עבדאללה מלך ירדן: נשיא סוריה אסד צריך לפרוש
המלך הירדני אמר כי לוּ היה בנעליו של נשיא סוריה, היה מתפטר, אחרי שהיה מוודא כי יש מי שיוכל להביא שינוי אחריו. האיחוד האירופי גיבש עוד סנקציות על דמשק. סוריה: אם המערב יתקוף אותנו צבאית הוא ישלם מחיר כבד, פה זה לא לוב
עבדאללה מלך ירדן הצטרף היום (ב') לקוראים לנשיא סוריה, בשאר אסד, לפרוש מתפקידו. "אני מאמין שאם הייתי בנעליו, הייתי מתפטר", אמר המלך הירדני ל-BBC, "הייתי מתפטר ומוודא שלכל מי שיבוא אחריי יש היכולת לשנות את הסטטוס קוו שאנחנו עדים לו".
עוד חדשות מהעולם הגדול:
- נזירה גנבה מיליון דולר מבי"ס כדי להמר בקזינו
- גרמניה סוערת סביב הניאו-נאצים שרצחו טורקים
- חרב נחושת נגנבה מאתר קברו של אברהם לינקולן
- אובמה נגד איראן גרעינית: לא מסיר אף אופציה
המלך עבדאללה הוסיף כי נשיא סוריה צריך להתחיל עידן חדש של דיאלוג פוליטי לפני שיפרוש, כיוון שאין מאחוריו כרגע מי שיוכל לשנות את המצב הקיים: "שוב, אני לא חושב שהמערכת מאפשרת את זה, אז אם את בשאר מעניין האינטרס של עמו, הוא יפרוש, אבל הוא גם ייצור יכולת לפתוח שלב חדש בחיים הפוליטיים הסוריים". בירדן התקיימו השנה הפגנות רבות בתביעה לרפורמות פוליטיות, אולם קריאות משמעותיות להדחתו של המלך עבדאללה לא נשמעו.
שרי החוץ של האיחוד האירופי סיכמו בצהריים על הטלת סנקציות נוספות על 18 אישים וארגונים סוריים, בשל אחריותם להרג של מתנגדי משטר במהלך ההתקוממות העממית נגד משטר אסד. שמותיהם של האישים והארגונים שייפגעו מהסנקציות יפורסמו בתוך יום או יומיים.
הסנקציות צפויות לכלול איסור על אותם אישי משטר להיכנס למדינות האיחוד, הקפאת נכסים ואיסורים הקשורים לתחום הסחר. האיחוד האירופי כבר הטיל בחודשים האחרונים סנקציות על 56 אישים סורים ו-19 ארגונים במסגרת מאמציו לעצור את הדיכוי האכזרי שנוקט משטר אסד נגד מתנגדי משטרו. האיחוד אסר גם לייבא לאיחוד האירופי נפט גולמי מסוריה.
המרד נגד אסד החל במרס השנה, ולהערכת האו"ם, מאז נהרגו במדינה כ-3,500 בני אדם. בשבועות האחרונים דווח על עוד ועוד חיילים שעורקים מצבא סוריה ומצטרפים לשורות המורדים, אולם לפי שעה אסד מצליח לאחוז בשלטון. גורמים שונים במערב העריכו לאחרונה כי בסופו של דבר ייאלץ אסד לעזוב את כיסאו.
דמשק הגיבה היום על החלטת הליגה הערבית להשעות את חברותה של סוריה בארגון. שר החוץ הסורי, ווליד אל-מועלם, אמר כי החלטת הליגה הערבית היא "צעד מסוכן מאוד". במסיבת עיתונאים טען אל-מועלם כי סוריה הסיגה את כוחותיה מהמרכזים העירוניים, שחררה אסירים והציעה חנינה למורדים חמושים בהתאם להסכם שאליו הגיעה עם הליגה הערבית לפני כשבועיים. זאת על אף שבימים האחרונים דווח על עשרות הרוגים נוספים ברחבי סוריה.
אל-מועלם אמר כי העובדה שארה"ב בירכה על החלטת הליגה הערבית היא "הסתה". הוא התנצל על תקיפתן של כמה שגרירויות זרות בארצו בידי ההמון בעקבות החלטת הליגה הערבית, והביע אמון בכך שרוסיה וסין ימשיכו לסכל את מאמצי המערב באו"ם לגנות את מעשיה של סוריה. שר החוץ הסורי גם המעיט בחשיבות הדיבורים על פעולה צבאית אפשרית של המערב בסוריה.
"תרחיש לוב לא יחזור על עצמו", אמר אל-מועלם, ברומזו להתערבות של נאט"ו שתרמה תרומה מכרעת להדחתו של הרודן הלובי, מועמר קדאפי. הוא הדגיש כי מדינות ערב והמערב יודעות שהן עלולות לשלם מחיר צבאי גבוה יותר אם יתעמתו עם
הצבא הסורי. הוא אמר כי דמשק מארגנת דיאלוג עם אישי אופוזיציה, וטען: "הגענו לתחילת סיומו של המשבר". הצהרות כאלה השמיעו הסורים לא פעם בחודשים האחרונים.
בינתיים חלה החרפה נוספת ביחסים בין סוריה לבת בריתה לשעבר טורקיה. שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, תקף את דמשק על רקע ההסתערות על השגרירות הטורקית, ואמר: "ננקוט את העמדה הנחושה ביותר נגד ההתקפות האלה, ונעמוד לצד מאבקו הצודק של העם הסורי". בדברים שנשא בפרלמנט באנקרה אמר דבוטאולו כי לא ניתן עוד לבטוח בממשלת סוריה.
Read this article in English