נציג איראן עומת עם פרטי הדו"ח: "מפוברק ושקרי"
על רקע מאמצי המערב לגבש חזית אחידה מול איום הגרעין האיראני, התכנסו בווינה נציגי סבא"א. "הדו"ח נשען על עבודת מודיעין גרועה של ה-CIA", תקף הנציג האיראני. קלינטון: התנהלות איראן רצופה הונאות, מצפים לתשובות בתוך ימים
"על איראן להשיב בקרוב מאוד לשאלות שהעלה דו"ח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א)", כך אמרה הלילה (שבת) הילרי קלינטון, מזכירת המדינה האמריקנית. במקביל, הצהיר נציג משטר האייתוללות כי בפגישה שקיים עם נציגי הסוכנות, הוצגו להם הוכחות שהמידע עליו התבסס הדו"ח היה חסר בסיס, לא מקורי ו"מפוברק", כדבריו.
הגרעין האיראני - כותרות אחרונות ב-ynet:
- גוגל והלווין חושפים: השינוי במתקני הגרעין באיראן
עוד בערוץ החדשות :
- מכוניות הוצתו בברוקלין: "לדפוק את היהודים"
על פי דיווח בסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א, נערכה אמש בווינה ישיבה שעסקה בהיבטים הטכניים של דו"ח סבא"א, ונמשכה שלוש שעות. במהלך הישיבה, הגיש הנציג האיראני לסבא"א, עלי אסגר סולטנייה, את תשובותיה של איראן לשאלות העולות מן הדו"ח, שקבע כי חלק מפעילות הגרעין של איראן הייתה בעלת היבטים צבאיים.
סולטנייה סיפר לאחר הפגישה כי "סגן מנכ"ל סבא"א הסביר את פרטי הדו"ח, במיוחד את כל הנוגע להאשמות ולטענות בנוגע להיבטים הצבאיים האפשריים", והוסיף כי "גם אני דיברתי באופן מפורט על נושאי המחלוקת והוכחתי שכל הדברים 'מפוברקים' וחסרי בסיס, גם מבחינה מדעית, ונשענו על עבודת מודיעין גרועה".
הנציג האיראני הוסיף כי הוא העלה שלוש שאלת יסודיות בפני נציגי סבא"א. "הראשונה הייתה 'האם בשמונה השנים האחרונות הסוכנות העבירה לאיראן מסמכים הנוגעים לטענות בנוגע להיבטים צבאיים?' הם השיבו שלא. זה דבר חשוב".
השאלה השנייה, ציין סולטנייה, היא "האם הוכח שהמסמכים שבידי הסוכנות, ושלא הועברו אלינו, הם מקוריים?". גם כאן, לדבריו, התשובה הייתה לא, "וזה טוב, כי זה הדגיש בפני החברים שהמסמכים שיש לסוכנות לא מקוריים".
לסיכום, שאל סולטנייה "האם אחרי שנים של פיקוח, סבא"א הוכיחה שיש חומר גרעיני ברחבי איראן למטרות צבאיות? גם זה לא הוכח", ציין.
לדברי סולטנייה, בפגישה הוא אף הוכיח כי לחלק מהטענות בדו"ח "אין בסיס מדעי". לדבריו, גם מדינות נוספות, ידידות של איראן, העלו שאלות בנושא. הוא לא ציין אילו מדינות.
סולטנייה אמר כי דו"ח סבא"א בעצם "פתח סוגיות מחדש בשל לחצים פוליטיים", וכי איראן השיבה בעבר לכל הנושאים. מאז פרסום הדו"ח החמור ביותר נגד איראן, האשימו בטהרן את הסוכנות, ובמיוחד את העומד בראשה, היפני יוקיה אמנו, כי הדו"ח נכתב תחת לחץ של וושינגטון ושל "הלובי הציוני".
הנציג האיראני עקץ בסוף דבריו את ארצות הברית ואמר כי "בסוף הישיבה אמרתי שנראה שה-CIA וארגוני הביון היו צריכים לתת יותר כסף, כדי שהמצאת מסמכים נגד איראן תהיה מדויקת יותר". לדבריו, "כל המסמכים מראים כמה העבודה שלהם 'מגוחכת' ואינה מתקבלת על הדעת, והדבר הזה למעשה גם פוגע באמינות של סבא"א".
עוד לפני הדיווח על פגישת הנציגים, ביקרה בחריפות קלינטון, השוהה בוועידה בינלאומית בהוואי, את התנהלות איראן בנושא לאורך השנים, וטענה כי לרפובליקה האיסלאמית היסטוריה ארוכה של הונאה והכחשה בכל הקשור לתוכנית הגרעין שלה. "אנו מצפים לתשובות הקשורות לדו"ח תוך ימים".
על רקע עמדות בינלאומיות שונות באשר לדרך הטיפול העדיפה בנושא - שכללו, בין היתר, התנגדות רוסית וסינית להטלת סנקציות נוספות על איראן - הבהירה קלינטון כי ארצות הברית מתייעצת עם בעלות בריתה במטרה לגבש צעדים שיגבירו את
הלחץ על איראן.
בדו"ח שהוגש השבוע, הביעה סבא"א "דאגות עמוקות בנוגע לאפשרות של היבטים צבאיים בתוכנית הגרעין האיראנית". בנוסף, נכתב כי הסוכנות קיבלה דיווחים המצביעים על "פעילויות שמטרתן לפתח נשק גרעיני". הדו"ח קבע כי איראן החלה להעביר חומר גרעיני לבונקרים תת-קרקעיים והעלה חשד כי איראן ערכה ניסויים סודיים ש"מטרתם היחידה יכולה להיות פיתוח נשק גרעיני".
Read this article in English