תרומת דם הצילה את חייו של צב ים חום נדיר
וטרינרים הצליחו להציל את חייו של אופק, צב ים חום נדיר שנפגע מקרס דיג וסבל מאובדן דם רב. בהליך חדשני מסוגו, הוא זכה לתרומת דם מצבת ים במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים, דבר שאיפשר את השבתו לטבע
אחים בדם. אופק, צב ים חום נדיר בסכנת הכחדה נלכד בשוגג לפני מספר שבועות בקרס דיג בים על ידי הדייג חיים אשרף מגבעת אולגה. הדייג חילץ את הצב הפצוע מהים והביא אותו לטיפול רפואי במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים במכמורת.
הזוחל הגדול השוקל 32 קילוגרם, הובהל לניתוח חירום במרפאת "כל חי" של ד"ר צחי אייזנברג ברחובות, שם הצליחה הווטרינרית ד"ר יעל גרונדלנד, לחלץ את הקרס מגופו של הצב ללא צורך בניתוח כירורגי. בתום הטיפול, נשלח הצב לשיקום והתאוששות במרכז ההצלה.
שלושה שבועות לאחר מכן, חלה הידרדרות מסוכנת במצבו של אופק הצב. "הוא כמעט ולא אכל, מצב הרוח שלו היה ירוד, הוא לא שחה במיכל ולא הגיב היטב. כשראינו שהוא החל לפלוט דם מהפה, ערכנו בדיקות דחופות ונחרדנו לגלות שהוא איבד שני שליש מכמות הדם בגופו", מסביר ל-ynet יניב לוי, מנהל המרכז להצלת צבי ים ברשות.
הצב הובא לבדיקה חוזרת במרפאה ברחובות. בתום הליך בדיקות מורכב, החליטו הרופאים כי אין מנוס מתרומת דם דחופה לצב הים. "בעוד שתרומות דם נחשבות לנפוצות בין בני אדם בהתאם לסוג הדם האישי של כל אחד, אצל צבי ים מדובר בפעולה, שלפי מיטב ידיעתנו, כמעט ולא התבצעה בעולם", מגלה לוי.
"לא ידוע לנו אפילו אם קיימים סוגי דם בקרב זוחלים ימיים, אבל לאחר מספר ניסויים ובדיקות, החלטנו שזה שווה את הסיכון, כי במצבו הנוכחי, לצב לא היה סיכוי לשרוד".
תרומת דם נחשבת להתערבות רפואית נדירה ביותר בעולם המדע בכל הנוגע להצלת זוחלים ימיים ונוסתה רק מספר פעמים בודדות ברחבי העולם. כך לדוגמא, במרכז ההצלה לצבי ים בג'ורג'טאון, בארה"ב ניסו להציל את חייה של צבת ים ממין רידלי זיתני, שנפצעה בשנה שעברה וסבלה מאנמיה חריפה. הרופאים העניקו לה תרומת דם מצבת ים אחרת, אך למרבה הצער, הצבה מתה מפצעיה.
פעם שנייה בישראל: תרומת דם בין צבי ים
למרפאה הובאה גל, צבת ים חומה במשקל של כ-70 קילוגרם שנבחרה לשמש כתורמת. ד"ר צחי אייזנברג, מנהל המרפאה, שאב ממנה כמות של 400 מיליליטר של דם. עירוי הדם הוכנס לגופו של אופק ששהה בשולחן הטיפולים הסמוך. "הוא קיבל תרומת דם בכמות דומה לזו שבני אדם תורמים זה לזה. אחרי יומיים שלושה, כבר התיאבון שלו חזר והוא החל לאכול, גם ערכי הדם החלו להשתפר וזה סימן לנו כי הפעולה שלנו הצליחה בסופו של דבר", מציין לוי. "יש לו ולצבה גל, התורמת, קשר דם אמיתי".
אתמול (ג') בשעות הצהריים, הובא אופק, יחד עם צביקה, צבת ים חומה נוספת ששוקמה במרכז להצלת צבי ים בחודש האחרון, אל חוף בית ינאי. שני הצבים הוצאו מרכב "הצב-בולנס" של הרשות, על ידי צמד הדייגים חיים ומיכאל אשרף והונחו על החול. חיים הדייג הסביר כי הצב נקרא על שם בנו, אופק והוא שמח לסייע לצב הים לחזור לחיים חדשים.
אופק חוזר לים ומתבלבל בדרך
רגע לאחר שניתן האות, החלו הזוחלים להתקדם לעבר הים. צביקה הצבה הגיעה ראשונה אל המים ותוך שניות נעלמה בין הגלים. אופק שהשתרך אחריה באיטיות, היה המום מכמות בני האדם שהגיעו לחזות בו חוזר לטבע.
"הוא עשה קצת פאדיחות, אבל צריך לזכור שהוא היה בהלם וסטרס לא קל. אחרי הרבה זמן שבילה במיכל מים, פתאום כל האנשים שהיו בחוף לא עשו לו טוב. כל אחד מהצבים מתנהג אחרת וזו היתה הפעם הראשונה שהוא נתקל בכמות גדולה של אנשים ועוד ביבשה", מסביר לוי, שפיקח על התקדמות הצב מקרוב.
"הוא הרים את הראש הצידה, היה ברור לי שהוא לחוץ מהסיטואציה. בסופו של דבר, עזרנו לו להתקדם אל הים ולא לכיוון החוף. כשהוא ראה את הים, הוא התקדם אליו לבד, נכנס למים, אבל לא שחה הישר לים הפתוח, אלא שחה לאורך החוף במים הרדודים".
לאחר מספר דקות של מעקב, מצא הצב את הדרך אל הים הפתוח, כשהוא מותיר מאחוריו עשרות צופים מודאגים אך שמחים. "ראיתי צב חושב, שחיפש היכן נמצאת הדרך למים העמוקים ביותר וכשהוא הבין שהוא בבית שלו, הוא שחה ונעלם באופק", מסכם לוי את מבצע ההשבה לטבע.
צבי הים החומים מצויים כיום בסכנת הכחדה עולמית חמורה. אחת הפגיעות הנפוצות של צבי הים היא כתוצאה מדיג, פגיעות מכלי שיט, הם נלכדים בקרסים ורשתות. בנוסף לכך, הזיהום בים גורם לכך שהצבים ניזונים מפסולת שמאיימת על חייהם.