לראשונה: נציג ערבי נבחר לוועדה למינוי שופטים
עו"ד חאלד חוסני-זועבי, המזוהה עם המחנה המקורב לביניש, יחליף את המקורב לשר נאמן בוועדה. "זוהי תעודת כבוד ללשכה", אמר ל-ynet. נדחתה בקשה לדחות את ההצבעה עד לסיום החקיקה הנוגעת לשינוי הרכב הוועדה
המאבק על השופטים - כותרות אחרונות:
שינוי הרכב הוועדה אושר בקריאה ראשונה
אין הסכם: רשימת המועמדים לעליון תיפתח מחדש
מורה נבוכים: הכל על חוקי העליון שבדרך
"זהו יום היסטורי", אמר עו"ד זועבי ל-ynet. "זוהי תעודת כבוד ללשכת עורכי הדין בישראל, שהחברים מצאו לנכון לבחור בי לוועדה לבחירת שופטים. אני רואה את עצמי כנציג של כל עורכי הדין ותפקידי הוא לשמור על עצמאות בית המשפט, על הרמה הגבוהה של השופטים ועל כך שלא יהיו שיקולים זרים מלבד מקצועיות המועמד".
מלבד המינוי ההיסטורי, לבחירות הנוכחיות פן אקטואלי-פוליטי, על רקע המחלוקת סביב הרכב הוועדה. הבחירות בלשכה היו מהגורמים שהניעו את החקיקה השנויה במחלוקת שמבקשים חברי כנסת מהימין להעביר באחרונה בנוגע להרכב הוועדה למינוי שופטים.
לאחר שהתברר כי לסיעתו של גיא-רון, המקורב לביניש, יש רוב להכניס שני נציגים לוועדה, החלו בניסיון לשנות את החוק. בהצעת החוק שעברה כבר בקריאה ראשונה נכתב שיהיה דרוש רוב של שני שלישים מהקולות כדי לבחור נציגים לוועדה. על פי ההצעה, אחד מנציגי עורכי הדין יהיה באופן אוטומטי יו"ר לשכת עורכי הדין. יו"ר הלשכה כיום, עו"ד דורון ברזילי, נחשב מקורב לנאמן.
הליך החקיקה צפוי להסתיים כבר בשבועות הקרובים ולכן לא ברור עדיין אם ייבחרו נציגים חדשים או שהחוק יחול רק מהבחירות הבאות לוועדה. לפני הדיון ביקש עו"ד יראון פסטינגר לדחות את הישיבה בשבועיים לנוכח החקיקה החדשה, אולם בקשתו נדחתה.
ברזילי: "מחטף בזמן החקיקה"
יו"ר הלשכה, עו"ד ברזילי, אמר בתגובה: "מצער מאוד שחלק מחברי המועצה ביצעו מחטף שעה שהכנסת בשלבים מתקדמים של חקיקה בנושא ומבקשת מהלשכה להמתין. כמי שמאמין במערכת המשפט אני סבור שנכון היה לא לפגוע באיזונים העדינים במערכת ולהביא לבחירת מועמדים באופן דמוקרטי שישקפו את מגוון התפיסות בקרב עורכי הדין אשר זכו להכרה רחבה בבחירות האחרונות בלשכה".
השניים ייכנסו לתפקידם רק ב-2 בדצמבר כך שביום שישי הקרוב, אז תתכנס הוועדה לדון בבחירת שופטים לבתי המשפט המחוזי והשלום, ואולי אף לבית המשפט העליון, עדיין ישתתף בדיוניה עו"ד מרינסקי, הנחשב ממחנה שר המשפטים יעקב נאמן.
בעקבות הבחירות נוסף לוועדה קול נוסף שמזוהה עם עמדתה של ביניש,
במקום קול המזוהה עם השר נאמן. לבחירת שופטים לבתי המשפט המחוזי והשלום נדרש רוב של חמישה מתוך תשעת חברי הוועדה. שני הנציגים ישפיעו גם על זהות שופטי בית המשפט העליון, שלגביהם נדרש רוב של שבעה חברי וועדה.
שני הנציגים נבחרו ברוב של 24 קולות מול 22. בהצבעה השתתפו פרקליט המדינה, משה לדור, מנכ"ל משרד המשפטים, גיא רוטקופף, ויו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר, יורי גיא-רון.
Read this article in English