויה מימינו של צדק. במשך 12 שעות הירח יבצע מעין חצי סיבוב סביב צדק, זאת משום שמערכת הקואורדינטות השמימית אינה מתלכדת עם המערכת האזימוטלית (המושתתת על האופק הנראה) שלה אנו מורגלים. ההתקבצות בין שני גופים בהירים ובולטים אלה היא דוגמה מצוינת הממחישה את מערכת הקואורדינטות השמימית.

 

מפגש שני

התקבצות שניה, מעניינת גם כן, תופיע בין שני כוכבי הלכת הפנימיים, כוכב חמה ונוגה הזוהר, יחד עם הענק האדום אנטרס שבקבוצת עקרב. כשלושת רבעי השעה לאחר השקיעה ייראה נוגה, הבולט מאוד על רקע שמי הדמדומים, בכיוון דרום מערב. חדי העין יוכלו להבחין בכוכב חיוור יותר המצוי ממש מתחתיו - זהו כוכב חמה.

 

בהמשך הקו, ייראה כוכב אדמדם. זהו העל-ענק האדום אנטרס, הכוכב הראשי בקבוצת עקרב. כדאי בהחלט לסרוק את האיזור מתחת לנוגה במשקפת שדה. ככל שהדמדומים יעצימו, יתעצם המראה.

 

שני כוכבי הלכת מצויים בצדו המרוחק של מסלולם מאיתנו: כוכב חמה במרחק של כ-165 מיליון ק"מ ונוגה במרחק של כ-260 מיליון ק"מ. אנטרס, שהוא כוכב שבת, מצוי במרחק הגדול פי מיליוני פעמים – כ-600 שנות אור מאיתנו.

 

אנטרס הוא אחד הכוכבים הגדולים המוכרים לנו: על-ענק אדום, מצב שאליו השמש תגיע בעוד כמה מיליארדי שנים כאשר תמצא בשלבי גסיסתה (אם כי בסדר גודל קטן יותר, כיוון שמסתה קטנה מזו של אנטרס הגדולה בערך פי 10).

 

מעברים של תחנת החלל הבינלאומית

במוצאי שבת ה-5 בנובמבר תחנת החלל תגיח מכיוון צפון מערב בשעה 17:03 ותנוע לכיוון כוכב הלכת צדק כ, שהיא חולפת דרומית לו ונכנסת לצל כדור הארץ בשעה 17:11 מכיוון מזרח.

 

מעבר נוסף ייראה ביום ראשון, 6 בנובמבר, בשעה 17:42 מכיוון צפון מערב. התחנה תנוע קרוב מאוד לכוכב הבהיר אלטאיר בקבוצת נשר בשעה 17:47 ותכנס לצל כדור הארץ בשעה 17:51 מכיוון צפון מזרח.

 

ואם בתחנות חלל עסקינן, כדאי לשים לב להתפתחות המואצת של תוכנית החלל הסינית. ב- 29 בספטמבר 2011 שוגר הרכיב שאמור להכין את הבסיס לתחנת חלל סינית מאוישת – טיאנגונג 1.

 

לפני כמה ימים, ב-31 באוקטובר, שוגרה הכמוסה שנז'ו 8, שאמורה לבצע נסיונות עגינה אוטומטיים בטיאנגונג 1 - כל זאת לקראת ניסיונות שיגור מאוישים שיובילו לבניית תחנת חלל סינית, בשיגור המאויש המתוכנן של שנז'ו 9 בשנה הבאה.

 

הכלכלה הסינית המתייצבת בימים אלו להצלת הכלכלה האירופאית והעולמית, מחזיקה מן הסתם גם במשאבים לתוכניות חלל גרנדיוזיות ושאפתניות, ועתה אנו נוכחים לדעת שגם הידע הטכנולוגי לא חסר לסינים.

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2011 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים