דו"ח סבא"א נגד איראן: "הוכחה שישראל צדקה"
מומחים שעקבו אחרי תוכנית הגרעין האיראנית לא הופתעו מהדו"ח, אך מעריכים שהוא יסייע בגיוס הקהילה הבינלאומית. "יהיה קשה לדחוק הצידה את הדו"ח", אמרה ד"ר אמילי לנדאו. ד"ר מוטי קידר: ייתכן שהחשש ממתקפה יוביל לקריסת איראן
הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) פרסמה אמש (יום ג') את הדו"ח החריף והמפורט ביותר שלה נגד איראן והציגה שורת ראיות המצביעות על כך שהרפובליקה האיסלאמית פועלת לפיתוח נשק גרעיני, תוך הונאה של הקהילה הבינלאומית. מה בדיוק חדש בטענות הללו, ואיך הן ישפיעו על המאבק באיום הגרעין?
דו"ח סבא"א - כל הדיווחים והתגובות:
גורם אמריקני: לא נטיל סנקציות על הנפט האיראני
איראן על דו"ח הגרעין: "חוזר על טענות הציונים"
רוסיה: הדו"ח נועד לפגוע בסיכוי לפתרון דיפלומטי
דו"ח הגרעין: הישג מרשים לפני תקיפה אפשרית
איראן לא מודאגת: "ישראל מאיימת ולא פועלת"
סבא"א טוב, סבא"א רע: המצרי שעצם עין מאיראן
לצפייה בדו"ח המלא של סוכנות הגרעין
"הנתונים שהתפרסמו בדו"ח היו ידועים לקהילות המודיעין הגדולות בעולם כבר זמן רב, אבל המשמעות של הדו"ח היא שבעצם בפעם הראשונה גוף מקצועי בלתי תלוי נותן לכך חותמת רשמית", הסביר ד"ר מוטי קידר, מרצה במחלקה הערבית ומנהל המרכז לחקר המזרח התיכון והאיסלאם באוניברסיטת בר אילן.
"מבחינת ישראל המשמעות של הדו"ח היא ש'צדקנו במה שאמרנו לעולם', ומבחינת האמריקנים, זה מטיל עליהם ביתר נחרצות את החובה לפעול בצורה רצינית ולא עוד פעם הטלת סנקציות שלא מועילות", אומר ד"ר קידר. "עם זאת, נראה כי האמריקנים נעים בחוסר שקט מהמצב, שכן אם הם היו באמת רוצים לפעול אז כבר היו יכולים לצאת לפעולה אתמול ולא באמת היו צריכים להמתין לתוצאות הדו"ח".
לדברי ד"ר קידר, פרוייקט הגרעין מהווה עבור האיראנים מעין "תעודת ביטוח" שנועדה להבטיח שהעולם יפסיק להתערב בענייניהם הפנימיים. "דו"ח מסוג זה בהחלט יכול להרתיע אותם, שכן כעת ערוותם לכאורה נחשפה בעיני הציבור והם למעשה נמצאים בסכנת מתקפה מערבית", הוא אומר, "מנגד, לעתים דווקא כאשר דוחקים אדם לפינה, הוא מתנהג בצורה לא רציונלית ובמקום להרגיע את השטח הוא מלהיט עוד יותר את התבערה. יש לקוות שכעת החשש למתקפה מערבית יביא להגברת המאבקים הפוליטיים במדינה בין הקבוצות האתניות השונות שיילחמו אחת בשנייה ויביאו לקריסה פולטית ומדינית של איראן".
גם פרופסור אייל זיסר, דיקאן מדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב, סבור שהדו"ח לא חושף שום דבר שקהילות המודיעין לא הכירו בעבר, "אבל המשמעות שלו היא בכך שמדובר בגושפנקא רשמית שאיראן הולכת לקראת פצצה גרעינית. אי אפשר להתעלם מכך שמאז המתקפה האמריקנית בעיראק קיימת חשדנות רבה בעולם, שנזהר ממלחמה שגויה נוספת, ולמעשה כעת הדבר יהיה תלוי בנחישות האמריקנית לצאת לפעולה".
לדברי פרופסור זיסר, המלחמות בעיראק ואפגניסטן לא נעלמו מעיניהם של האיראנים ולכן "ייתכן מאוד שרק אם הם ישתכנעו שהאמריקנים נחושים ללכת עד הסוף, הם יפסיקו את ההתחמשות הגרעינית. בסופו של דבר, מדובר במנהיגים רציונליים שעושים חשבונות של רווח והפסד, אבל מצד שני דווקא הרציונליות והרצון לעצמאות ביטחונית היא זו שדוחפת אותם לנשק הגרעיני ולכן קשה לדעת לאיזה כיוון זה יתפתח".
1. |
איראן חשודה בביצוע ניסויים סודיים שמטרתם היחידה היא פיתוח נשק גרעיני |
2. |
חלק מהפעילות הגרעינית החשודה עשויה להיות למטרות אזרחיות, אך חלק ממנה "ספציפי לנשק גרעיני" |
3. |
איראן עוסקת בכל היבטי המחקר הקשורים לייצור נשק גרעיני, כולל הרכבת ראש נפץ על הטיל "שיהאב 3" |
4. |
תוכנית הגרעין פעלה באופן מסודר עד 2003, אך ייתכן שהפעילות עדיין נמשכת |
5. | איראן נעזרה בפעולותיה ב"רשת גרעינית סודית"
|
6. |
איראן הכינה ב-2008 ו-2009 הדמיות ממוחשבות של ראשי נפץ גרעיניים |
ד"ר אמילי לנדאו, ראש פרוייקט בקרת הנשק במכון למחקרי ביטחון לאומי, סבורה שהכדור נמצא כרגע במגרש של הקהילה הבינלאומית. "מהפרטים שהודלפו עד כה אין באמת דברים חדשים ומה שפורסם הופיע כבר בתקשורת בעבר ובדו"חות הקודמים", היא מזכירה, "מה שמיוחד זה הצגתם בצורה מרוכזת. אני מניחה שניסוחי הסיכום של הדו"ח על ידי ראש סבא"א מעידים על עלייה משמעותית בביטחונו שאיראן מפתחת את תכנית הגרעין שלה למטרות צבאיות".
למי שמטיל ספק באמינות הדו"ח, כמו רוסיה, אומרת ד"ר לנדאו: "לא מדובר בדו"ח מודיעין האמריקני, אלא בחומרים מודיעיניים של לפחות עשר מדינות. על כן, יהיה קשה לדחוק הצידה את הדו"ח הזה". לדבריה, "משמעות הדו"ח היא יותר פוליטית. צריך לראות איך הקהילה הבינלאומית תתמודד עם הדו"ח ואיזה מסר היא תעביר לאיראן. ההיסטוריה של איראן בעשור האחרון מלמדת שהיא זהירה מאוד ותמיד מקפידה לבדוק את תגובת הקהילה הבינלאומית לפני כל צעד מתריס שלה".
ד"ר אפרים אסכולאי, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי ששימש בעבר כחוקר בסבא"א, מציין כי הסוכנות לא אומרת באופן מפורש שאיראן חותרת להשגת נשק גרעיני. "היא כן קובעת שהסבירות לכך היא גבוהה מאוד, ובנוסף היא מונה גם את כל ההתחכמויות של איראן בנושא". הוא מסביר כי "סבא"א הוא עדיין ארגון פוליטי במידה לא קטנה, ועדיין רוצה לתת צ'אנס לאיראן".
ד"ר אסכולאי דווקא מצא פרטים חדשים בדו"ח, "כמו המבנה הארגוני של מפתחי
תוכנית הגרעין ופירוט של כל הפרטים הטכניים. בעיקר הפתיע אותי המכלול העצום של תוכנית הגרעין. זאת, לאחר ששני הדו"חות הקודמים רק רמזו על כך. התמונה מהדו"ח היא ברורה ומדכדכת".
לגבי תגובה אפשרית לדו"ח, אמר ד"ר אסכולאי כי "רוסיה וסין מכירות בצורה יוצאת מן הכלל את התוכנית הגרעינית של איראן ולהערכתי הדו"ח לא ישנה את העמדה של הרוסים בעניין הסנקציות, למרות שיהיה להם קשה יותר בנושא בפורומים הבינלאומיים. בישראל עקבו ודאגו תמיד אחרי תכנית הגרעין האיראנית, כך שאין סיבה לדאוג יותר מאשר בעבר".
Read this article in English