האיטלקים נפרדים מברלוסקוני: "הוריד אותנו נמוך"
בארץ המגף נאנחו לרווחה עם הודעת הפרישה של רה"מ, אך יש מי שלא יאמינו לו עד שייראו אותו עוזב: "חוששים שהוא מנסה למשוך זמן כדי לשחד עוד אנשים ולשמור על מקומו. האיטלקים חשים שברלוסקוני הביא אותם למקומות נמוכים באופן קיצוני"
הודעתו של סילביו ברלוסקוני לפני יומיים כי בקרוב יעזוב את ראשות ממשלת איטליה, אחרי שנים ארוכות שבהן הוביל את ארץ המגף, לאו דווקא בכיוון הנכון, תפסה את האיטלקים חשדנים מעט. האם זו הודאה אמיתית של איל ההון בכשלון דרכו או בסך הכל עוד אמצעי לסחוט את השעון ולהישאר על הכיסא בסופו של דבר?
"עד שלא אראה אותו עוזב פיזית את הממשלה ומבטיח שהוא לא חוזר לעולם, אני לא אאמין לו", אמרה אתמול (ד') ל-ynet פרנצ'סקה דיב-ביבו, תושבת רומא. "מעולם לא אהבתי אותו, ואני אשמח לראות אותו עוזב כבר. אני מודאגת מאוד מהמצב הכלכלי שלנו, ולא יודעת מה יהיה איתו. חלק גדול מהמצב הזה הוא בגלל ברלוסקוני עצמו, אבל ברור לי שגם כשהוא יעזוב - המצב הזה יימשך".
שלשום הודיע נשיא איטליה, ג'ורג'ו נפוליטנו, כי ברלוסקוני יתפטר לאחר שהפרלמנט יאשר את הרפורמות שהאיחוד האירופי תבע מארצו לבצע. זמן קצר לאחר מכן אישר ברלוסקוני עצמו את הדברים: "אחרי אישור החוק הפיננסי, שכולל את כל התיקונים שאירופה ביקשה מאיתנו, אתפטר", אמר ברלוסקוני לערוץ הטלוויזיה שבבעלותו, "קנלה 5". איטליה נמצאת במשבר כלכלי עצום, והיא נושאת את החוב החמישי בגובהו בעולם - 1.9 טריליון דולר. כמו מיוון, האיחוד תובע ממנה לבצע רפורמות, וכל טלטלה דרמטית באיטליה יכולה להשפיע על יציבות גוש האירו.
ברלוסקוני וכלכלת העולם:
- בגלל משבר איטליה: הבורסה בת"א נפלה ב-3%
- החשיפה של לאומי לאיטליה: 794 מיליון שקל
- איטליה ממשיכה להסתבך - ירידות חדות באירופה
- האיום הברלוסקונאי: למשק האיטלקי עדיף בלעדיו?
"אחרי שברלוסקוני יילך, ממתינות למחליפים שלו הרבה מאוד צרות", אומרת דיב-ביבו, "אני לא חושבת על מישהו מסוים שיכול לתפוס את המקום שלו, על איזה מושיע פרטי, אלא על ממשלה שלמה ובריאה שתקום, ממשלה עם אורייטנציה פוליטית-כלכלית חיובית ונכונה, שתוביל את איטליה בחזרה למעמדה הטבעי. אני מתביישת בברלוסקוני, אני מתביישת בראש הממשלה שלי, וכל האנשים שאני מכירה מתביישים בו ונבוכים נוכח ההתנהלות שלו והמצב שאליו הוא הביא אותנו".
במרוצת השנים, ובשנה האחרונה ביתר שאת, נקשר שמו של ברלוסקוני בשלל שערוריות. ברלוסקוני, שידוע בחיבתו לנשים, עומד בימים אלה למשפט על שערוריות מין שבהן היה מעורב, כולל בעילת קטינה במסגרת מסיבות ה"בונגה בונגה" שארגן. הוא עומד לדין גם על פרשות שחיתות כלכלית.
העיתונאית סיון קוטלר דה בנדטי, שחיה עם משפחתה באיטליה וכותבת עבור כמה עיתונים מקומיים, סיפרה כי הודעת ברלוסקוני על כוונתו לעזוב לא הולידה חגיגות גדולות. "מבחינת הסקרים והעובדות הקשות בשטח, אנשים היו בטוחים שברגע שהוא יכריז על התפטרותו יגיע גל של שמחה, אבל זה לא קורה כי חוסר הוודאות גדול מכל. לא ברור מי ייקח את איטליה הלאה - השמאל לא באמת מסוגל להוציא את המדינה מהמשבר, ומי שברלוסקוני הציע במקומו, שר המשפטים לשעבר אנג'לינו אלפנו, נחשב לדמות אנמית".
אחרי יוון: חשש שאיטליה הבאה בתור
קוטלר דה בנדטי מסבירה כי השמחה המסוימת על סיומה של תקופה מהולה בעצב. "מי שבחר בברלוסקוני ובמפלגת 'הליגה הצפונית' בבחירות האחרונות - בעיקר שמרנים מבוגרים - לא מאושרים מכך. גם בקרב הצעירים והמתנגדים לו יש יותר עצב. בזמן האחרון נמאס לאיטלקים לשמוע על ברלוסקוני. הוא הפך ממנהיג לסיבה לביזיון. האיטלקים מרגישים שהוא הביא אותם למקומות נמוכים באופן קיצוני, וכן - יש איזו אנחת רווחה".
עם ברלוסקוני אף פעם לא משעמם:
- דו"ח אמריקני: סילביו ברלוסקוני סחר בבני אדם
- מלכת הדבורים ומיס מונטנגרו. ברלוסקוני בן 75
- ברלוסקוני התרברב: "הייתי עם 8 נשים בלילה"
- ברלוסקוני יקרא למפלגתו על שם איבר המין הנשי?
יותר הכול, מסבירה דה בנדטי, האיטלקים חוששים מהעתיד. "התחושה היא שהוא משאיר את איטליה במצב נוראי, הגרוע אי פעם. זה רחוק מאוד מהמצב בישראל. החשש הוא שאיטליה, שהייתה בשורה אחת עם צרפת וגרמניה, הולכת להיות יוון הבאה". יוון גרמה בחודשים האחרונים לטלטלות בשווקי העולם, בשל ההתנגדות מבית לרפורמות של הממשלה, רפורמות שהאיחוד האירופי דרש מאתונה לבצע כדי שיעביר לה את חבילות הסיוע שיסייעו לה להיחלץ ממשבר החובות העצום שלה.
דה בנדטי מדגישה כי בסופו של דבר, לא שערוריות המין המביכות או פרשות השחיתות שליוו אותו לאורך הקריירה הפוליטית הארוכה שלו, הפילו את ברלוסקוני, אלא המשבר הכלכלי. "כל עוד האיטלקים הרגישו שהוא מוביל אותם בכיוון הנכון, הם היו מוכנים לקבל את הכול ולהעלים עין", היא מסבירה.
יובל להב, ישראלי לשעבר שחי באדיספולי, שבמחוז רומא, מספר כי אם בדרך כלל האיטלקים הם אנשים אדישים-משהו, כעת הם מדברים ומתעניינים בנעשה בארצם. עם זאת, גם הוא מתרשם שהאיטלקים אינם מאמינים שברלוסקוני יעזוב כל-כך מהר: "הם חושבים שהסיבה היחידה שהוא יצא בהצהרה הזו היא הרצון שלו לזכות בעוד כמה שבועות של חסד, כדי לשחד עוד כמה אנשים בשביל לשמור על מקומו".
לדבריו, האיטלקים יודעים שברלוסקוני עוזב בזמן מאוד לא נוח מבחינתם, בשעתה הקשה ביותר של איטליה. "הוא אמנם העביר את הרפורמות שהאיחוד האירופי הטיל עליו להעביר, אבל הוא עוזב מובס, כך שאפילו אם יתגלה מחליף טוב,
איטליה תישאר תלויה רק באיחוד האירופי". להב, מתכנת מחשבים, ציין כי האיטלקים רואים בראש הממשלה האחראי הבלעדי למצב: "הם לא יכולים להתעלם מהשוק השחור שפורח כאן ומחוסר הפיקוח".
גם הוא יודע שביום שבו ברלוסקוני יילך, ייעלם מהבמה לא רק ראש ממשלה מקומי, אלא מנהיג ששגעונותיו ולשונו המשוחררת ריתקו את העולם כולו. "בעולם אהבו את ההצגה של ברלוסקוני. אבל כאן - גם אם בהתחלה צחקו קצת - בעיקר בוכים עכשיו. לאיטלקים עצוב שכל העולם רואה אותם כבדיחה. הם לא ידעו שהוא נרדם בוועידת ה-G20 כי לא דווח על כך בעיתונים פה. ברלוסקוני שולט פה בעיתונות, אבל האיטלקים התעוררו סוף-סוף, והם מאוד מאוכזבים".