שתף קטע נבחר
 

היכן המענקים שהובטחו לאלמנות צה"ל?

אלפי אלמנות צה"ל שהיו אמורות לקבל מענקים בסך 250 מיליון שקל בסוף השנה יקבלו אותם ככל הנראה באיחור של שנה לפחות, כך לפי הודעה שהוציא לאחרונה משרד הביטחון. בדיון שנערך בעניין בוועדת הכספים הביטיח היו"ר גפני לקדם חקיקה ש"תשים קץ לסבל המיותר הזה של האלמנות"

אלמנות צה"ל במלכוד הביורוקרטיה הממשלתית. כ-2,000 אלמנות שהיו אמורות לקבל מענקים בסך 250 מיליון שקל החל מסוף החודש הבא, קרוב לוודאי שלא יראו אותם לפני סוף השנה הבאה. מדובר באלמנות שבני זוגן נהרגו בשירות מילואים לפני 1999. המענק הובטח להן בשתי פעימות, הראשונה בסוף 2011 והשנייה בסוף 2012.

 

 

הדחייה בשנה, "במקרה הטוב" כפי שטענו האלמנות, הסתמנה אתמול (ב') בדיון שנערך בעניין זה בוועדת הכספים. הציניות היא תוצאה של סחבת ממשלתית שגוררת אותן במאבקן כ-10 שנים. "מאות נפטרו בינתיים ומתקבל הרושם שמשרד הביטחון סוחב אותנו כדי שיוכל לחסוך על חשבוננו כמה שיותר", אמרה נאווה שוהם-סולן, מובילת המאבק.

 

הדחייה עומדת בסתירה להתחייבות שנתן שר הביטחון אהוד ברק לאלמנות בהופעתו בוועדה לפני כשבועיים להסדיר את התשלום הראשון של המענק עד סוף השנה. האלמנות הטילו ספק ברצינות כוונתו כשהציגו הודעה לתקשורת של משרד הביטחון לפיה מחצית המענק הראשונה תשולם רק בסוף 2012 והמחצית השנייה בסוף 2013.

 

שוהם-סולן היא יו"ר ארגון אלמנות ויתומי צה"ל. בן זוגה, רס"ן רענן שוהם ז"ל, נהרג במלחמת לבנון הראשונה ב-1982. מאבקן לתיקון העוול מתנהל ב-9 השנים האחרונות לאחר תיקון חוק הקצבאות, שהכיר בזכאות למענק של האלמנות שבעליהן נהרגו בשירות מילואים מ-1999. החוק קיפח את אלפי הנשים שהתאלמנו עשרות שנים קודם לכן.

 

תיקון העוול מחייב לתקן את החוק. האלמנות סיפרו היום לוועדת הכספים כי לאחר הופעת השר ברק בוועדה הוגש התיקון לאישור ועדת השרים לחקיקה. הוועדה אישרה את תמיכת הממשלה אבל זו מתעכבת בגלל ערר שהוגש למליאת הממשלה וטרם עלה לדיון.

 

לא נמסר מי ביקש להכשיל את המהלך. הנציגים של משרדי הביטחון והאוצר שהתקשו להתמודד עם צער האלמנות, גילו לוועדה כי השתדלו למצוא את המקור התקציבי למימון המענקים, שנשכח בהכנת התקציב הדו-שנתי. הם הסכימו כי כל משרד יממן את מחצית המענק מתקציבו. האלמנות הגיבו שהפגנות של רצון טוב מילוליות כבר לא מספקות אותן.

 

"בקצב הזה התיקון לא יוגש לאישור הכנסת ולא יעבור לפני סוף השנה", אמרה שוהם-סולן. "אנחנו מרגישות שהחוק הוגש לוועדת השרים רק כדי להשתיק אותנו כמו לאורך הסחבת המתמשכת. אבל למה צריך גם להוציא לנו את הנשמה?". תחושתה התחזקה היום כשהתברר כי הצעת חוק פרטית דומה שהגישה קבוצת ח"כים בראשות דני דנון (ליכוד), לא קיבלה בשבוע שעבר את תמיכת הממשלה בוועדת השרים לחקיקה.

 

לוועדת הכספים נמסר כי יוזמי החקיקה הפרטית מתכננים להעלות את החוק השבוע לאישור הכנסת בקריאה טרומית, כדי לזרז את אישורו הסופי ללא תמיכת ועדת השרים.

 

אישור הצעת חוק פרטית הכרוכה בהוצאה תקציבית של 250 מיליון שקל, ללא תמיכת הממשלה, אמנם מחייב תמיכה של 50 ח"כים לפחות. אבל הם מקווים לגייס את הרוב הדרוש לחוק בהנחה שהח"כים לא יעזו להתנגד לתיקון העוול שנעשה לאלמנת צה"ל.

 

ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) התומך זמן רב במאבק האלמנות ומתוסכל כמוהן, אמר היום: "לא תקציב הביטחון הוא הבעיה כאן אלא מלכוד הביורוקרטיה. אם זה חלם – זה חמור, ואם זה סדום – זה חמור שבעתיים".

 

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה), התנדב לקדם את החקיקה הממשלתית התקועה "אפילו בהליך פרוע", ובלבד שתשלום המענק לא יידחה בשנה ויושם קץ לסבל המיותר הזה של אלמנות צה"ל.


פורסם לראשונה 21/11/2011 22:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
הפגנת אלמנות צה"ל (ארכיון)
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים