שתף קטע נבחר

 

האם הממשלה והשרים יצילו את ים המלח?

ההצבעה על שבעת פלאי עולם הסתיימה מבלי שים המלח נכנס לרשימה, אבל ההכרעה האמיתית על גורלו תתבצע בממשלה. פרופ' עדי וולפסון מבקש באופן אישי מראש הממשלה ומהשרים לאשר את הצעת החוק שתאפשר לשקם את המשאב הנדיר שהולך ונעלם

ראש הממשלה שלום רב. רק לפני שבוע עמדתם אתה וממשלתך מעל לכל במה וביקשתם מאיתנו להצביע בעד ים המלח בתחרות שבעת פלאי הטבע. למרות התקוות הגדולות של כולנו ומיליוני ההצבעות, ים המלח לא הגיע אל הגמר הנכסף. אבל הניצחון האמיתי והצדק עם ים המלח ואיתנו, המצביעים מהארץ ומהעולם, יכול להיעשות כבר בקרוב, כאשר הממשלה בראשותך תצביע על הצעת החוק ל"הגנת ושיקום ים המלח".

 

אחרי האכזבה: גורל ים המלח יוכרע היום בממשלה

 

ההצעה מבקשת להגביל את השאיבה מהאגן הצפוני, למנוע פגיעה בשמורות הטבע באזור ולהתחיל בשיקום של ההזנחה והנזקים שהצטברו בו במשך שנים. הצעת החוק מבקשת מכם למעשה, לפרוע את החוב ואת ההבטחות החוזרות ונשנות ולהצביע בעד ים המלח.

 

בביקורך האחרון בחוף ים המלח אמרת: "באנו להציל את ים המלח. זהו משאב טבע עולמי ייחודי, ואנחנו מחויבים להציל בו גם את התיירות וגם את התעשייה וגם את הנוף." "אני יודע שכל ממשלות העבר דיברו בנושא הזה, אבל הממשלה שלי עושה בעניין." אף סיכמת: "אתה יכול לפתח את הטבע ולשמור על הטבע גם יחד, וזה מה שאנחנו עושים, בגלל זה קמה מדינת ישראל."

 

אבל סיפורו העצוב של ים המלח הוא עוד עדות להתנהלות הפושעת של ממשלות ישראל לדורותיהן בנוגע למשאבי הטבע של הציבור בישראל. למרות מצבו המתדרדר, שעמד לא פעם לפיתחן, הן בחרו שוב ושוב לא לעשות דבר.

 

תמלוגים מגוחכים

חלקו הדרומי של הים, שהוא למעשה בריכה מלאכותית של מפעלי ים המלח, נמכר לפני שנים לחברה פרטית, שעושה הון מכריית המחצבים מהים ומשלמת למדינה תמלוגים מגוחכים. למרות ההמלצות המשפטיות השונות להעלות את התמלוגים והתקדים שנקבע בנוגע לתמלוגי הגז בעקבות ועדת ששינסקי, מפעלי ים המלח ממשיכים ליהנות מהמשאב שלי ושלך מבלי לשלם על הנזקים שנגרמים לאזור נוכח תהליך הפקת המלח.

 

המדינה היא גם זו שסגרה את השיבר בכניסה לים המלח. מי הכנרת נשאבים בשיטתיות במשך שנים מבלי שהמדינה דאגה לחלופות והירדן הדרומי שהוא מקור המים העיקרי של ים המלח נהנה רק מכ-4% מהזרימה הטבעית שזרמה בו במהלך מאות בשנים.

 

עובדה זו לצד ירידה בכמות המשקעים באזור, עליה באידוי של המים ושאיבה מוגברת של מים מהאגן הצפוני לבריכה הדרומית על ידי מפעלי ים המלח, הובילו לירידה של כמטר במפלס הים בחלקו הצפוני בכל שנה. ושוב ממשלות ישראל שדנו במשך השנים באפשרויות להעביר מים מים התיכון לים המלח בתעלת הימים או מים סוף לים המלח דרך מובל השלום, החליטו שלא להחליט.

 

אבל לא די בזאת, כריית המלח בבריכה הדרומית על יד מפעלי ים המלח גורמת לעליה מתמדת במפלס המים כתוצאה משקיעה של מלחים בבריכה, עליה שמאיימת להציף את המלונות שלחוף הבריכה ואת תיירות המרפא הענפה באזור. גם הפעם, למרות שהממשלה בראשותך החליטה על קציר המלח כפתרון לעליית המפלס, הדיונים על המימון של המהלך עדין תקועים ועולם כמנהגו נוהג.

 

ראש הממשלה היקר, אני ומשפחתי כבר הצבענו לטובת ים המלח. עכשיו הגיע תורך ותור שרי הממשלה, אבל הפעם, לא תספיק הצבעה באתר האינטרנט של תחרות שבעת פלאי הטבע או סמסים. הפעם, יותר מתמיד, ים המלח זקוק ליד שלכם.

 

הדיון בהצעת החוק שנקבע להיום (א') נדחה לשבוע הבא.

הכותב הוא מהמרכז לתהליכים ירוקים, המכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רה"מ בסיור בים המלח
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים