להציל את מדעי הרוח: הקורסים ייפתחו לקהל?
בכירי מערכת החינוך והמועצה להשכלה גבוהה ידונו בהמלצות ועדה מיוחדת שנועדה להציג פתרונות לאומיים למצב העגום בפקולטות למדעי הרוח. בין ההמלצות, שטרם אושרו: פתיחת הספריות האקדמיות לשימוש חופשי לציבור
עוד על מצב מדעי הרוח בישראל:
- רוח במפרשים: מצילים את החוג ללימודי אפריקה
- פערים בקמפוס: הצרות של הפקולטות למדעי הרוח
- 87% מהמעסיקים: "נקבל בוגרי מדעי הרוח"
- קריסת מדעי הרוח בישראל / גלי וינשטיין
הכנס, שייערך במכון ון ליר בירושלים תחת הכותרת "מצילים את מדעי הרוח", יסכם את עבודתה של ועדה מיוחדת שנועדה להציג פתרונות לאומיים למצבם העגום של מדעי הרוח בישראל. הוועדה הוקמה לפני למעלה משנה ביוזמת נציגי אוניברסיטת בן-גוריון ואוניברסיטת תל אביב. נציג העיתונות בוועדה הוא עיתונאי "ידיעות אחרונות", סבר פלוצקר.
בוועדה היו חברים נציגים מכל הגופים הרלוונטיים ובהם המועצה להשכלה גבוהה, האוניברסיטאות, המכללות הציבוריות, משרד החינוך ומנהלי תיכונים.
עוד בערוץ החדשות:
בכנס צפויה הוועדה להציג את המלצותיה ובהן:
- פתיחת ההרצאות במדעי הרוח לקהל הרחב ללא עלות.
- יצירת תשתית של קורסי חובה במדעי הרוח בכל התארים במכללות הציבוריות.
- פיתוח קורסים אקדמאים לקריאה מעמיקה של טקסטים.
- מפגשים קבועים של תלמידי תיכון עם משוררים, סופרים ושאר אנשי הרוח.
- שילובם של דוקטורנטים למדעי הרוח בהוראה בתיכונים.
- פתיחתן של הספריות האקדמיות לשימושו החופשי של הציבור.
בשלב זה מדובר בהמלצות בלבד והנושא ייבחן לעומק בתקופה הקרובה על ידי כל הנוגעים בדבר. "המטרה שלנו היא למצוא דרכים יצירתיות כדי לנסות ולשכנע את הציבור בישראל שמדעי הרוח זה יתרון ולא חיסרון", אומר ראש מכון ון ליר, פרופ' גבי מוצקין. "מדובר במשימה לאומית, ובעבודת הוועדה גילינו שהדבר החשוב ביותר לקידום הנושא הוא הגברת הזיקה בין בני הנוער לפקולטות למדעי הרוח, מתוך כוונה שהתלמידים יכירו את התחומים השונים,
ואולי זה יסקרן אותם להרחיב את הדעת בתחומים אלו כאשר יגיעו להשכלה הגבוהה".
יוכי פישר, ראש התחום ללימודים מתקדמים במכון ון ליר, הוסיפה כי הבעיה העיקרית בטיפול במשבר מדעי הרוח היא שלרוב הוא מבוסס על פתרונות מקומיים ולא במסגרת של מהלך חברתי-לאומי. "ברגע שנפתח את ההרצאות במדעי הרוח גם לקהל הרחב אנחנו נוכל להנגיש את התחומים הייחודים גם לאנשים ובני נוער שלאו דווקא נחשפו בעבר לנושאים אלו, ועל ידי כך לתת להם טעימה שאולי תעודד אותם להירשם ללימודים ולקחת קורסים נוספים בתחום".