פרו: ישראלית סייעה להציל קופים נדירים שנכלאו
חמישה קופים שניצודו ביערות פרו, הוחזקו מזו תקופה ארוכה במרכז תיירות במדינה. מבצע להחרמתם, בסיוע של נגה וסם שני, חוקרי קופים מישראל ובריטניה, הביא להצלתן של החיות שהוחזקו בשלשלות ברזל, נקשרו לעצים וסבלו ממחסור במזון
רשות היערות בפרו, בשיתוף עם ארגוני שימור מקומיים, פשטו החודש על מרכז תיירות בפרו, בו הוחזקו בניגוד לחוק חמישה קופים בתנאים קשים.
עוד בערוץ בע"ח:
- צפו: 49 פינגווינים שחולצו מזיהום הנפט שבו לטבע
מי שלקח חלק בתיאום המבצע ובהצלת הקופים, היא נגה שני, חוקרת קופים מישראל ובעלה הבריטי, סם שני. השניים עברו לפרו לפני מספר שנים והקימו את ארגון "Neotropical Primate Conservation" שמטרתו לחקור ולהגן על אחד ממיני הקופים הנדירים ביותר בעולם - קופי הצמר צהובי הזנב - מהם נותרו פחות מ-250 פרטים בטבע.
בחיפוש הראשוני נמצאו שני קופי עכביש לבני חזה נדירים המוגדרים בסכנת הכחדה בטבע. זכר ונקבה בני כארבע שנים נמצאו על רחבת הדשא במקום. בראיון ל-ynet מספרת שני, כי היא שוחחה עם בעלת מרכז התיירות ולדבריה, הקופים נרכשו מתושבים מקומיים באזור ומאז מבלים את חייהם כשהם קשורים יחד לעץ, כבולים בצמד שלשלות ברזל כבדות וחשופים לפגעי מזג האוויר.
מפחדים מבני אדם ואוכלים שאריות מזון מהמסעדה
כיום קופי העכביש לבני החזה מוגדרים בסכנת הכחדה ושני מציינת כי הירידה במספרם נותנת את אותותיה על האוכלוסיה בטבע. "באזור שלנו כמעט ואין קופים ממין זה. הציידים צריכים ללכת שעות רבות אל תוך היערות כדי לצוד אותם", היא אומרת.
"מאחר שהם קופים גדולים, לכן ניצודים למטרות מאכל ולשוק חיות המחמד הלא חוקי". להערכתה, מרבית מהקופים הניצודים ממין זה נתפסים מאזורי יערות בהם עדין יש בעלי חיים וצמחייה עבותה.
גם מצבם של שלושה קופים אחרים, ממין קפוצ'ין מצויץ נמצא בכי רע. החבורה המורכבת משני קופים בוגרים (זכר ונקבה) וזכר צעיר מאוד. "הצעיר ניצוד ממש לפני זמן לא רב כי הוא עדיין פוחד מאנשים ונושך", מסבירה שני ומציינת כי הפחד מבני אדם חולף תוך כשלושה חודשים בשבי. "הצעיר היה קשור לקופסת עץ עם חבל באורך של כ-40 ס"מ וכולם הראו סימנים של סטרס ובעיות התנהגות הקשורות לכך שהם בשבי בתנאים כל כך גרועים".
שני מוסיפה כי בבירור וחיפוש במקום, התגלה כי עיקר מזונם של הקופים התבסס על שאריות אוכל מהמסעדה של בעלי המקום. "מצאנו שם שאריות של אורז, עצמות עוף ודגים. מה שרומז שאפילו שהם נראו פחות או יותר בסדר, הם לא בריאים".
מעגל הדמים: קופים צעירים מובאים מהיערות
זו לא הפעם הראשונה ששני נתקלה בקופים המוחזקים במרכז התיירות. "לפני שנתיים ביקרתי במקום וכל הקופים שהוחזקו בו היו בוגרים, מה שמצביע על כך כי הבעלים החליפו את כולם בקופים צעירים", היא מפרטת. "כשקופים מגיעים לבגרות הם נעשים אלימים וככל הנראה, נשכו את התיירים".
התוקפנות של הקופים חורצת את גורלם ברוב המקרים. או שהם ייהרגו על ידי הבעלים או שימכרו לסוחרים או לאנשים שיחזיקו אותם בכלובים קטנים ודחוסים. שני מציינת כי הרשויות במדינה מודעות לקיום התופעה, אך סובלות ממחסור קשה במשאבים, שבא לידי ביטוי בידע ובציוד ללכידת חיות בר המוחזקות בשבי.
הארגון של השניים בסיוע של ארגון מקומי נוסף ללא מטרות רווח, מדווחים לרשויות על מקרי התעללות ואחזקה של חיות בר. לעיתים, אנשי הארגונים מורשים להצטרף לרשויות למבצעי לכידה. "לפעמים אנחנו צריכים לשלם על הדלק למבצע, כי אין לרשויות תקציבים", היא אומרת
לפני כשבועיים פעלו אנשי ארגון השימור של , המנוהל על ידי נגה שני, חוקרת קופים ובעלה סם שני, בסיוע של הרשויות. בתום המבצע, הועברו קופים למקלט ההצלה של ארגון "IKAMA" ולדברי שני, התקווה הגדולה היא כי בתום תהליך שיקום, יושבו בעתיד הקופים בחזרה לטבע.