חוק מינוי השופטים אושר בוועדה: 'מחטף, בריונות'
הקואליציה לא עוצרת: החוק לשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים אושר לקריאה ראשונה בוועדת חוקה, חוק ומשפט. ח"כ יריב לוין שניהל את הדיון הודיע על שינוי הנוסח והקפיץ חברי אופוזיציה. יו"ר הוועדה ח"כ דוד רותם חזר כדי להחליפו - והסערה רק התגברה. יו"ר הכנסת הורה לבדוק את תקינות הליך החקיקה
לאחר קרב פוליטי סוער במליאת הכנסת, נמשך הבוקר (ד') ההליך המזורז לקידום הצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים. ועדת חוקה, חוק ומשפט התכנסה כדי לאשרו לקריאה ראשונה במליאה, וחבריה היו מעורבים אף הם בוויכוח יצרי לא פחות. "זהו ניצול הרוב הפרלמנטרי כדי לקיים הפיכה בבתי המשפט", קראו חברי האופוזיציה. החוק אושר בשינוי נוסח, אבל הסיפור לא תם. לאור תלונות חברי האופוזיציה, ביקש יו"ר הכנסת ראובן ריבלין מהיועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון לבדוק את תקינות הליך החקיקה של החוק.
חוקים במחלוקת - כותרות אחרונות ב-ynet:
עוד בערוץ החדשות :
על פי ההצעה המקורית, שהוגשה על ידי חבר הכנסת רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), יו"ר לשכת עורכי הדין יהיה באופן אוטומטי חבר בוועדה לבחירת שופטים. מתנגדיה טענו כי החוק נועד לחזק את ההשפעה של שר המשפטים, יעקב נאמן וחברי-כנסת ימנים. לטענת האופוזיציה, הליך החקיקה המהיר - במסגרתו אושרה השבוע בקריאה טרומית הצעת החוק - נועד להביא לסיום הליכי החקיקה תוך ימים ספורים, כדי לאפשר שילוב של יו"ר לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת שופטים כבר בסבב הבחירה הקרוב.
יו"ר הישיבה, ח"כ יריב לוין (ליכוד), שמילא את מקומו של יו"ר הוועדה דוד רותם (ישראל ביתנו), הציע לקראת תום הדיון כי הבחירה של נציגי לשכת עורכי הדין לוועדה תיעשה ברוב של שני שלישים מקולותיהם של חברי מועצת הלשכה. משמעות הדבר היא שלא בהכרח ייבחר יו"ר הלשכה, אלא מישהו אחר מטעמו.
שינוי הנוסח הביא לסערה בוועדה. "רשלן יו"ר הוועדה, לא יודע מה הנוסח", הטיח ח"כ ניצן הורוביץ ממרצ. ח"כ רותם, שנכנס באמצע הישיבה, השיב לו: "אתה חוצפן, פטפטן". ח"כ א-סנע מתח אף הוא ביקורת על השינוי: "ביזיון של הוועדה והליך החקיקה", ואילו ח"כ שלמה מולה (קדימה) הוסיף: "זאת בריונות".
מולה הוצא מהישיבה אחרי שהטיח ברותם: "אתה בושה. אתה בושה לדיון בושה לוועדה. בריון בריון בריון". יואל חסון מקדימה טען ל"מחטף": "גנבתם הצבעה. אנחנו לא ניתן יד ולא נשתתף בהצבעה". בהמשך הצביעו הח"כים שנשארו על הנוסח החדש, שאושר ברוב של שבעה מול שניים, אך לדרישת ח"כ יצחק הרצוג מהעבודה, תתקיים הצבעה חוזרת עוד הבוקר. לאחר מכן היו אמורים חברי הוועדה לערוך הצבעה חוזרת, אולם ברוב של שבעה נגד שישה, נדחתה ההצבעה.
במקביל, ביקש ח"כ רוני בר-און מוועדת הכנסת להעביר את הדיון בנושא לוועדה לביקורת המדינה, שהוא עומד בראשותה. בהמשך תתקיים הצבעה בנושא.
"גם חוקי נירנברג התקבלו ברוב"
התקפות אישיות וביקורת חריפה רבה נשמעו במהלך הדיון. בין היתר, כינו המתנגדים את חברי הקואליציה "כנופיית בריונים שכונתיים ודורסניים". ח"כ הורוביץ טען כי מדובר בהצעה שהיא "נגע", והמליץ להעביר אותה לדיון בוועדה לנגע הסמים. "זו הצעה מצחינה שמורידה את הכנסת לשפל המדרגה" אמר הורוביץ. "דמוקרטיה זה לא רק הצבעת רוב נגד מיעוט".
לדברי ח"כ נינו אבסדזה (קדימה), "אתם מתנהגים כמו חבורת ילדים מופרעים או מפגרים שקיבלו צעצוע שנקרא שלטון ואתם מנסים להרוס כל חלקה טובה". ח"כ טלב א-סנע (רע"מ-תע"ל) הוסיף כי "גם חוקי נירנברג התקבלו ברוב, אבל הם לא חוקתיים. לא הכול מותר, יש דברים אסורים".
בהמשך, לאחר שח"כ זהבה גלאון הפריעה לדבריו, אמר לה רותם: "תעופי החוצה. פשוט תעופי עכשיו". הוא גם הטיח לעברה: "את אפילו לא בהמה". גלאון יצאה מהאולם ואמרה: "אתה ביריון. ביריון וגס רוח". חברי מרצ והעבודה דרשו ממנו להשיב את גלאון לישיבה, אולם ח"כ רותם סירב. "אני מנהל את הישיבה ואני אחליט מי יכול להשתתף ומי לא".
"ההצעה החדשה לא מנוגדת לחוק יסוד"
נציגת לשכת עורכי הדין, עו"ד חווה מריצקי, הזהירה את חברי הוועדה כי הצעת החוק מנוגדת לחוק יסוד השפיטה. "אל תזמינו עליכם עתירות לבית המשפט העליון ואחר כך תבכו מדוע בית משפט עליון מתערב", אמרה מריצקי, "אתם מבקשים לשנות חוק יסוד על בסיס פוליטי ופרסונלי בלבד, צר לי על הדבר, זה באמת עצוב. הליך הבזק בעיניי מבייש את הקואליציה ומבייש את הכנסת".
לעומת זה, טענה היועצת המשפטית של ועדת חוקה, עו"ד סיגל קוגוט, כי "ההצעה החדשה שמציע לוין (בחירת נציג הלשכה על ידי בחירות וברוב של שני שלישים),
לא עומדת בסתירה לחוק יסוד השפיטה. בחירה ברוב מיוחס, לא רואים בזה סתירה. רוב מיוחס לא שולל שיקול דעת של מועצת לשכת עורכי הדין. הלב של חוק היסוד אומר שעדיין נשמר עיקרון של בחירות ולכן אפשר לעשות זאת".
גלעד סממה, יועץ של שר המשפטים, אמר כי "אחרי סיכומים עם המציעים, החלטנו להוריד את התיקון לוועדות שיש שם נציג אחד של לשכת עורכי הדין. הנוסח המוסכם הוא בוועדה לבחירת שופטים, קאדים: שיהיה רוב מיוחס, וכך תתקבל הסכמה רחבה לגבי הנציגים. לגבי הוועדה למינוי דיינים אנחנו מציעים שזה יהיה לפי המלצה של יו"ר הלשכה ונציג של האופוזיציה".
זירוז אישור הצעת החוק חשוב ליוזמיו גם כדי לאפשר את כניסתו לתוקף לפני הישיבה הקרובה של הוועדה למינוי שופטים, ב-20 בחודש. גורם המעורב בעבודת הוועדה העריך לאחרונה כי ייתכן שחברי הוועדה יחליטו שלא לבחור בישיבה הקרובה את השופטים, על מנת להמתין לאישור הצעת החוק.