פחריזאדה שמי: איש הצללים של הגרעין האיראני
מוחסיין פחריזאדה מוזכר כבר שנים כמי שנמצא בלב תוכנית הגרעין של איראן, וחי תחת אבטחה כבדה מחשש לחייו. בנספח לדו"ח הגרעין האחרון הוא היה היחידי שהוזכר בשמו. האם הוא הבא בתור ברשימה השחורה של ארגוני הביון במערב?
דו"ח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) זיהה את מוחסיין פחריזאדה כדמות המפתח בפעילות האיראנית לפתח את הטכנולוגיה והיכולת הדרושות לייצור פצצות גרעין. לפי הדו"ח ייתכן שהוא עדיין ממלא תפקיד במאמצים אלה. שמו של פחריזאדה, קצין בכיר במשמרות המהפכה, היה היחיד שצוין במפורש בנספח לדו"ח החמור ביותר שפרסמה סבא"א על תוכנית הגרעין של איראן.
הגרעין האיראני - ידיעות אחרונות ב-ynet:
זה התא"ל האיראני שנהרג בפיצוץ. "נמשיך בדרכו"
בלוג אמריקני: "המוסד אחראי לפיצוץ"
צפון קוריאה: ישראל ב"טירוף לוחמני"
אובמה ומדבדב: מאוחדים בעצירת איראן גרעינית
"הוא נתפש כדמות מאוד חשובה", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס דיוויד אולברייט, מומחה אמריקני לפירוק מנשק גרעיני. שמו של פחריזאדה עלה גם בהחלטת האו"ם ב-2007 כמי שמעורב בתחום הגרעין והטילים הבליסטיים. גם דו"ח הסוכנות שפורסם שנה לאחר מכן התייחס אליו בקצרה.
התקשורת האיראנית כמעט לא הזכירה אותו. לפני ארבע שנים סוכנות הידיעות האיראנית "מהר" תיארה אותו כמדען שעובד עבור משרד ההגנה וראש המרכז לחקר פיזיקה לשעבר, גוף נוסף שהוזכר בדו"ח סבא"א. כמה אתרי אינטרנט באיראן תיארו אותו כפרופסור באוניברסיטה.
מומחים במערב מודים שמעט מאוד ידוע על פחריזאדה. מכון המחקר של אולברייט מתאר אותו כמהנדס גרעין שהיה אחראי על כמה פרויקטים הקשורים למחקר ופיתוח נשק. "הוא איש מסתורי", אמר גורם ממדינה שמאשימה את טהרן בפיתוח נשק גרעיני, וסירב להזדהות בשמו.
גרג טילמן, מהאגודה האמריקנית לפיקוח על נשק, אמר שהוא מעולם לא ראה תמונה של פחריזאדה, והוסיף כי ייתכן שהוא עדיין גורם מרכזי בפעילות הגרעין של איראן. "הוא ללא ספק היה מרכזי לתוכנית לפיתוח נשק גרעיני שהופסקה ב-2003, ואני מניח שהוא המשיך להיות חשוב לאחר מכן".
חוט השני בדו"ח סבא"א
לדבריו, אחד הדברים שמעידים על חשיבותו של פחריזאדה הוא העובדה שסבא"א "חיפשה אותו זמן רב כדי לראיין אותו, והאיראנים סירבו לכך". מומחה אירופי לפירוז מנשק גרעיני אמר שכאשר הוא ניסה לכתוב מסמך על פחריזאדה הוא העלה חרס בידו. "הוא אחד השמות שעולים בקביעות, אבל עליי להודות שאני לא יודע עליו הרבה", גילה המומחה.
אולברייט הוסיף שהוא מאמין שהאבטחה סביב פחריזאדה תוגברה לאחר ההתנקשויות במדעני הגרעין בשנתיים האחרונות. איראן מיהרה להאשים את שירותי הביון של ישראל וארה"ב במעשים. ביולי נורה למוות דריוש רזאי, המדען השלישי שנרצח מאז 2009. "אני מתאר לעצמי שהוא מתחבא", העריך אולברייט, "אבל הם צריכים לדאוג משום שטהרן לא כל כך סגורה. היא לא כמו מוסקבה במלחמה הקרה".
הדו"ח האחרון של סבא"א צייר תמונה לפיה לאיראן הייתה תוכנית מובנית לפתח נשק גרעיני שהופסקה ב-2003, כאשר איראן נכנעה ללחץ המערב. עם זאת, חלק מהפעילות הזו חודשה לאחר מכן. לפי הדו"ח, פחריזאדה עמד בראש פרויקט AMAD, שככל הידוע ניהל מחקרים הקשורים לאורניום, חומרי נפץ ושיפוץ ראשי טיל כדי להתאימם לראש קרב. הפרויקט הופסק לפתע בסוף 2003, נאמר בדו"ח סבא"א, לפי מידע שנמסר לה ממדינות זרות.
המידע גם הצביע על כך שחלק מהפעילות חודש לאחר מכן, ושאיש המסתורין "שמר על תפקידו כמנהל". מדינה אחת מסרה לסבא"א מידע לפיו הוא עומד כעת בראש ארגון המחקר וההמצאה ההגנתי. "הסוכנות מודאגת מפני שפעילויות מסוימות לאחר 2003 עלולות להיות רלוונטיות מאוד לתוכנית לפיתוח נשק גרעיני", נאמר בדו"ח סבא"א.
דיפלומט מערבי אמר שפחריזאדה עובר "כחוט השני" בדו"ח. אולברייט הוסיף, בהסתמך על מקורות מודיעיניים, שפחריזאדה היה "מוטרד מאוד" מההוראה להפסיק את העבודה ב-2003. עם זאת, הוא ציין שפחריזאדה המשיך לקבל כסף ולנהל גופים, והעריך שחלק מהפעילות לא הופסקה.