שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

ישראל לא לבד: "חוק ההשתקה" של דרום אפריקה

לפי הגירסה האפריקנית, הממשלה תוכל להכריז על מסמך כסודי בהתאם ל"אינטרס הציבורי". מי שיחזיק מסמך כזה ללא רשות, עלול להיכלא ל-25 שנה. גם שם עולות האשמות על נקמנות

הפרלמנט בדרום אפריקה אישר ברוב גדול הצעת חוק, שרוחה שרתה גם על המחוקק הישראלי. בניגוד להנמקה הישראלית, בפרטוריה טוענים כי "חוק ההשתקה" שלהם נועד להגן על ביטחון המדינה ועל סודותיה.

 

"חוק ההשתקה" - הדיווחים האחרונים:

 

"אנחנו אזרחים שמשלמים מסים, לא חיות המחמד הטיפשות שלכם" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"אנחנו אזרחים שמשלמים מסים, לא חיות המחמד הטיפשות שלכם"(צילום: רויטרס)

 

אתר ה-BBC דיווח אתמול (ג') כי לפי ההצעה, המדינה תוכל להכריז על מסמכים כסודיים לפי "האינטרס הציבורי". לפי מבקרי ההצעה, "האינטרס הציבורי" מוגדר באופן רחב מאוד, שעלול לכלול דיווחים על שחיתות ממשלתית ועל הפרות זכויות אדם. על מי שיחזיק במסמך כזה יוטלו עד 25 שנות מאסר בפועל.

 

חתן פרס נובל לשלום, הארכיבישוף דזמונד טוטו, שנודע בשל מאבקו באפרטהייד, קרא לחוק "עלבון" והזהיר כי הוא עלול להוציא אל מחוץ לחוק את "ההדלפות על שחיתויות ואת העיתונאות החוקרת".

 

הנשיא ג'ייקוב זומה. מגן על ביטחון המדינה או משתיק את הביקורת? (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיא ג'ייקוב זומה. מגן על ביטחון המדינה או משתיק את הביקורת?(צילום: AP)

 

עיתונאים מקומיים הפגינו מול מטה מפלגת השלטון, "הקונגרס האפריקני הלאומי" (ANC), נגד החוק שנקרא שם "חוק הסודיות", כשהם לבושים בשחור. ל-ANC, ששולטת במדינה מאז נפילת האפרטהייד, נהנית מרוב גדול ב"אסיפה הלאומית"- שני שלישים מהמושבים. החוק עצמו עבר בתמיכת 229 מנציגיה, לעומת 107 מתנגדים. שני מחוקקים בחרו שלא להצביע.

 

ההצעה צריכה לעלות להצבעה בבית העליון, דבר שצפוי לקרות בשנה הבאה, ולקבל את חתימת הנשיא, ג'ייקוב זומה, בטרם תיהפך לחוק. "הברית הדמוקרטית", המפלגה שעומדת בראשות האופוזיציה, אמרה בפרלמנט כי תגיש עתירה לבית המשפט לחוקה, כדי שיכריז כי החוק יהיה בלתי-חוקתי אם הנשיא יחתום עליו בנוסחו הנוכחי.

 

מחאה בקייפטאון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחאה בקייפטאון(צילום: AFP)

 

כמה מרכיבים רוככו ב"חוק הגנת המידע הממשלתי", שמו הרשמי של החוק, אך עדיין אין בו הגנה לאדם שמוסר מסמכים סודיים מתוך שמירה על "אינטרס ציבורי", כמו בחשיפת פקודות בלתי-חוקיות או מעשי שחיתות של בכירים בצמרת השלטונית.

 

רבים רואים בחוק תגובה לשרשרת ארוכה של פרסומים פוגעים בבכירים במפלגת השלטון, שהעלו לדיון הציבורי האשמות חמורות בשחיתות של מנהיגים ב-ANC. דוגמה לפרשה כזאת הייתה סביב דוברו של הנשיא זומה, מאק מהראג', שהגיש תביעה נגד העיתון "מייל אנד גרדיאן", ומנע ממנו לפרסום מידע על עסקת נשק שנויה במחלוקת.

 

התקשורת פרסמה את הסיפור בהתבסס על מסמכים סודיים. אולם, תחת החוק החדש הכתבים ועורכיהם עלולים להיכנס לכלא לתקופה ממושכת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"סותמים" לה את פה?
צילום: AFP
הפגנה למען חופש העיתונות
צילום: MCT
"חוק מעליב". טוטו
צילום: AP
מומלצים