שתף קטע נבחר

73 שנים ל"יום הבושה": זוכרים את ליל הבדולח

בליל 9 בנובמבר 1938 הסתער המון גרמני משולהב על הקהילות היהודיות, תוך רצח מאות והחרבת רכוש רב. בגרמניה ציינו את היום בחנוכת בית כנסת שנהרס בפוגרום: "השיפוץ נושא עימו הבטחה לנוכחות קבועה של חיים יהודים"

ברחבי העולם מציינים היום (ד') 73 שנים לפוגרום הנאצי שסלל את הדרך לשואת יהודי אירופה וצפון אפריקה. לצד טקסי זיכרון חובקי עולם, בגרמניה ציינו את "ליל הבדולח" בפתיחת בתי כנסת חדשים. "יום מלא בושה", כך הגדירה הקנצלרית אנגלה מרקל את הלילה הנורא, שבו נרצחו מאות יהודים בהסתערות אלימה על בתי כנסת ועסקים יהודים בגרמניה ואוסטריה.

 

לזכור ולא לשכוח:

חוקר ישראלי: נמצא רכוש שנשדד בליל הבדולח  

אירועי 70 שנה לפוגרום: "הבדולח עודנו שביר"

 

אומדים את הנזק אחרי ליל הבדולח, גרמניה 1938 (צילום: Gettyimages Imagebank) (צילום: Gettyimages Imagebank)
אומדים את הנזק אחרי ליל הבדולח, גרמניה 1938(צילום: Gettyimages Imagebank)

 

בפוגרום (בגרמנית - "קריסטלנכט") בליל 9 בנובמבר 1938 נרצחו כ-400 יהודים ומאות נפצעו. בנוסף, 30,000 יהודים נאסרו ונשלחו למחנות ריכוז. המון נאצי שהסתער בחסות המשטרה על מבני ציבור יהודים העלה באש כ-1,500 בתי כנסת, אלפי בתי עסק ובתי מגורים.

 

נשיא גרמניה, כריסטיאן וולף, חנך בית כנסת בעיר שפייר, שעל גדות הריין בדרום מערב המדינה. "מקום התפילה נושא עימו הבטחה לנוכחות חדשה וקבועה של חיים יהודים", אמר הנשיא הגרמני בטקס הפתיחה. בית הכנסת הישן נהרס ב"ליל הבדולח", והקהילה היהודית המפוארת בעיר נכחדה בשואה. לצד הזיכרון, ציין הנשיא הגרמני כי מדובר "ביום מלא תקווה וביטחון".

 

סטודנטים יהודים מצחצחים אבני רחוב בבלין לזכר נרצחי ליל הבדולח (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סטודנטים יהודים מצחצחים אבני רחוב בבלין לזכר נרצחי ליל הבדולח(צילום: EPA)

 

בברלין התייחסה קנצלרית גרמניה לפוגרום הנאצי: "גרמנים רדפו גרמנים בגלל היותם יהודים",

אמרה אנגלה מרקל בכינוס בבירה הגרמנית. "הטירוף הזה הגיע לשיאו בפשע חסר תקדים, שזעזע את היבשת ועלה בחייהם של מיליונים ברחבי העולם. כשאנו מדברים כאן היום על העתיד, אנו עושים זאת מתוך מחשבה על הקורבנות של הטירוף שפרץ במדינתנו".

 

על רקע יום הזיכרון של "ליל הבדולח", נחתם היום הסכם לשיתוף פעולה חינוכי בין ישראל לרשויות במחוז בוואריה בגרמניה. ממוזיאון "יד ושם" נמסר כי סוכם על מיזם ללימוד הדדי של היסטוריית ישראל ובוואריה לתלמידים גרמנים וישראלים.

 

"ליל הבדולח" היה תגובה ספונטנית כביכול של המון גרמני על רצח המזכיר ה-3 בשגרירות גרמניה בפריס, ארנסט פום רט. המתנקש, צעיר יהודי בשם הרשל גרינשפן, היה בנם של תושבי גרמניה שגורשו לגבול פולין באוקטובר 1938. הפורעים הוסתו ואורגנו על ידי השלטון הנאצי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חנוכיה מוצגת בתערוכה על השואה בגרמניה
צילום: AP
מומלצים